Δήμος Χανίων: Εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός του 2019 – Τι ψήφισαν οι παρατάξεις

δήμος-χανίων-εγκρίθηκε-ο-οικονομικός-1273462

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός – ισολογισμός του Δήμου Χανίων για το 2019 με τις ψήφους των παρατάξεων της Δημοτικής Αρχής, του Τάσου Βάμβουκα και του Ευτύχη Δαμιανάκη, με αποχή των παρατάξεων Παπαδογιάννη, Αρχοντάκη και Σαρρή και με καταψήφιση από την παράταξη Ρίζου.

«Η υπηρεσία μας διεκπεραιώνει το έργο της με αποτελεσματικότητα και με συνέπεια» ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης σημειώνοντας ότι σε πολιτικό επίπεδο «σημασία θα έχει η σύγκριση που θα υπάρξει τις επόμενες χρονιές ώστε να εξάγει κάποιος τα συμπεράσματά του και να δει κανείς πώς μπορεί να βελτιώνει τους δείκτες αυτούς».

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Τάσος Αλόγλου, τόνισε πως τα οποία προβλήματα παρατηρούνται, δεν αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά ενέργειες που δεν έχουν γίνει πολλά χρόνια πίσω: Για τα ανείσπρακτα. «Από τα 36 εκ που είναι τα ανείσπρακτα για το 2019, τα 17 εκ αφορούν βεβαιωμένες οφειλές πριν το 2010 από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους ενώ άλλα 11 εκ. την περίοδο 2011-2014». Παράλληλα «όσον αφορά τις εισφορές σχεδίου πόλεως είναι πάλι πριν το 2010 οι οφειλές.  Δηλαδή μιλάμε για αμαρτίες πολλών προηγούμενων χρόνων τα οποία θα τα βρίσκουμε μπροστά μας αφού δεν αντιμετωπίστηκαν την περίοδο που έγιναν.

Σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό, το σύνολο εισπράξεων φτάνει τα 73,21 εκ. ευρώ: Από αυτά 32 εκ τακτικά έσοδα, 6 εκ έκτακτα έσοδα, ποσό 2,5 εκ επαναβεβαιώσεις και 8 εκ εισπράξεις υπέρ δημοσίου και τρίτων και 23 εκ. χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης.

Εισπράχθηκε το 95% των προϋπολογισθέντων. Παράλληλα, υπήρχε 24 εκ. ταμειακό υπόλοιπο στο τέλος του 2019.

Ο Σπύρος Αποστολάκης από την παράταξη Παπαδογιάννη, επεσήμανε πως είναι αναγκαία μια καλύτερη διαχείριση των ακινήτων αλλά και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ως προς τις πράξεις εφαρμογής και τις εισφορές.

Από τη μεριά του ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, διευκρίνισε πως «μιλάμε για την χρήση του 2019 που το μεγαλύτερο μέρος της ήταν η προηγούμενη δημοτική Αρχή» και επεσήμανε δύο σημαντικά σημεία: «Το πρώτο αφορά το ένα πολύ μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο που σημαίνει πρόβλημα στη απορρόφηση και το δεύτερο οι πολύ μεγάλες εγγραφές σε ποσά προς είσπραξη, τα οποία δεν εισπράττονται»

«Υπέρ» της συγκεκριμένης χρήσης ψήφισε η παράταξη Βάμβουκα που άλλωστε είχε την διοίκηση του Δήμου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019: Η χρήση έκλεισε με θετικό πρόσημο, το οποίο είναι ένα δείγμα καλής διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου με ταμειακά διαθέσιμα 24 εκ ευρώ στο τέλος του χρόνου, πολύ κοντά στο ποσό που παραδώσαμε τον Σεπτέμβριο. «Αυτό οφείλεται και στις προσπάθειες που κατέβαλε και η δική μας δημοτική Αρχή και της υπηρεσίας. Είναι μια θετική πορεία και ελπίζουμε να δούμε του χρόνου ότι αυτό το πράγμα προχωράει» τόνισε ο Τάσος Βάμβουκας.

Από την Πρωτοβουλία Πολιτών ο Γιάννης Σαρρής στάθηκε ιδιαίτερα στις εισφορές σχεδίων πόλεως: «Υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης των γενικών πολεοδομικών σχεδίων λόγω καθυστερήσεων.» σημείωσε, καλώντας τον Δήμο Χανίων να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο ώστε να προχωρήσει αυτό το θέμα.

Τέλος από την «Ανταρσία στα Χανιά» ο Σεραφείμ Ρίζος διαπίστωσε πως «υπάρχει ένα λογιστικό μέρος και ένα πολιτικό μέρος Το θέμα δεν είναι ότι δεν γίνονται έργα αλλά τι έργα γίνονται. Δίνονται εκατομμύρια για έργα βιτρίνας, την στιγμή που ο κόσμος πεινάει και οι κοινωνικές ανάγκες υποχρηματοδοτούνται.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook