Δίκη Άλκη Καμπανού: Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

δίκη-άλκη-καμπανού-την-ενοχή-και-των-12-κ-1709138

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, προτείνει η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας την μαραθώνια αγόρευσή της που κράτησε τρεις ημέρες.

Η Κυριακή Κλιάμπα τόνισε ειδικότερα ότι τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα και πρότεινε να κριθούν ένοχοι οι εννέα για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απόπειρα ανθρωποκτονίας και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, οι δύο για συνέργεια στις πράξεις αυτές και ο πρώτος κατηγορούμενος, ο οποίος θεωρείται ενορχηστρωτής της δολοφονικής επίθεσης, να κριθεί ένοχος ως ηθικός αυτουργός στις παραπάνω πράξεις.

«Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν σκοπό να σκοτώσουν. Δεν «γιουχαρεις» και δεν τραμπουκίζεις ανελέητα χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό, όταν το αίμα πλημμυρίζει και το θύμα σπαράζει. Με καραμπιτ, δρεπάνια, μαχαίρια και στυλιαρια ορμας σαν θηρίο και ξέρεις τι προκαλείς. Όταν χτυπάς ένα άτομο που κείτεται στο έδαφος και εσύ συνεχίζεις, ένα μόνο πράγμα επιζητάς, να τον αποτελειωσεις. Οι κατηγορούμενοι δεν έδρασαν τυχαία εκείνο το βράδυ. Ήξεραν που στόχευαν και τι ήθελαν να προκαλέσουν», τόνισε η εισαγγελέας.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή:

-Του πρώτου για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία με δόλο σε βάρος του Άλκη, ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του ενός φίλου του και για συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του δεύτερου νεαρού

-Του δέκατου για ανθρωποκτονία με δόλο σε βάρος του Άλκη και για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος των φίλων του.

-Των δεύτερου, τρίτου, τέταρτου, πέμπτου, έβδομου, ένατου, ενδέκατου και δωδέκατου για την ανθρωποκτονία με δόλο σε βάρος του Άλκη, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του φίλου του και για συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του δεύτερου νεαρού τραυματία.

-Των έκτου και όγδοου για συνέργεια στην ανθρωποκτονία σε βάρος του Άλκη και για συνέργεια στις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας.

 

Παράλληλα για όλους πρότεινε να κριθούν ένοχοι για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες ενώ για όλους πέραν του πρώτου, έκτου και όγδοου και χρήση των αντικειμένων.

Νωρίτερα έκανε λόγο για μια «λυσσαλέα» και καλά οργανωμένη καταδρομική επίθεση που πραγματοποίησαν από κοινού οι δώδεκα κατηγορούμενοι, έχοντας ξεκάθαρο σκοπό να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές οπαδών του Αρη, χρησιμοποιώντας τον βαρύ τους οπλισμό και προκαλώντας με αυτά φονικά χτυπήματα, κυριευμενοι από το μίσος και εοιζητωντας εκδίκηση.

Η εισαγγελική λειτουργός περιέγραψε την φρίκη που έζησαν ο Άλκης Καμπανός και οι τέσσερις φίλοι του, οι οποίοι επέζησαν από την μανία των δραστών, χτυπούσαν τον 19χρονο φοιτητή και τα δύο άτομα που δε κατάφεραν να ξεφύγουν, ταυτόχρονα και διαδοχικά, στοχεύοντας με μαχαίρια, δρεπάνι και άλλα αντικείμενα σε σημεία που θα μπορούσαν να τους πλήξουν θανάσιμα.

«Ο πρώτος κατηγορούμενος είναι οργανωμένος οπαδός του ΠΑΟΚ, έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές, είναι το πρόσωπο που βρίσκεται τις περισσότερες ώρες τις ημέρας στον σύνδεσμο, είναι αυτός που τον ανοίγει και επισκέπτεται τον χώρο σε καθημερινή και μόνιμη βάση, ενώ χαίρει εκτίμησης και σεβασμού. Αρκεί μια λέξη και οι οργανωμένοι θα τον ακολουθήσουν πίστα, είναι το πρόσωπο που έχει διασυνδέσεις», τόνισε, δείχνοντας ξανά ως αρχηγό και ιθύνων νου της δολοφονικής επίθεσης τον 24χρονο.

Η κ. Κλιάμπα, στην πρότασή της για την ενοχή των κατηγορουμένων, τόνισε ότι οι «12» ελαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αποφάσισαν ακριβώς πώς θα κινηθούν τη μοιραία νύχτα και κατέβηκαν οπλισμένοι σαν «αστακοί» από τον σύνδεσμο, «σα να πήγαιναν σε εμολεμη ζώνη να πολεμήσουν για την πατρίδα και την οικογένειά τους».

Όπως είπε, ο πρώτος κατηγορούμενος ως αρχηγός, τους υπέδειξε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη δολοφονική επίθεση και εκείνοι σαν καλοί και πιστοί στρατιώτες το ακολούθησαν, γνωρίζοντας πολύ καλά πως πήγαιναν για να σκοτώσουν. «Είχαν ένα οπλοστάσιο για να επιτεθούν όλοι μαζί και να αφαιρέσουν τις ζωές των εχθρών τους», τόνισε.

«Ο πρώτος κατηγορούμενος γνώριζε απόλυτα τι έκανε, είχε σκεφτεί κάθε λεπτομέρεια και λειτούργησε σαν εκτελεστής. Όλοι τους ήταν αποφασισμένοι και αμετανόητοι, τους είχε κυριεύσει η εκδίκηση», επεσήμανε.

Σχετικά με τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης, η εισαγγελέας ανέφερε ότι έγινε σε δύο «ημίχρονα», με τους «στρατιώτες» να ακολουθούν τις εντολές του αρχηγού, δηλαδή του πρώτου κατηγορουμένου. «Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχε ο αιφνιδιασμός, η περικυκλωση και η επίθεση, ενώ μετά από νόημα του αρχηγού, ακολούθησε το δεύτερο ημίχρονο με τη σύμπραξη, με σκοπό να αποτελειώσουν τον αποδυναναμομενο εχθρό», είπε.

Ειδικότερα, η κ. Κλιάμπα τόνισε ότι η επίθεση ξεκίνησε μόλις οι κατηγορούμενοι έλαβαν απάντηση από τα θύματα σχετικά με την ομάδα που υποστηρίζουν. «Τότε άναψε το πράσινο φως και ξεκίνησε η επίθεση. Επικρατεί ένα χάος, επιτέθηκαν βουβά, ψυχρά και ανελέητα με σαφή ανθρωποκτόνο δόλο. Σε πρώτο χρόνο ο καθένας έπρεπε να αναλάβει από έναν. Το σύνθημα του αρχηγού, μόλις δει του χάος, θα δώσει σύνθημα και στους άλλους τέσσερις. Η πρώτη ομάδα πρέπει να καταφέρει να τους υποτάξει ώστε να έρθουν οι άλλοι τέσσερις και να αποτελειωσουν τα θύματά τους».

Η κ.Κλιάμπα υπογράμμισε, ακόμη, πως οι κατηγορούμενοι σημαδευαν με τα όπλα τους, όπως το δρεπάνι και τα μαχαίρι, σε συγκεκριμένα σημεία όπως η μηριαία αρτηρία, θέλοντας να σκοτώσουν τα θύματά τους και όχι να τους προκαλέσουν σωματικές βλάβες.

Ο κατηγορούμενος με το δρεπάνι και τα «ανελέητα χτυπήματα»

«Το δρεπάνι ξεκοιλιαζει, ήθελε να πλήξη συγκεκριμένο σημείο, σημαδεύοντας χαμηλά, ήξερε πως αν τον πετύχει μπορεί να τον τελειώσει και να έχουμε την πρώτη επιτυχία. Νιώθει ανίκητος και άτρωτος, με το εντυπωσιακό του όπλο και τη συνδρομή των φίλων του», είπε για τον κατηγορούμενο με το δρεπάνι.

«Οι κατηγορούμενοι εναλλάσσονται στο δευτερόλεπτο, χτυπούσαν με μανία μια τον έναν μια τον άλλον. Σημαδευαν τον Άλκη στο ίδιο ευαίσθητο σημείο και έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπαθείς τελικά τα τα κατάφεραν, τον χτυπούν με μαχαίρι στην μηριαία αρτηρία και συνεχίζουν να τον χτυπούν με αρρωστημένο μίσος», ανέφερε, περιγράφοντας τα βάναυσα χτυπήματα που δέχθηκε ο 19χρονος Άλκης από τους κατηγορούμενους που χρησιμοποίησαν δρεπάνι, μαχαίρια, ξύλα και άλλα αντικείμενα, για να τον σκοτώσουν.

«Ό Άλκης ανέβηκε ψηλότερα στα σκαλοπάτια, στα μάτια των κατηγορουμένων φάνταζε γίγαντας επικίνδυνος, αλλά δυστυχώς για αυτόν δεν ήξερε τι σημαίνει βία και ήταν ένας αθώος γίγαντας. Δέχθηκε ανελέητα χτυπήματα, ταυτόχρονα και διαδοχικά, οι κατηγορούμενοι εναλλάσσονταν για να τον υποτάξουν», είπε δε η εισαγγελέας.

Για τον φίλο του 19χρονου φοιτητή, θύμα της βάναυσης επίθεσης, η εισαγγελέας ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «γλίτωσε από του χάρου τα δόντια», καθώς δέχτηκε σφοδρά χτυπήματα από διάφορες μεριές, την ώρα που έψαχνε τον κολλητό του που σκότωναν οι κατηγορούμενοι.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook