Δημήτρης Παπαϊωάννου: Αποθέωση από τους Γάλλους στην παγκόσμια πρεμιέρα του νέου του έργου | Video

δημήτρης-παπαϊωάννου-αποθέωση-από-το-1232772

«Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου πιάνει τον ταύρο από τα κέρατα. Ταράζει τα νερά παρουσιάζοντας την τελευταία του δημιουργία… Ένα κόσμημα εφευρετικότητας και ομορφιάς»:

Με διθυράμβους υποδέχτηκαν οι Γάλλοι τον καταξιωμένο Έλληνα χορογράφο ο οποίος, παρουσίασε, σε παγκόσμια πρεμιέρα, το νέο του έργο με τίτλο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός», στις 2 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Μπιενάλε Χορού της Λυών. Η παράσταση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την διαδρομή της από το Φεστιβάλ της Αβινιόν και στη συνέχεια να ανέβει στη Στέγη, δυστυχώς ομως η πανδημία επέβαλε αλλαγή σχεδίων. 

Το κοινό αλλά και οι κριτικοί που βρέθηκαν στην πρεμιέρα δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αλλά και τον απέραντο θαυμασμό τους για τον Έλληνα που κατακτά δικαιωματικά τον κόσμο με το ταλέντο, την εφευρετικότητα και την πρωτοτυπία του. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου παρουσιαζόταν ως το μεγάλο γεγονός της φετινής διοργάνωσης το οποίο, μάλιστα, διαφημιζόταν με τεράστιες αφίσες στους δρόμους της γαλλικής πόλης: «Μετά τον «Μεγάλο Δαμαστή» ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, κάθε έργο του οποίου κουβαλά μεγαλειώδη και επιδραστική δύναμη, ανανένεται να προκαλέσει και πάλι μεγάλη εντύπωση. Ο καταξιωμένος σύγχρονος Έλληνας χορογράφος ανταποκρίνεται ξανά στην πρόκληση μιας διεθνούς παραγωγής».

Το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, φάνηκε να ξεπερνά ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Το χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού που παρακολούθησε την πρεμιέρα ήταν έντονο και παρατεταμένο αποδεικνύονυας πως η μαγική αυτή επικοινωνία μεταξύ σκηνής και πλατείας επετεύχθη και μάλιστα με ιδανικό τρόπο.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου έργου του Δημήτρη Παπαϊωάννου αναμενόταν ως το κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός στη Λυών

«Πρόκειται για ένα τιτάνιο εγχείρημα και τα πρώτα λεπτά του σόου του αρκούν για να διαπιστώσει κανείς πως αυτό είναι σίγουρα το μεγάλο γεγονός του Φεστιβάλ, αυτό που θα συνεχίσουμε να θυμόμαστε με το πέρασμα των χρόνων» αναφέρει χαρακτηριστικά η κριτική της εφημερίδας «Le Progress» δίνοντας, με έμφαση, το στίγμα της παράστασης για να περάσει, αμέσως μετά σε μια πιο αναλυτική παρουσίαση των «εκπληκτικών εικόνων» που δημιουργεί επί σκηνής ο σπουδαίος χορογράφος: «Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου λατρεύει να δημιουργεί ψευδαισθήσεις. Μια γυναίκα κένταυρος περπατά στη σκηνή, ένας άνδρας μεταμορφώνεται σε γοργόνα, ένας άλλος κολυμπά κάθετα με το κεφάλι σφηνωμένο σε έναν κάδο, ένα χέρι γίνεται η γλώσσα ενός ταύρου, ένα fake ζώο το οποίο συχνά οι χορευτές καβαλικεύουν…».«Γράφω τα έργα μου ενώ τα κατασκευάζω στις πρόβες. Προετοιμάζω υλικό μόνο για να ξεκινήσω τη διαδικασία και –τις περισσότερες φορές– το πετάω. Έχω αποφασίσει να μη γνωρίζω τι φτιάχνω πριν και κατά τη διάρκεια. Στο τέλος, αν είμαι τυχερός, εμφανίζεται το έργο και προσπαθώ να το καταλάβω και να το τελειοποιήσω. Κρατάω το δικαίωμα να τα αλλάξω όλα την ύστατη στιγμή. Οπότε, είναι δύσκολο για μένα να σας μιλήσω για κάτι πριν δημιουργηθεί. Τι να τις κάνει κανείς τις προθέσεις; Η τέχνη είναι πράξη. Αν σας μιλήσω, είναι σίγουρο ότι είτε θα σας παραπλανήσω είτε θα προδώσω το έργο

» είχε δηλώσει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου πριν κάποιους μήνες ενώ προετοίμαζε το νέο του εγχείρημα.

Αυτό που γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι πως ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» είναι ένα έργο που μάς προσανατολίζει προς μια πηγή φωτός, δίνοντάς μας το έναυσμα να ισορροπήσουμε για να μην χαθούμε. «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» σημαίνει να διατηρείς μια σταθερή γωνία ορις μια μακρινή πηγή φωτό για προσανατολισμό ή όπως σοφά είχε γράψει ο Πέρσης ποιητής του 13ου αιώνα, Ραμί «Κρίνε την πεταλούδα από την ομορφιά της φλόγας που την καίει»…!

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook