Διεθνής Αμνηστία: Η κόρη της Καϊλή δικαιούται να είναι με τη μαμά της

διεθνής-αμνηστία-η-κόρη-της-καϊλή-δικα-1601939

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο εκπρόσωπος του ιταλικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Ρικάρντο Νούρι, τάχθηκε υπέρ της επανένωσης της κόρης του ζεύγους Καϊλή – Τζόρτζι, με τη μητέρα της που κρατείται στις φυλακές Χάρεν των Βρυξελλών καθώς συνεχίζεται η έρευνα για το Qatargate, προτάσσοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα της μικρής.

«Είναι αδιαμφισβήτητο το ότι ένα ανήλικο άτομο πρέπει να μένει με τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς, η κοινή λογική το προτάσσει ακόμη και πριν από το Διεθνές Δίκαιο. Στην υπόθεση φυλάκισης του Φραντσέσκο Τζόρτζι και της Εύας Καϊλή στο Βέλγιο διακυβεύεται η μη υποτιμητέα αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, της σχεδόν δύο ετών κόρης τους. Είναι μια αρχή που κατοχυρώνεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών και των Εφήβων, την οποία υιοθέτησε και το Βέλγιο το 1989», λέει ο Νούρι.

Τη φροντίδα της κόρης του ζευγαριού, έχει αναλάβει σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα ο πατέρας της Εύας Καϊλή, η οποία φέρεται να είδε πρόσφατα τη μικρή στις φυλακές Χάρεν όπου κρατείται. Για τον εκπρόσωπο του ιταλικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας «η Ιταλία έχει καλύτερη νομοθετική κατάσταση από αυτήν του Βελγίου, επειδή επιτρέπει στους ανηλίκους να μη χάνουν την επαφή, ιδίως με τον γονέα. Εάν ο τελευταίος είναι στη φυλακή, οι ανήλικοι μπορούν να μείνουν με τη μητέρα τους, λαμβάνοντας υπόψη, ωστόσο, τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι, αν αυτό πρόκειται να γίνει σε περιβάλλον ασυμβίβαστο με την υγεία του παιδιού, πρέπει να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα», δηλαδή σίγουρα όχι σε φυλακή.

Συνεπώς, όπως λέει ο Νούρι, «η πιο προφανής λύση» στην περίπτωση της Καϊλή και της κόρης της «είναι αυτή του κατ’ οίκον περιορισμού» της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημειώνει, ωστόσο, ότι «δεν είναι η Διεθνής Αμνηστία που θα προτείνει στη βελγική Δικαιοσύνη ποιο μέτρο να λάβει. Το θέμα είναι να ληφθούν υπόψη τα βέλτιστα συμφέροντα του παιδιού ακόμη και σε σχέση με οποιαδήποτε ζημιά θα μπορούσε να προκληθεί στις έρευνες αν υιοθετούνταν άλλο μέτρο πλην της φυλακής. Διαφορετικά, δημιουργείται ένα παράδοξο».

Ποιο είναι αυτό; «Αυτό της έρευνας για ενέργειες διαφθοράς με στόχο να φιμωθεί το δράμα των παραβιαζόμενων δικαιωμάτων (των μεταναστών εργατών στο Κατάρ), που παράγει στη συνέχεια μια παραβίαση των δικαιωμάτων ενός και μόνο ατόμου (της κόρης των Καϊλή και Τζόρτζι)», λέει στη Repubblica ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιταλία.

«Έχω ασχοληθεί με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στο Κατάρ τα τελευταία δώδεκα χρόνια, έγραψα και βιβλίο, και αναρωτιέμαι πώς κανείς δεν μίλησε γι’ αυτό. Τώρα η απάντηση ήρθε: υπήρχαν άνθρωποι που πληρώθηκαν για να πουν όλα τα καλά πράγματα για το Κατάρ. Αλλά αν η εν λόγω έρευνα παράγει, μεταξύ των χιλίων θετικών πτυχών, και μια κατάσταση παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων ενός ευάλωτου υποκειμένου, που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Κάτι δεν πάει καλά, λοιπόν», σημειώνει. Και καταλήγει:

«Το Βέλγιο δεν είναι όπως η Λευκορωσία, όπου χρησιμοποιούν τους ανήλικους αφαιρώντας τη γονική μέριμνα από τους γονείς τους επειδή είναι αντιφρονούντες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια έρευνα για διαφθορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θέλω να φανταστώ ότι ένα δίχρονο κοριτσάκι χρόνια χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης, γιατί αυτό θα σήμαινε σε αυτή την περίπτωση ότι είμαστε πιο κοντά στη Λευκορωσία».

Πηγή: newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook