Δημήτρης Φραγκάκης: Ασφαλής Τουρισμός με το «Πράσινο Ψηφιακο Πιστοποιητικό» – Πώς θα δεχόμαστε τους επισκέπτες

δημήτρης-φραγκάκης-ασφαλής-τουρισμό-1080661

Στον Real FM 97,8 μίλησε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης. Κύριο θέμα ήταν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα λέγεται «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» και θα βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του είναι «καθαρός» από κορονοϊό, χωρίς απαραίτητα να είναι λόγω εμβολιασμού.

«Το πιστοποιητικό το πιστώνεται η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός που το πρότεινε στις 12 Ιανουαρίου με επιστολή του. Αρχικά υπήρχε επιφύλαξη, έφτασε όμως ο καιρός και πλέον η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσημα ότι υιοθετεί το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Θα είναι ένα ψηφιακό έγγραφο που θα βεβαιώνει ότι κάποιος ή έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ή ότι έχει υποβληθεί σε αρνητικό τεστ, ή ότι έχει αντισώματα γιατί έχει αναρρώσει από τη νόσο. Θα υπάρχει και σε έντυπη μορφή και θα έχει QR code, ενώ θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου.»

Ο κ. Φραγκάκης τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο έρχεται πιο κοντά το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού:

«Πέρσι δεν είχαμε εμβόλια, ούτε γίνονταν τεστ σε όλους όσοι εισέρχονταν στη χώρα για διακοπές. Είχαμε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα. Τώρα με το πιστοποιητικό θα είναι βέβαιο ότι ο κάτοχός του δεν φέρει κίνδυνο κορονοϊού. Και δεν θα υπάρχει διαφοροποίση στην αντιμετώπιση για τον ταξιδιώτη, είτε έχει αναρρώσει, είτε είναι εμβολιασμένος, είτε δεν είναι αλλά έχει αρνητικό τεστ. Το ίδιο θα είναι και στις τρεις περιπτώσεις αλλά θα πρέπει να έχει ένα από τα τρία. Και αυτό μας κάνει πιο βατό τον δρόμο ώστε στα τέλη Μαΐου να δουμε τις πρώτες τουριστικές ροές.»

Ο Χανιώτης Γ.Γ. του ΕΟΤ ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να έρθει σε συνεννόηση και με χώρες εκτός Ε.Ε. για να μπορούν πολίτες τους να έρθουν στη χώρα:

«Υπάρχουν επισκέπτες και από χώρες εκτός ΕΕ. Γι΄ αυτό έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησεις με κυβερνήσεις σειράς άλλων χωρών για να δουμε τις προϋποθέσεις για να εισέλθει κάποιος στη χώρα. Έχουμε κάνει διμερή συμφωνία με το Ισραήλ. Επίσης, το Sputnik V, το ρώσικο εμβόλιο, θα είναι δεκτό για να εισέλθει κανείς στη χώρα.»

Τέλος, ο κ. Φραγκάκης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι του τουρισμού και απάντησε ότι θα μπορούσαν αυτό να συμβεί, σε κάθε περίπτωση όμως μετά από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook