Διημερίδα για τα “Αγωνίσματα του 1821” στη Χώρα Σφακίων

διημερίδα-για-τα-αγωνίσματα-του-1821-σ-1123844

Πραγματοποιήθηκε στη Χώρα Σφακίων την Πέμπτη 27 Μαΐου και στην Ανώπολη Σφακίων την Παρασκευή 28 Μαίου, η αθλητική και πολιτιστική διημερίδα “Αγωνίσματα του 1821”, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Κρήτης για τον εορτασμό  των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821.

Η διημερίδα η οποία συνδιοργανώθηκε από το  ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης και τις Οργανωτικές Επιτροπές Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Χανίων και Ρεθύμνης, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης και του Δήμου Σφακίων, είχε μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερη επιτυχία.

Κατά την διάρκεια της διημερίδας παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας ο Διευθυντής Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής κ. Δημήτριος Κερερές και η Προϊσταμένη Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων και Αγώνων της ίδιας Διεύθυνσης,  κ. Μόνικα Λάππα.

Κατά το πρώτο μέρος των δράσεων έγινε  ιστορική αναδρομή στον “Αθλητισμό του 19ου αιώνα” από την Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικής Αγωγής και προβλήθηκε ένα βίντεο σχετικό με το άθλημα «Κρητικό Βόλι», δημιουργία της Ο.Ε.Σ.Α.Δ. Ρεθύμνης. Στο δεύτερο μέρος διαγωνίστηκαν στο αγώνισμα «Άλμα σε μήκος  χωρίς φορά», μέσα στις αυλές των σχολείων τους, εξακόσιοι είκοσι (620) μαθητές και μαθήτριες από πενήντα πέντε (55) σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης των περιφερειακών ενοτήτων Χανίων και Ρεθύμνης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε πιλοτική σύνδεση με τις σχολικές αυλές επιλεγμένων σχολείων και ζωντανή επικοινωνία μεταξύ των διαγωνιζόμενων μαθητών,  των εκπαιδευτικών τους και της οργανωτικής επιτροπής. Η καινοτόμα αυτή πρωτοβουλία η οποία έγινε με την χρήση της πλατφόρμας webex και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ανάλογες μελλοντικές δράσεις.

Τιμώντας  τους πολύχρονους αγώνες του κρητικού λαού  για την ελευθερία, η διοργάνωση μεταδόθηκε συμβολικά από το Γυμνάσιο και Λύκειο Χώρας Σφακίων για τους αγώνες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από το Δημοτικό Σχολείο Ανωπόλεως Σφακίων για τους αγώνες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.  Η φιλοξενία του Δήμου Σφακίων και η υποστήριξη των Διευθυντών/ντριών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων των τριών σχολείων ήταν μοναδική.

Με το πέρας των αθλητικών δράσεων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη  κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα διοικητικής και παιδαγωγικής υποστήριξης των σχολείων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Σφακίων. Στη σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκη, συμμετείχαν ο Δημάρχος  Σφακιών κ. Μανούσος Χιωτάκης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Σφακίων κ. Αφροδίτη Σφηνιά, η Οργανωτική Συντονίστρια του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης κ. Ειρήνη Βιδάκη, οι Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικής Αγωγής κ. Λήδα Ζαμπετάκη, Φιλολόγων κ. Στεργιανή Ζανέκα, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Π/θμιας Εκπ/σης κ. Νικόλαος Καρατάσος, η Δ/ντρια Π/θμιας Εκπ/σης Χανίων κ. Πόπη Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη, ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Χανίων κ. Εμμανουήλ Τζανάκης, η Δ/ντρια του ΓΕ.Λ. Χώρας Σφακίων κ. Βάγια Πιερράκου, ο Δ/ντής του Γυμνασίου Χώρας Σφακίων κ. Εμμανουήλ Λεβεντάκης, οι Δ/ντές, Δ/ντριες και Προϊστάμενες των Δημοτικών Σχολείων: Βουβά κ. Κώστας Βαράνος, Χώρας Σφακίων κ. Χρυσή Μαραθάκη, Ανώπολης Κλειώ Τζουμερκιώτη και οι Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων: Βουβά κ. Κατερίνα Μαλινδρέτου – Γιαννουλάκη, Σκαλωτής κ. Δήμητρα Σιταρένιου, Ασκύφου κ. Ματίνα Ζαροκώστα και Ανώπολης κ. Αργυρώ Μυλωνάκη.

Η τεχνική υποστήριξη των δράσεων έγινε από τους κ.κ. Σταύρο Λαγό, Βασίλη Ορφανάκη, Νίκο Σμυρναίο και Τάσο Μαραγκουδάκη.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook