Δικαστικά θρίλερ, ανατροπές και στιγμές έντασης: Έξι συγκλονιστικές υποθέσεις στα Δικαστήρια των Χανίων το 2022

δικαστικά-θρίλερ-ανατροπές-και-στιγμ-1599193

Μια γυναικοκτονία, ένα διπλό φονικό στην αναζήτηση χρημάτων, μια εν ψυχρώ εκτέλεση, μια θανατηφόρα παράσυρση δυο νέων παιδιών, μια ομηρία εργαζομένων σε δομή και μια υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία του Δήμου Γαύδου.

Το zarpanews.gr συγκέντρωσε και παρουσιάζει μερικές από τις υποθέσεις που ξεχώρισαν με την αναβίωσή τους στις δικαστικές αίθουσες των Χανίων κατά το έτος 2022.

  1. Μια γυναικοκτoνία που συγκαλύφθηκε για έξι χρόνια

Υπάρχουν σίγουρα 1.000 τρόποι για να δώσει κανείς τέλος στην ζωή του. Αλλά το να αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι, με λάθος χέρι, ενώ είναι ήδη ξαπλωμένος, χτυπημένος και ημιλυπόθυμος, δεν είναι ένας από αυτούς σύμφωνα με την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Κρήτης για την Έφη Τσιχλάκη (ΕΔΩ)

Στις 24 Μαϊου του 2022 έξι χρόνια και δύο δικαστήρια μετά το συμβάν, ο 55χρονος σύζυγος της Έφης Τσιχλάκη και εξαρχής βασικός ύποπτος οδηγήθηκε  στη φυλακή για τη δολοφονία της γυναίκας του το βράδυ της 21ης Μαρτίου του 2016 στο σπίτι τους, στην Καμάρα Κολυμβαρίου.

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης, στα Χανιά, τον έκρινε κατά πλειοψηφία (5-2) «ένοχο» για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση, και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών καθώς του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του μετέπειτα σύννομου βίου. Είχε προηγηθεί καταδικαστική εισαγγελική πρόταση, την οποία το Δικαστήριο έκανε δεκτή.

Ο ίδιος μέχρι τελευταία στιγμή επέμενε στην αθωότητά του, υποστηρίζοντας πως η γυναίκα του αυτοκτόνησε.

2. Ανατροπή της ανατροπής για το διπλό φονικό στο Σφηνάρι

Στις 28 Νοεμβρίου στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης στα Χανιά, πέφτει η δικαστική αυλαία της διπλής δολοφονίας του ανδρόγυνου μέσα στο σπίτι τους στο Σφηνάρι Κισάμου (ΕΔΩ). Για την υπόθεση έχει καταδικαστεί και ο γιος του θύματος από τον πρώτο του γάμο, ως συνεργός.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ενόχους τους δύο κατηγορούμενος, έναν 57χρονο που καταδικάστηκε σε δις ισόβια και 6 μήνες, ένας 40χρονος σε 18 έτη.

Για την υπόθεση, σε πρώτο βαθμό οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε δις ισόβια ενώ στο εδώλιο μαζί τους καθόταν και ένας από τους γιους του 78χρονου θύματος από προηγούμενο γάμο. Ο γιος, ο οποίος καταδικάστηκε για απλή συνέργεια καθώς ομολόγησε την συμμετοχή του στο έγκλημα, εξέτισε την ποινή του χωρίς να προσβάλει την πρωτόδικη απόφαση.

Ωστόσο, η υπόθεση οδηγήθηκε σε ανατροπή για τους δύο βασικούς κατηγορούμενους, οι οποίοι στο Εφετείο κρίθηκαν αθώοι, απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες και αποφυλακίστηκαν.

Το δικαστικό «θρίλερ» συνεχίστηκε με την αναίρεση της εφετειακής απόφασης από τον Άρειο Πάγο, με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να στέλνει πίσω στο Εφετείο την υπόθεση για εκδίκαση από την αρχή, διατηρώντας σε ισχύ την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση η οποία και εν τέλει διατηρήθηκε με την δεύτερη εφετειακή απόφαση που κλείνει οριστικά την υπόθεση.

Σε αυτήν την δίκη, παραστάθηκαν ως υποστήριξη της κατηγορίας τα παιδιά της 66χρονης που είχε αποκτήσει από προηγούμενο γάμο, καθώς το ηλικιωμένο ζευγάρι δεν είχε κοινά παιδιά.

3.Ισόβια για την εκτέλεση του Κώστα Κατσουλάκη

Στις 10 Μαρτίου το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο επιβάλει ποινή ισόβιας κάθειρξης στον 65χρονο δράστη της εν ψυχρώ δολοφονίας του Κώστα Κατσουλάκη έξω από το κατάστημα του στο Βαμβακόπουλο, επιβεβαιώνοντας την πρωτόδικη απόφαση. Ο Κατσουλάκης ήταν πρόεδρος της τοπικής κοινότητας στο Ορθούνι, ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία με πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά στην κοινότητα.

Η δολοφονία του νεαρού πατέρα, είχε σοκάρει την κοινή γνώμη το 2019 ενώ ο δράστης είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές με την συμπεριφορά του ενώ είχε βάλει φωτιά και σε δημοτικό κατάστημα στον Δήμο Πλατανιά.

Ήταν 12 Μαΐου του 2019, όταν ο 63χρονος άνδρας, σταμάτησε το αγροτικό αυτοκίνητό του λίγα μέτρα μακριά από το μαγαζί του θύματος, στο Βαμβακόπουλο. Κατέβηκε, όπλισε μια καραμπίνα και τον πυροβόλησε (δείτε ΕΔΩ).

4.Ένοχος αλλά δεν πάει φυλακή ο οδηγός που σκότωσε την Στέλλα και τον Γιάννη

Ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διατάραξη συγκοινωνιών έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων τον κατηγορούμενο για το τραγικό τροχαίο που στοίχισε τη ζωή του Γιάννη και της Στέλλας έξω από το Πολυτεχνείο τον Αύγουστο του 2017  (ΕΔΩ)

Το συγκλονιστικό τροχαίο, σημειώθηκε νωρίς το πρωί, ακριβώς έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης, όπου τα δυο παιδιά 19 και 20 ετών, έβγαζαν πρωινή βόλτα το σκυλάκι τους, όταν το ανεξέλεγκτο όχημα που οδηγούσε ο 20χρονος έκοψε με βίαιο τρόπο το νήμα της ζωής τους. 

Ο 20χρονος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, μαζί με παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η δίκη έγινε στις 30 Μαρτίου 2022, μετά από τρεις αναβολές, μια λόγω παρέλευσης του ωραρίου και άλλες δυο λόγω  κορονοϊού.

5.Ομηρία στον ΟΚΑΝΑ για να μην χάσει το περίπτερο

Στις 20 Οκτωβρίου, πέφτουν οι τίτλοι τέλους για την υπόθεση ομηρίας στο υποκατάστημα του ΟΚΑΝΑ Χανίων από χρήστη που ήθελε να διατηρήσει το περίπτερό του στο Λιμάνι των Χανίων το 2017. (ΕΔΩ)

Ένοχος κατά πλειοψηφία 5 – 2 κηρύχθηκε ο κατηγορούμενος πατέρας πέντε παιδιών για την ομηρία στο κατάστημα ΟΚΑΝΑ Χανίων που είχε γίνει τον Μάιο του 2017 και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 7 ετών και 3 μηνών. Η υπόθεση αναβίωσε σε δεύτερο βαθμό σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης στα Χανιά, με τον δράστη να υποστηρίζει πως δεν είχε πρόθεση να βλάψει τις τρεις εργαζόμενες αλλά ότι ήθελε απλώς να διαπραγματευτεί με τον Δήμο Χανίων για την διατήρηση του περιπτέρου του στο ενετικό λιμάνι.

6. Τα ισόβια έγιναν… πενταετία: Ελεύθερος ο ταμίας της Γαύδου για την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία του Δήμου

Ένα γενναίο «κούρεμα» στην ποινή της πρωτόδικης απόφασης, επεφύλασσε το Εφετείο Κρήτης στον πρώην ταμία του Δήμου Γαύδου, για την υπαιξέραιση ποσού 585.000 ευρώ και την πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος. To πενταμελές Εφετείο Δυτικής Κρήτης στα Χανιά, έκρινε τον κατηγορούμενο «ένοχο» και τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια κάθειρξης, από ισόβια συν 14 έτη που του είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως (ΕΔΩ) και πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος καθώς ήδη έχει εκτίσει 22 μήνες.

Ο κατηγορούμενος που από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έχει αναγνωρίσει την πράξη του, ερωτηθείς από την Πρόεδρο Εφετών σχετικά με το τι έκανε τα χρήματα, υποστήριξε:

«Έπαιρνα χρήματα από τοκογλύφους για να εξοφλώ τα δάνεια που είχα πάρει από την αγροτική τράπεζα. Είχα ανοίξει ένα μαγαζί τοτε στη Γαύδο και είχα πάρει δάνειο αλλά το μαγαζί δεν πήγαινε καλά κι έτσι δανειζόμουνα από τοκογλύφους. Σε όλη μου τη ζωή θα το πληρώνω».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook