Δημήτρης Αντωνακάκης: Επίτιμος διδάκτορας της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης ο γνωστός Χανιώτης αρχιτέκτονας | Video + Photos

δημήτρης-αντωνακάκης-επίτιμος-διδάκ-1652123

Επίτιμος διδάκτορας της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, αναγορφεύτηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο αμφιθέατρο «Μανούσος Μανουσάκης», ο Δημήτρης Αντωνακάκης. 

Ο κ. Αντωνακάκης αναγνωρίστηκε για το σημαντικό αρχιτεκτονικό του έργο και την προσφορά του στην επιστήμη και την τέχνη, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της 611 ης /15.12.2022 συνεδρίασης της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο Μιχάλης Ζερβάκης, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, μίλησε με συγκίνηση προς το όνομά του, λέγοντας: «Ο κ. Αντωνακάκης είναι ένα εξαίρετο μέλος της κοινωνίας των Χανίων, έχει δουλέψει σε πολλά κτήρια της πόλης και ιδιαίτερα της Πολυτεχνειούπολης. Είναι ο αρχιτέκτονας που έβαλε τα πρώτα κτήρια του Πολυτεχνείου και είναι τιμή μας που τον έχουμε εδώ κοντά μας».

Ποιος είναι ο Δημήτρης Αντωνακάκης

Ο κ. Δημήτριος Αρ. Αντωνακάκης είναι αρχιτέκτονας με διεθνή αναγνώριση για το έργο που ασκεί με δημιουργική συνέπεια από το 1959, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Σουζάνα Αντωνακάκη (1935-2020). Γεννήθηκε το 1933 στα Χανιά και έχει συνδέσει σημαντικό μέρος της δράσης του με την πόλη των Χανίων ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) από το 1997 έως το 2011, αλλά και με τις αρχιτεκτονικές προτάσεις που υλοποίησε στα κτίρια της Πολυτεχνειούπολης του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Ακρωτήρι Χανίων.

Για το έργο του ευρύτερα στην Κρήτη (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης κλπ.) Ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κρήτης (ΣΑΧ) το 1998. Από το 1995 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής του Παρισιού (Academie d’ Architecture), ενώ παράλληλα έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ των αρχιτεκτονικών σχολών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2007), του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2016) και του Πανεπιστημίου Πατρών (2022). Πρόσφατα επίσης, του επιδόθηκε η διάκριση OPERA OMNIA από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) και τη διεθνή οργάνωση Share Αrchitects.

Ο Δημήτριος Αρ. Αντωνακάκης αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) το 1958 και το 1965 ίδρυσε με τη Σουζάνα Αντωνακάκη το Εργαστήριο 66 – αργότερα Α66 ή Atelier66, στο οποίο προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια συνάδελφοί τους αρχιτέκτονες ως ισότιμοι συνεργάτες. Στη δράση του Atelier66 συγκαταλέγονται εξαιρετικά σημαντικά κτίρια, εκδόσεις, συμμετοχές σε βραβευμένους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και συμμετοχές σε εκθέσεις (όπως στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στην 5η Biennale Αρχιτεκτονικής στην Βενετία το 1991), έργα που στο σύνολό τους τελικά συνέβαλαν στην διαμόρφωση των σύγχρονων αρχιτεκτονικών τάσεων.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση της αναγόρευσης:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook