Δίκη Σώρρα: «Εξερράγη» η πρόεδρος – «Τότε πιστεύατε ότι υπήρχε θησαυρός, τώρα ζητάτε προστασία;»

δίκη-σώρρα-εξερράγη-η-πρόεδρος-τό-959355

Με την… έκρηξη της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, που δικάζει την υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα και 22 ακόμη συγκατηγορουμένων του, έκλεισε η σημερινή ακροαματική διαδικασία και ενώ είχε προηγηθεί η κατάθεση στο δικαστήριο του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Δ. Τσάκωνα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, βλέποντας κατηγορουμένη στην υπόθεση, αλλά και μέλη του ακροατηρίου να δυσανασχετούν, όταν ο μάρτυρας εξηγούσε γιατί οι ελληνικές αρχές δεν εξέδωσαν ανακοίνωση για να ενημερώσουν τον κόσμο ότι ο… θησαυρός του Αρτέμη Σώρρα δεν υπήρχε, είπε στο δικαστήριο: «… Βλέπω εδώ τον κόσμο που αντιδρά, δηλαδή τώρα χρήζει προστασίας; Τότε δεν ήξερε να πάει σε ένα δικηγόρο; Όταν εμένα θα μου πουν τέτοια πράγματα, θα πάω σε δικηγόρο και όχι σε ένα οποιοδήποτε γραφείο. Αυτό είπε επί της ουσίας ο μάρτυρας. Και το λέω αυτό όχι για την κατηγορούμενη, αλλά για το ακροατήριο που δυσανασχετεί ότι θέλει προστασία…».

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο κ. Τσάκωνας αναφέρθηκε στη περιβόητη πρόταση του Σώρρα (και ενός ακόμη συγκατηγορουμένου του) ότι είναι κάτοχος αμερικανικών ομολόγων 600 δισ. δολαρίων και ότι ήταν διατεθειμένος να δανείσει στο Δημόσιο με επιτόκιο 0,5%. Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, η πρόταση αυτή είχε ως αποδέκτες το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και θα μπορούσε να προκαλέσει ζημία, δηλαδή να πλήξει την «αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση του χρηματοπιστωτικού τομέα, πράγμα που εν μέσω κρίσης θα σήμαινε απόλυτη κατάρρευση».

Ο κ. Τσάκωνας μίλησε για τις ενέργειες που έγιναν, ώστε να ελεγχθεί η συγκεκριμένη πρόταση, αλλά και για την επικοινωνία που είχε για το θέμα αυτό η Τράπεζα της Ελλάδας με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Είπε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας: «Ελέγξαμε το ύψος των εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημόσιου που ήταν 1,3 δισ. δολάρια, άρα κάποιος δήλωνε ότι κατείχε το 40%. Μετά, ελέγξαμε τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους, όπου θα έπρεπε να είναι εκεί. Πρώτος ήταν ο Bill Gates με 80 εκατ. δολάρια. Και μόνο με αυτή τη λίστα, προέκυπτε πως, αν η πρόταση ήταν αληθινή, τότε διέθετε το συνολικό πλούτο των 13ων πλουσιότερων…».

Ο ίδιος τόνισε πως από το 1995 που εργάζεται, «τέτοιες προτάσεις έρχονται πάντα και είναι πολλές». Αποκαλούνται, όπως είπε, «funny money», δηλαδή της πλάκας. «Δεν απαντάμε ποτέ, δεν θέλουμε να παράσχουμε το τεκμήριο της αξιοπιστίας σε τέτοιους ανθρώπους, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Γι’ αυτό και στην προκείμενη περίπτωση δεν υπήρξε απάντηση» εξήγησε ο κ. Τσάκωνας και επισήμανε στη συνέχεια πως, όταν αποδείχθηκε πως οι τίτλοι που επικαλέστηκε ο Αρτέμης Σώρρας ήταν… άνθρακες, υπήρξε η σύσταση να μην δίνεται απάντηση σε τέτοιες επιστολές ώστε να μην υπάρξει άλλοθι ή τεκμήριο αξιοπιστίας.

Αντιδράσεις

Από το ακροατήριο αλλά και από κατηγορουμένους, ωστόσο, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις, όταν ο κ. Τσάκωνας, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση, είπε: «Η υπόθεση έπαιρνε διάσταση σε ανθρώπους άνω των 21 ετών, με δικαιοπρακτική ικανότητα. Για το νερό του Καματερού ή για τη φραπελιά, δεν χρειάζεται ανακοίνωση για να πεις στον κόσμο να μην ασχολείται. Οι πολίτες άκουγαν το παραμύθι. Ενδεχομένως και εδώ μέσα να βρίσκονται άνθρωποι που πιστεύουν ότι είμαι μέλος μιας συνομωσίας και γι’ αυτό τα λέω αυτά».

Εισαγγελέας: Το ότι δεν απαντήσατε οι ίδιοι, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα, ότι η σιωπή επιβεβαιώνει την πρόταση. Μήπως έπρεπε να απαντήσετε ότι επρόκειται γα το νερό του Καματερού;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει άγνοια νόμου για κανέναν. Ο ιδιώτης που τα πίστεψε, θα έπρεπε να το ψάξει. Όλες οι υπηρεσίες έπραξαν τα δέοντα, τώρα αν υπάρχει έλλειμμα παιδείας…..

Υπεράσπιση: Δεν θα έπρεπε να επικοινωνήσετε με τις εισαγγελικές αρχές, για να προστατεύσετε τους πολίτες;

Μάρτυρας: Εμείς προστατεύουμε το κράτος. Δεν μας απασχολεί αν χρήζει κάποιος φιλοξενίας σε ψυχιατρικό ή σωφρονιστικό ίδρυμα…

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook