Δημήτρης Μουντάκης: Μεταφορικό Ισοδύναμο και νέες προτάσεις του ΕΒΕΧ για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της Περιφέρειας Κρήτης

δημήτρης-μουντάκης-μεταφορικό-ισοδύ-1125602

Για την ένταξη της Κρήτης στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, μετά από πρόταση του ΕΒΕΧ και μία διαδικασία που κράτησε δύο χρόνια, μίλησε ο Δημήτρης Μουντάκης, μέλος του ΔΣ του επιμελητηρίου στο Zarpa Radio 89,6 και τον Γιώργο Κολομπάκη.

Όπως επισήμανε, το μεταφορικό ισοδύναμο αποτυπώνεται σε μία πλατφόρμα, όπου ο λογιστής καταχωρεί τα τιμολόγια και ακολουθεί η επιδότηση της διαφοράς κόστους μεταξύ χερσαίας και θαλάσσιας μεταφοράς.

Όλα ξεκίνησαν το 2018, ενημέρωσε, με τον πρόεδρο, Αντώνη Ροκάκη να επιμένει πολύ σε αυτό και να πείθει τα επιμελητήρια να το διεκδικήσουν. Υπήρχε θετική ανταπόκριση ήδη τότε από τα συναρμόδια υπουργεία και το Υπουργό Ναυτιλίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σαντορινιό.

«Είμαστε στο πρώτο στάδιο και οι ΚΑΔ είναι κάπως λιγότεροι σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά που εδώ και χρόνια έχουν το μεταφορικό ισοδύναμο, όμως εξετάζεται να ενταχθούν το 2021» σχολίασε, ενώ τόνισε οτι «υπήρξε αντίδραση από τον Σύλλογο Λογιστών Χανίων, αφού από την αρχή της πανδημίας οι λογιστές έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ και ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος.»

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της Κρήτης εν μέσω πανδημίας, παραδέχθηκε οτι χάθηκαν πάρα πολλά χρήματα φέτος για το νησί: «Η πρώτη εικόνα από τους ξενοδόχους είναι οτι η αγορά κινήθηκε πτωτικά από 78-80% στις επιχειρήσεις τους, ενώ αυτό το ποσοστό είναι λίγο μικρότερο στην υπόλοιπη oικονομία. Δεδομένου οτι ο τουρισμός είναι το 48% της τοπικής οικονομίας, το πλήγμα είναι τεράστιο και δύσκολα μπορεί να ισοσκελιστεί.»

Τέλος, μίλησε για νέα πρόταση που εξετάζεται για να κατατεθεί στην Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση ως προς την κατεύθυνση των χρημάτων ζητώντας αλλαγές στα μέγιστα ποσά, με σκοπό καλύτερη διάχυση στην οικονομία, όμως υπάρχουν σκέψεις και για ένα νέο πρόγραμμα πιο δίκαιης και απλούστερης κατανομής, κάτι πιο ευέλικτο, πρακτικό και αποτελεσματικό.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook