Δημήτρης Φραγκάκης για τουρισμό: «Μας «γλυκοκοιτάζουν» οι υποψήφιοι επισκέπτες για το καλοκαίρι»

δημήτρης-φραγκάκης-για-τουρισμό-μας-1166220

Ικανοποιημένος από την πορεία της περασμένης τουριστικής σεζόν εν μέσω πανδημίας και ιδιαίτερα αισιόδοξος για το καλοκαίρι του 2021 εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ  Δημήτρης Φραγκάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του Δημήτρη Παππά στο Zarpa Radio 89.6.

Έχοντας πέσει μέσα στις προβλέψεις για την απόδοση του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι, ο οποίος έφτασε το 20-25% σε σχέση με το 2019, επισήμανε οτι η διαφορά του ’21 με το ’20 είναι οτι «φέτος έχουμε πολύ περισσότερα όπλα. Υπάρχει ο εμβολιασμός, ενώ και τα rapid test είναι πολύ περισσότερα, πιο ακριβή και φθηνότερα. Είναι απαραίτητα ως ένα διαβατήριο ώστε κάποιος να έρθει με ασφάλεια στη χώρα μας. Αυτή η συζήτηση θα γίνει ευρωπαϊκά, γι’ αυτό ο πρωθυπουργός έχει ήδη θέσει το ζήτημα.»

Εξάλλου, έκανε λόγο για «μικρό άθλο» για να σωθεί ο τουρισμός το περασμένο καλοκαίρι: «Κερδήθηκαν βραβεία από τον ΕΟΤ, το Υπουργείο Τουρισμού και όλη την τουριστική αγορά. Όλοι έβαλαν πλάτη για να κερδηθεί το στοίχημα. Είμαι αισιόδοξος για το ’21, αφού η χώρα έχει καλό όνομα και μεγάλη παρακαταθήκη. Μας «γλυκοκοιτάζουν» οι υποψήφιοι επισκέπτες για το καλοκαίρι, αρκεί να μπορούν να ταξιδέψουν. Είμαστε από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του τουρισμού στην Ευρώπη και βάζουμε τις προϋποθέσεις για μία όσο γίνεται ελεύθερη μετακίνηση πολιτών προς τη χώρα μας.»

Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια ήδη από τον Αύγουστο το καλοκαίρι, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας οτι ο πρώτος στόχος για φέτος είναι οι αγορές της Ευρώπης, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και σκανδιναβικές χώρες, αφού αυτοί είναι οι βασικοί μας «πελάτες». Φέτος ο ΕΟΤ θα στοχεύσει επίσης σε Αμερική και Καναδά, καθώς και μερικές χώρες της Ασίας.

Αναφερόμενος στην πανδημία, σχολίασε οτι ο τουρισμός δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα, αφού το άνοιγμα προς τους ταξιδιώτες ξεκίνησε τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκε μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε τέλη Οκτωβρίου:

«Τα βόρεια σύνορα της χώρας, ενώ άνοιξαν πρώτα, έκλεισαν και πρώτα λόγω των μεγάλων ποσοστών κρουσμάτων που έμπαιναν ανεξέλεγκτα στη χώρα, ενώ γίνονταν είσοδοι μόνο με τεστ από ένα σημείο και μετά.

Πέρσι τον Μάιο έγινε πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λειτουργήσει ο τουρισμός με τεστ 72 ωρών. Εκείνη την περίοδο τα τεστ ήταν λιγότερα και πολύ ακριβά, καθώς και μη αξιόπιστα. Γι’ αυτό και δεν είχαμε τεστ στους τουρίστες.

Ανοίξαμε τα σύνορά μας πολύ προσεκτικά προς συγκεκριμένες χώρας και με τεστ στα αεροδρόμια. Τα πρωτόκολλα εφαρμόστηκαν από όλους κι έτσι η πανδημία δεν ξέφυγε από τον τουρισμό.

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη για στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να ανοίξει η αγορά υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες:

«Μπορεί να μην γίνεται κάθε μέρα ο ίδιος αριθμός τεστ, άρα τα κρούσματα είναι και λιγότερα, όμως υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας, γι’ αυτό ανοίγει σιγά σιγά το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες.

Το πρώτο μέλημα είναι να διατηρηθούν ανοικτές οι επιχειρήσεις για να μην χάσει την δουλειά του ο κόσμος, κι έπειτα να στηρίξεις τους εργαζομένους. Θα μπορούσε να είναι περισσότερα τα χρήματα, όμως είναι έστω κι έτσι μια προσπάθεια να επιβιώσουν τα νοικοκυριά.»

zarpanews.gr

2 thoughts on “Δημήτρης Φραγκάκης για τουρισμό: «Μας «γλυκοκοιτάζουν» οι υποψήφιοι επισκέπτες για το καλοκαίρι»

  1. Λυπάμαι που θα το αναφέρω γιατί είναι άσχημο για πολλούς οικονομικούς λόγους ο τουρισμός και φέτος θα είναι …..ανύπαρκτος και όταν επιτέλους …….ξανά ξεκινήσει θα είναι σε παρά πολύ μικρά νούμερα. Ο τουρίστας φέτος θα κάτσει στην πατρίδα του ( εκτός λίγε εξαιρέσεις ) λόγω απουσίας εισόδων για το 2020, του φόβου της πανδημίας και της σύγχυσης που επικρατήσει στη ενημέρωση για μεταλλάξεις, προστασία από το εμβόλιο κλπ.
    Για τα μεθεπόμενα χρόνια ο τουρισμός στην Ελλάδα εχει ήδη υποβιβαστεί σε μεγάλο βαθμό από εγκλήματα, ατοπήματα των αρχών σε κατηγορίες βιασμών και ληστειών κλπ.
    Όμως το τελικό χτύπημα δόθηκε και δίνεται από τους παράνομους λαθρομετανάστες που γέμισε η ηπειρωτική και νησιωτική χώρα ! Να θυμηθείτε, πολύ σύντομα μόνοι ένοικοι στα 5 σταρ ξενοδο»είχα θα είναι …..λαθραίοι. Το προϊόν του τουρισμού κατέρρευσε ήδη δυστυχώς, ας είναι καλά οι πολιτικές των τελευταίων 10 ετών, ευ»ώμοι να μην ήταν έτσι αλλά δυστυχώς έτσι είναι ! Μιλώντας σε συγγενείς του εξωτερικού που είναι ΕΛΛΗΝΕΣ αν θα έρθουν Ελλάδα το μόνο που μας ήταν δεν ερχόμαστε γιατί φοβόμαστε με τους παράνομους και να έρθουμε να κάνουμε τι ? έτσι όπως καταντήσανε την πατρίδα ! Αν δεν αισθάνεται ασφάλεια ο Έλληνας του εξωτερικού στη χώρα του πόσο μάλλον οι ξένοι. Όπως πάντα βάλαμε τα δάχτυλα μας και βγάλαμε τα μάτια μας

  2. Νησιώτισα ελληνίδα φίλη (έχει πάρει παντρευτεί ξάδελφο μου), που έχει στο εξωτερικό μεγάλο πρακτορείο αεροπορικών εισιτηρίων και κρουαζιέρας παγκόσμια μου έλεγε ότι τέτοια εποχή (με εξαίρεση το 2020 ) είχαν κλείσει εκατονταδες γκρουπ για Ελλάδα και για κρουαζιέρες, φέτος μου είπε δεν υπάρχει ζήτηση και ο τουρισμός στρέφεται σε νησιά της Καραβαικής, Λατινική Αμερική, Αραβικές χώρες και εσωτερικά στην χώρα !
    Απλά κοντά στην ανασφάλεια της υγείας από τον κορωνοιό εμείς στην Ελλάδα προσθέσαμε όλα αυτά τα χρόνια και την ανασφάλεια της σωματικής ακαιρεοτητας από τους λαθραίους και δυστυχώς μερικούς ντόπιους « ντελικανιδων «.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook