Δίκη για φωτιά στο Μάτι: «Δέχτηκα παρεμβάσεις να αλλάξω το πόρισμά μου» – Τι καταγγέλλει ο πραγματογνώμονας

δίκη-για-φωτιά-στο-μάτι-δέχτηκα-παρεμ-1424206

Ολοκληρώθηκε σήμερα η κατάθεση του βασικού μάρτυρα της δίκης για τη φωτιά στο Μάτι, Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος υπήρξε και ο πραγματογνώμονας για τη σύνταξη του πορίσματος για την τραγωδία. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι δέχτηκε παρεμβάσεις για την αλλαγή του πορίσματος του.

Επιπλέον, στην κατάθεσή του επισήμανε και τα κενά τα οποία υπήρξαν τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση από την ώρα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Ο πραγματογνώμονας θα απαντήσει τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, στην επόμενη συνεδρίαση, στις ερωτήσεις του τελευταίου δικηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας και θα ακολουθήσουν οι ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα να τους χορηγηθούν αντίγραφα των πρακτικών όλων των έως σήμερα συνεδριάσεων. Το δικαστήριο αναμένεται να τους απαντήσει την Δευτέρα.

«Εάν ο διοικητής εναέριων μέσων εγκατέλειψε το πόστο του είναι εγκληματικό»

Στην δικάσιμο τις 7 Μαρτίου, ο κ. Λιότσιος δέχθηκε ερωτήσεις από τους δικηγόρους των συγγενών των θυμάτων της πυρκαγιάς, αναφέροντας πως εάν ισχύει το ότι διοικητής των εναέριων μέσων εγκατέλειψε το πόστο του πρόκειται κάτι «εγκληματικό», ενώ ανέφερε πως έχει απειληθεί αλλά η κρίση του δεν επηρεάζεται.

Δικηγόρος: Κύριε μάρτυρα σήμερα φοβάστε για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία και τη ζωή σας;
Λιότσιος: Βεβαίως φοβάμαι, έχω απειληθεί για αυτό. Βέβαια η κρίση μου και η κατάθεση μου δεν επηρεάζονται από αυτά τα πράγματα.

Ερωτώμενος σύμφωνα με το dikastiko.gr για το ζήτημα του τότε διοικητή των εναέριων μέσων Γ. Πορτοζούδη που φέρεται να εγκατέλειψε το πόστο του όταν η φωτιά έφτανε στο Μάτι, ο μάρτυρας απάντησε πως αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι «εγκληματικό».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του υποστήριξε πως τα ελικόπτερα της ελληνικής αστυνομίας που διαθέτουν και θερμικές κάμερες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ανθρώπων στη θάλασσα και στη διαδικασία διάσωσης, ενώ τόνισε πως εκείνη την ημέρα μόνο το αεροδρόμιο της Ελευσίνας έκλεισε λόγω των ανέμων.

Ο πραγματογνώμονας ρωτήθηκε σχετικά με τη ρυμοτομική διάταξη της περιοχής, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μη ορθή από το Δημόσιο, κι εξήγησε πως «στο σχέδιο δασών του πυροσβεστικού σώματος δεν αναφέρονται ως αυθαίρετες οι περιοχές αυτές. Σίγουρα υπήρχαν κάποια κομμάτια, απόκρημνα και δαιδαλώδη και κάποιες προβληματικές περιοχές. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Το πυροσβεστικό σώμα ξέρει και αναλόγως κινείται».

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook