Δίκη Λιγνάδη: «Έχει πέσει θύμα σκευωρίας», λέει ο αδερφός του ηθοποιού

δίκη-λιγνάδη-έχει-πέσει-θύμα-σκευωρί-1330006

Πεπεισμένος ότι ο αδελφός του εδώ και ενάμιση χρόνο έχει πέσει θύμα σκευωρίας, με στόχο την κυριαρχία στο χώρο του πολιτισμού, εμφανίστηκε ο αδελφός του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννης, στην κατάθεση του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου συνεχίζεται η δίκη του ηθοποιού και σκηνοθέτη, κάνοντας λόγο για εκτέλεση συμβολαίου δολοφονίας χαρακτήρα.

Ο μάρτυρας εμφανίστηκε να μην έχει καμία αμφιβολία για το ότι οι τέσσερις καταγγελίες βιασμού σε βάρος του αδελφού του ψευδείς και τις απέδωσε αντιπαλότητες στο χώρο του πολιτισμού.

Ο Γιάννης Λιγνάδης περιέγραψε τον αδελφό του ως ένα άνθρωπο, ήπιο αξιόλογο, φοβερό μυαλό και βιβλιοφάγο.

Πρόεδρος: Είχε αντιπαλότητες;

Μάρτυρας: Πολλές. Στο πλαίσιο του αλληλοσπαραγμου που υπάρχει στο θέατρο. Υπήρχαν έντονες και υφέρπουσες αντιπαλότητες που εκδηλώθηκαν όταν τους δόθηκε το πεδίο, δηλαδή μετά τον Ιανουάριο του 2021. Πήρε μια σχεδόν υστερική χροιά, ένα φανατισμό πρωτόγνωρο και κατέδειξε κάποιες δυναμικές. Είναι σαφές.

Πρόεδρος: Φτάνουν αυτές σε σημείο να κατασκεύασαν μια σκευωρία; Γιατί μόνο στο συγκεκριμένο εκδηλώθηκε ο σπαραγμός;

Μάρτυρας: Εκδηλώθηκε και με άλλους. Στον αδερφό μου ήταν προσωπικό, έχουν να κάνουν με την ταυτότητα του, την πολιτική ιδεολογική. Απο την πρώτη στιγμή με τον κοινό νου αμέσως απο τα αμυδρά αρχικά στοιχεία κατάλαβα ότι ήταν κατασκευασμενο και μάλιστα όχι καλά. Απλά ήταν η συγκυρία τέτοια που ήταν ευεπηφορο το πεδίο για αυτές τις καταγγελίες. Είμαι πεπεισμένος οτι είναι σκευωρία, υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά αποδείξεις.

«Μια συλλογικότητα δημοσιογράφων»

Απαντώντας στο εάν διαθέτει αποδείξεις για όσα ισχυρίζεται περί σκευωρίας και κατασκευασμένης υπόθεσης, ο μάρτυρας απάντησε: «Τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησαν κάποιες αναρτήσεις που έβαζαν στο κάδρο τον αδερφό μου. Άρχισαν να πυκνώνουν…

Μια συλλογικότητα δημοσιογράφων στο 2020mag με υπεύθυνο κάποιον Ταχτσίδη… ήταν και η Ακρίτα και η Χατζηαντωνίου. Υπήρχαν σχόλια ανώνυμα που κανιβάλιζαν ,αρνητικά σχόλια επιθετικά… αυτό κορυφώθηκε στο τέλος του μήνα. Ο σκηνοθέτης Καρατζάς μιλούσε για ένα γνωστό παιδόφιλο, φωτογραφίζοντας τον αδερφό μου. Όλα αυτά εκκολάπτονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Πρόεδρος: Αυτά ήταν ψευδή δηλαδή οπωσδήποτε;

Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Αυτοί πάντως είχαν δεδομένη την ενοχή του. Μιλούσαν για παιδόφιλο βιαστή, ήταν βέβαιοι. Με ένα τοξικό περίβλημα, μια κακοήθεια, πρωτόγνωρη επιθετικότητα. Οι ακαδημαϊκές σπουδές μου είναι κριτική λογοτεχνίας. Είναι εμφανέστατο ότι είναι μια κατασκευή.

Ο Γιάννης Λιγνάδης έβαλε στο «κάδρο» δικηγόρους και δημοσιογράφους επισημαίνοντας «δεν ξέρω τον αρχηγό, αλλά σίγουρα τη διαχειρίστηκε η πολιτική αγωγή. Το ζεύγος Βλάχου – Χατζηαντωνίου, η Ακρίτα, η Κουρτέση. Θα έβαζα μέσα και μέλη του ΔΣ του ΣΕΗ».

Πρόεδρος: Για ποιον λόγο τόσοι άσχετοι άνθρωποι;

Μάρτυρας: Δεν είναι άσχετοι. Είναι ένας συγκεκριμένος χώρος. Ο λόγος ήταν να ελέγξουν τον πολιτισμό. Απέβλεπαν στην εξόντωση του δια βίου.

Πρόεδρος: Ο αδερφός σας έλεγχε δηλαδή τον πολιτισμό; Μια συγκεκριμένη θέση είχε…

Μάρτυρας: Με συγχωρείτε κιόλας αλλά αυτά είναι αυτονόητα.

Πρόεδρος: Για να σας ρωτάω δεν είναι.

Μάρτυρας: Καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού ήταν.

Πρόεδρος: Ο πολιτισμός είναι ευρύτατος. Γιατί επελέγη αυτόν;

Μάρτυρας: Είχε συγκεκριμένη ατζέντα καλλιτεχνική, πολιτική. Λέω την προσωπική μου άποψη. Θεωρήθηκε ως εναντίον της κατεστημένης κατάστασης, ήθελε να δώσει έμφαση στην παιδευτική διάσταση του θεάτρου και όχι την πειραματική.

Ο μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις και από τον εισαγγελέα γύρω από τις γνώσεις του για την προσωπική ζωή του αδελφού του αλλά και το ποιοι κρύβονται πίσω από την καταγγελλόμενη από την πλευρά Λιγνάδη σκευωρία σε βάρος του.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι είχατε στενή σχέση με τον αδελφό σας, αλλά τα προσωπικά δεν τα γνωρίζετε. Δεν είναι οξύμωρο;

Μάρτυρας: Όχι. Την ερωτική πολιτεία του αδελφού μου και των δικών μου ανθρώπων, ούτε τη δική μου, δεν την έκανα αντικείμενο συζήτησης.

Εισαγγελέας: Είχατε επικοινωνία;

Μάρτυρας: Συχνή. Όταν είχαμε και παράσταση ήταν πυκνή γιατί οχλούσα κι εγώ για θέματα επαγγελματικής φύσεως. Όταν ανέλαβε στο Εθνικό Θέατρο είχα κι εγώ μια θέση συμβούλου και καθηγητή όποτε ήταν συχνή η επικοινωνία.

Εισαγγελέας: Πηγαίνατε σπίτι του; Κάνατε κοινές εξόδους;

Μάρτυρας: Κάναμε με θιάσους και κοινούς φίλους. Διακοπές κάναμε ενίοτε μαζί, στην Επίδαυρο μαζί.

Εισαγγελέας: Συναναστρεφόταν νεαρά άτομα;

Μάρτυρας: Έκανε παρέα με μαθητές του. Ενηλίκους.

Εισαγγελέας: Ξέρατε αν φιλοξενούσε κόσμο;

Μάρτυρας: Δεν το γνώριζα. Δε με ενδιέφερε.

Η κατάθεση του Διονύση Παναγιωτάκη

Κατάθεση στο δικαστήριο έδωσε και ο επιχειρηματίας και πρώην σύζυγος της Ελένης Κούρκουλα, Διονύσης Παναγιωτάκης. Ο μάρτυρας δήλωσε στενός φίλος του κατηγορούμενου από το 1997.

«Από τότε που τον γνώρισα τον εκτίμησα και τον αγάπησα και σαν φίλο. Κάνουμε διακοπές μαζί όλα τα χρόνια μέχρι να χωρίσω με τη γυναίκα μου κάναμε οι 3 μας διακοπές. Δεν υπήρχε καλοκαίρι που να μην έχουμε κάνει μαζί. Ο Δημητρης έχει πολύ μεγάλη μόρφωση και για μένα και για την κόρη μου ήταν σπουδαίο. Πηγαίναμε οικογενειακά διακοπές» ανέφερε και πρόσθεσε: «Αντιπαλότητες και αντιπάθειες υπάρχουν στο χώρο. Δεν είχα ακούσει ποτέ σε καμία παράσταση να υπήρχε κάποιο ζήτημα».

Π: Με την ανάληψη της θέσης στο Εθνικό απέκτησε εχθρούς;

Μ: Ο Δημητρης ήταν και σε επιτροπές που περνούσαν φοιτητές σε δραματικές σχολές, έγινε διευθυντής της σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ζούσε όλα αυτά τα χρόνια στο εθνικό θέατρο. Ήταν φυσική εξέλιξη να γίνει καλλιτεχνικό διευθυντής. Δεν ήταν παράξενο.

Π: Ο ίδιος μπορεί με κάποια ενέργεια του να δημιούργησε αντιπαράθεση; Να μπήκε στο στόχαστρο συναδέλφων του;

Μ: Υπήρξε αντιπαράθεση με το ΣΕΗ για τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά θεωρώ ότι τον αγαπάνε και τον μισούν όσο κάθε άνθρωπο.

Π: Τον Αύγουστο του 2015 που βρισκόσασταν;

Μ: Όφειλα να καταθέσω την αλήθεια απέναντι στο φίλο μου και τον άνθρωπο που γνώριζα. Εγώ εψαξα στο κινητό μου και είδα φωτογραφίες και βίντεο στην παραλία στην Ιθακη. Όταν είδα ότι καταγγέλθηκε ότι στις 8 Αυγούστου του 2015 κάποιος είναι στην Επίδαυρο και βιάζει ενώ ήταν στην Ιθακη. Δέχτηκε φοβερή επίθεση λες και είμαι βιαστής επειδή κατέθεσα την αλήθεια. Με απειλούσαν. Υπήρχε και μια ηθοποιός η Δώρα Χρυσικού που έκανε μια δηλωση και λέει «ο Λιγνάδης δεν πάτησε στο νησί μου 3 χρόνια». Και την πήρα τηλέφωνο επειδή την ξέρω και της λεω «τι λες; Με βγάζεις ψεύτη. Θα σου κάνω μήνυση». Και μου απάντησε ότι δεν μπορεί να μου μιλήσει γιατί δεν την αφήνει ο δικηγόρος της. Η Ελένη της έστειλε εξώδικο εξώδικο και νομίζω ζήτησε συγγνώμη.

Αναφερόμενος στις διακοπές του 2015 ο μάρτυρας σημείωσε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης βρισκόταν μαζί τους στην Ιθακη από την 1η Αυγούστου. «Είχε έρθει και ο αδελφός του και ένας ηθοποιός κάποια στιγμή. Μας έβλεπαν όλοι». Ο ίδιος εξήγησε ότι επισκεπτόταν το σπίτι του Λιγνάδη, αλλά όχι τόσο συχνά όσο η πρώην σύζυγο του.

«Δεν τον έχω δει ποτέ με ανήλικους. Αυτά τα ακούω αυτές τις ημέρες. Έχω αυτό που ζούσα ήταν μια κανονική κατάσταση. Οι φίλοι του ήταν και φίλοι μας. Ήταν ηθοποιοί, φοιτητές θεατρικών σχολών. Ήταν και δικοί μας φίλοι»υποστήριξε ο κ. Παναγιωτάκης και συμπλήρωσε ότι έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης για τις καταγγελίες. «Θεωρώ ότι κάποιοι βλέποντας δικηγόρους ή άλλα πρόσωπα να λένε «οποιος έχει να κάνει καταγγελία ας έρθει μαζί μου»… και δεν εμφανίζεται κανείς που να έχει συνεργαστεί με το χώρο…» είπε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Οι καταγγελίες θα έπρεπε να προέρχονται μόνο από άτομα του χώρου; Υπάρχει τέτοιο κριτήριο;

Μ: Όχι, αλλά είναι άτομα που δεν είναι του χώρου, δεν τα γνωρίζει το περιβάλλον του, άρα μπαίνω σε σκέψεις. Αυτοί οι τύποι είναι βίζιτες. Οποιαδήποτε γυναίκα ή άντρας εμφανίζεται με αυτό τον τρόπο, προκλητικά, εγώ αυτό καταλαβαίνω. Όταν βάζεις φωτογραφίες και γράφεις «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι, ο κωλος μου γεμίζει σιλικόνη».

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως όταν έμαθε για την αλλαγή των ημερομηνιών της καταγγελίας βιασμού στην Επίδαυρο σχολίασε «Ε, όταν το είδα είπα κοιτά αυτός είναι ψεύτης».

Κουρτέση: Πώς θα χαρακτηρίζατε τον Λιγνάδη από την προσωπικότητα;

Μάρτυρας: Ένας χαρισματικός, γοητευτικός άνθρωπος. Όλοι οι καλλιτέχνες που έχουν μια πορεία πάνω από το μέτριο, είναι χαρισματικές προσωπικότητες.

Κουρτέση: Σαν άνθρωπο;

Μάρτυρας: Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος. Καλός φίλος, μας έχει σταθεί πολύ και στα οικογενειακά μας.

Απαντώντας σχετικά με το εάν μπορεί να καταθέσει κάτι συγκεκριμένο για τα περί σκευωρίας σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ανέφερε: «Δεν είναι η θέση μου να απαντήσω σε αυτό. Έχω άποψη, δεν έχω γνώση».

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 20 Ιουνίου.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook