Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τα 9 πιο πρωτότυπα μουσεία της Ελλάδας

διεθνής-ημέρα-μουσείων-τα-9-πιο-πρωτότυ-1044553
Επισκέπτες στο Μουσείο της Ακρόπολης

O φετινός εορτασμός της Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι “ψηφιακός” καθώς τα μουσεία της χώρας παραμένουν κλειστά έως τις 15 Ιουνίου λόγω της πανδημίας. Μπορεί να άνοιξαν οι αρχαιλογικοί χώροι αλλά τα μουσεία της Ελλάδας συνεχίζουν το έργο τους διαδικτυακά, μέσα από εφαρμογές και δράσεις και τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

“Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου” αναφέρει το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). “Μέσα από τις συλλογές τους, τις εκθέσεις, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων”συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του (http://icom-greece.mini.icom.museum/agenda/) θεματικές περιηγήσεις, παρουσιάσεις μόνιμων ή επιμέρους εκθέσεων, επίκαιρα αφιερώματα, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα από 60 και πλέον φορείς από όλη την Ελλάδα. Αυτή η πρακτική δεν είναι καινούργια αφού τις ημέρες της καραντίνας πολλοί από αυτούς τους φορείς πρόσφεραν αντίστοιχες δράσεις για το κοινό. Κάτι που είδαμε να συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο.

Μπορεί να έχεις ήδη κάνει διαδικτυακή ξενάγηση σε κάποια από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και να έφτιαξες τη λίστα σου για να τα επισκεφτείς από κοντά. Μήπως όμως να βάλεις προτεραιότητα κάποια από αυτά που υπάρχουν στη χώρα μας και είναι ιδιαίτερα πρωτότυπα; Μάλλον κάποια δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων σου παρουσιάζουμε 9 από αυτά.

1. Εγκληματολογικό Μουσείο Αθηνών

Ανήκει στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. Αποτελεί το πρώτο Πανεπιστημιακό Μουσείο με αντικείμενο την Ιατροδικαστική και την Εγκληματολογία. Καταγράφει την ιστορία του εγκλήματος στον ελληνικό χώρο κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, μέσω της συλλογής, ταξινόμησης και ανάδειξης πειστηρίων εγκλήματος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για την άσκηση βίας.

2. Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη, Αθήνα

Με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, που συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από όλον τον κόσμο. Το μουσείο εγκαινιάστηκε στις 21 Οκτωβρίου 2017.

3. Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, Αθήνα

Είναι το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2009. Από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που βασίζεται στις δωρεές υπολογιστών, λογισμικού και άλλων αντικειμένων από το χώρο της Πληροφορικής, προερχόμενες από ιδιώτες, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, καθώς και από εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς.

4. Μουσείο Αφής, Αθήνα

Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα λίγα Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας και του εξωτερικού.

5. Μουσείο Ψευδαισθήσεων, Αθήνα

Έχει δημιουργήσει έναν χώρο κατάλληλο για κοινωνικές και ψυχαγωγικές περιηγήσεις στον κόσμο των ψευδαισθήσεων που έχει ενθουσιάσει όλες τις ηλικίες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

4η εβδομάδα καραντίνας και εσείς κοιτάτε ακόμη το ταβάνι; Εμείς, πάντως, κοιτάζουμε το πάτωμα! ?? #museumofillusionsathens #upsidedownroom #menoumespiti

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Museum of Illusions Athens (@museumofillusions_athens) στις

6. Μουσείο Φωτογραφίας, Θεσσαλονίκη

Ιδρύθηκε το 1998 και από το 2001 στεγάζεται στη διατηρητέα Αποθήκη Α του 1ου Προβλήτα, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Αποστολή του είναι η συλλογή, διατήρηση και παρουσίαση έργων και αρχείων της τέχνης της φωτογραφίας, ελληνικής και διεθνούς, όσο και η μελέτη του πλήθους σημαντικών εφαρμογών του φωτογραφικού μέσου που επηρεάζουν βαθιά τις σύγχρονες κοινωνίες. Παράλληλα, προσπαθεί μέσα από οργανωμένες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα να προσφέρει γνώση στο ευρύτερο κοινό όλων των ηλικιών σχετικά με το φωτογραφικό μέσο και τις εφαρμογές του, την τέχνη της φωτογραφίας, τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής της εικόνας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

[MOMus RESILIENCE PROJECT]* [DAY 23] ⚫️ Τα σπίτια εκτός από πυρήνας της ατομικής ζωής είναι παράλληλα οι τόποι όπου κάθε άνθρωπος αποθηκεύει ό,τι θέλει να διατηρήσει στον χρόνο, ό,τι δεν μπορεί να αποχωριστεί. Γίνονται έτσι, ειδικά κάποιες γωνιές τους, μικρά ιδιωτικά μουσεία που φανερώνουν τις προτιμήσεις και τις αντιφάσεις μας, την ιδιαίτερη ή συνηθισμένη αισθητική μας, την εξάρτησή μας από σημαντικά και ασήμαντα, το πόσο ανέτοιμοι είμαστε απέναντι σε ένα κάποιο τέλος. [Μαρίλια Φωτοπούλου, από τη σειρά Εσωτερική Διακόσμηση, 2015] – – – – – – *[Το MOMus, παραμένοντας κοινωνικά ενεργό και στη σημερινή συνθήκη, συστήνει επιλεγμένα έργα αποκλειστικά από τις συλλογές του στο διαδικτυακό πρόγραμμα «MOMus Resilience Project». Την ίδια στιγμή θέλει να βρίσκεται πιο κοντά στους ανθρώπους που εργάζονται, δημιουργούν, εκφράζονται μέσα από το σπίτι τους και ξεκινά να συστήνει όψεις «σπιτιού», δηλ. της ζωής μέσα στο σπίτι, όπως το έχουν αντιληφθεί καλλιτέχνες σε ανύποπτο χρόνο] ______________ (ΕΝ) ⚫️ Homes, besides being the nucleus of personal life, are also places where people store what they want to preserve in time, whatever they can’t live without. Thus they become, especially some corners in them, small private museums that disclose our preferences and contradictions, our particular or commonplace aesthetics, how much we depend on the important and the trivial, how unprepared we are to face some kind of an end. [Marilia Fotopoulou, From the series Interior Decoration, 2015] – – – – – – – [From the past exhibition «Greek Young Photographers | 2010-2018» (2019) at MOMus – Thessaloniki Museum of Photography] *[MOMus, still socially active and in the present condition, recommends selected works exclusively from its collections in its online program «MOMus Resilience Project». At the same time, MOMus wants to be closer to the people who work, create, express themselves through their homes, and begins recommending aspects of «home», that is home life, as artists have perceived it to be in tempore non suspecto] #MOMus #MOMusResilienceProject #MOMusExhibitions #EimasteEdw #SoFarSoClose #MuseumFromHome #MenoumeSpiti

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MOMus (@momus_museums) στις

7. Μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη, Μυτιλήνη

Στο γραφικό Πλωμάρι της Λέσβου η τεχνολογία συνυπάρχει με την ιστορία και την παράδοση. Δίπλα στα σύγχρονα, ιδιόκτητα αποστακτήρια της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη βρίσκεται το Μουσείο του Ούζου της οικογένειας Βαρβαγιάννη. Στο μουσείο εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησίμευαν για την εμφιάλωση και την επικόλληση της διάσημης Μπλε ετικέτας και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο δοκιμάστηκαν μυστικά αιώνων και τεχνικές για να γεννηθούν οι συνταγές της οικογένειας.

8. Μουσείο κομπολογιού, Ναύπλιο

Τον Απρίλιο του 1998 ιδρύθηκε στο Ναύπλιο το πρώτο – και μοναδικό στον κόσμο – Μουσείο Κομπολογιού από το ζεύγος Ευαγγελινού, οι οποίοι συλλέγουν και μελετούν το κομπολόι από το 1958. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ζούσε ο παππούς του κυρίου Ευαγγελινού, πήραν τα πρώτα μαθήματα κι έμαθαν τα “μυστικά” του κομπολογιού. Από το 1963 αρχίζουν το μεγάλο τους ταξίδι στους δρόμους του κομπολογιού, που ακόμα συνεχίζεται.

9. Μουσείο Καπνού, Καβάλα

Στον χώρο εκτίθενται εργαλεία, μηχανές, φωτογραφικό υλικό, πίνακες και κάδρα, συλλογές αντικειμένων σχετικών με τον καπνό. Βελόνες μπουρλιάσματος, πλάστιγγες και ζυγαριές, κόσκινα και χαρμανιέρες, κάσες δεματοποίησης, μέγγενη και χαβάνια. Συναντάμε, ακόμη, καπνοπαραγωγούς και καπνεργάτες, όπως χαρμαντζήδες, στοιβαδόρους και ξεφυλλίστριες, καπνεμπόρους, εικόνες από κτίρια καπναποθηκών, που ακόμη και σήμερα δεσπόζουν στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, δείγματα ποικιλιών καπνού από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ήτοι μπασμά, μπασί-μπαγλί, καμπά–κουλάκ, τσεμπέλια και μυρωδάτα, δέματα κλασσικής και εμπορικής επεξεργασίας, παστάλια και κιοντέδες, τόγκες και μπαστουνιέρες… Αντικείμενα που σκιαγραφούν τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της πόλης.

marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook