Διατροφή και λίπος στην κοιλιά: 8 στρατηγικές για να το μειώσεις

διατροφή-και-λίπος-στην-κοιλιά-8-στρατη-1523124

Η απώλεια λίπους είναι δύσκολη και υπάρχουν πολλοί μύθοι. Όταν χάνουμε λίπος, το χάνουμε συνολικά και σε στρώματα, όχι μόνο από την κοιλιά ή άλλο σημείο του σώματος. Στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, θα χάσεις λίπος από όπου κι αν κάθεται στο σώμα σου, συμπεριλαμβανομένου του στήθους, της μέσης, του μηρού, των χεριών σου κ.λπ.

Επομένως, δεν χρειάζεται (και δεν μπορείς) να στοχεύσεις σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Απλώς βάλε στο πρόγραμμά σου τις παρακάτω 8 στρατηγικές και θα δεις το σώμα σου να αλλάζει και να χάνεις το λίπος της κοιλιάς (αλλά και το συνολικό του σώματός σου).

Ακολουθούν 8 στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν:

1. Αφιέρωσε τουλάχιστον 20 λεπτά για να φας το γεύμα σου

Μόλις αρχίσεις να τρως, το σώμα σου χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να δώσει το σήμα στον εγκέφαλό σου ότι έχεις χορτάσει. Μόλις σταλεί αυτό το μήνυμα, δεν έχεις πια διάθεση να φας. Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα γεύματά μας δεν διαρκούν τόσο πολύ, επομένως τείνουμε να τρώμε υπερβολικά – επειδή τρώμε γρήγορα.

Μερικοί τρόποι για να επιβραδύνεις τον ρυθμό που τρως:

-Άφησε κάτω το πιρούνι/το κουτάλι σου μετά από κάθε μπουκιά.

-Μάσησε το φαγητό σου τουλάχιστον 20 φορές.

-Μην τρως ενώ παρακολουθείς τηλεόραση, καθώς δεν θα προσέχεις πόσο γρήγορα τρως.

Ρύθμισε ένα χρονόμετρο για 20 λεπτά και προσπάθησε να καταναλώσεις το γεύμα σου μέσα σε αυτή την ώρα.

2. Γέμισε το μισό πιάτο σου με λαχανικά

Κάθε φορά που κάθεσαι να γευματίσεις, γέμισε το μισό πιάτο με λαχανικά. Ποιο να προτιμήσεις; Οποιοδήποτε είναι κατάλληλο, αρκεί να σου αρέσει. Η μόνη εξαίρεση είναι η οικογένεια της πατάτας, καθώς τείνει να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.

Αυτή η στρατηγική θα σε βοηθήσει να χορτάσεις με υγιεινά τρόφιμα που σου δίνουν πολλά θρεπτικά συστατικά, θα σε κρατήσει χορτάτη λόγω του νερού και των φυτικών ινών, ενώ θα διαπιστώσεις ότι το γεύμα σου θα επιβραδυνθεί επειδή τα λαχανικά χρειάζονται περισσότερο μάσημα.

3. Κατανάλωσε πρώτα τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες και μετά τους υδατάνθρακες

Βάλε πρώτα λαχανικά στο πιάτο σου και μετά βάλε πρωτεΐνη. Το τελευταίο πράγμα στο πιάτο πρέπει να είναι οι υδατάνθρακες (όπως ρύζι, μακαρόνια, τορτίγια, πίτα κ.λπ). Γιατί λειτουργεί αυτή η στρατηγική; Επειδή βάζεις πρώτα τα πιο θρεπτικά τρόφιμα και αφήνεις τα χειρότερα (διατροφικά) για το τέλος.

Δεν είναι κακό να τρώμε υδατάνθρακες, απλώς τείνουμε να τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που πρέπει με αποτέλεσμα να μην τρώμε στη συνέχεια αρκετά λαχανικά και πρωτεΐνες. Ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική, θα μπορέσεις να το διορθώσεις.

4. Πιες ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα

Είναι μια εξαιρετική τακτική πριν από κάθε γεύμα. Κάνοντας αυτό, θα χορτάσεις λίγο πριν ξεκινήσεις να τρως. Έτσι, όταν τρως, δεν θα πεινάς και δεν θα επιλέγεις μη θρεπτικά φαγητά. Θα μπορείς να πάρεις καλύτερες αποφάσεις.

5. Κάνε 45 λεπτά δραστηριότητας κάθε μέρα

Δεν έχει σημασία τι είναι, επίλεξε κάτι που σου αρέσει και θα κάνεις τακτικά. Μην διαλέξεις κάτι που το αντιμετωπίζεις ως «τιμωρία» γιατί θα καταλήξεις να τρως περισσότερο για να ανταμείψεις τον εαυτό σου για την τιμωρία αυτή.

Η τακτική δραστηριότητα (κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους) είναι εξαιρετική για την υγεία. Θα πρέπει να θυμάσαι ότι η απώλεια λίπους αφορά κυρίως το φαγητό, οπότε μην περιμένεις πολλά μόνο από την άσκηση. Ωστόσο βοηθάει πολύ, οπότε αν τη βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα, σίγουρα θα βοηθήσει. Ακόμα και το περπάτημα είναι μια ιδανική επιλογή. Δεν χρειάζεσαι συνδρομή στο γυμναστήριο. Απλώς κάνε μία δραστηριότητα ήπιας έως μέτριας έντασης, που σε κάνει να ιδρώνεις.

6. Κοιμήσου τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ

Αυτό είναι το πιο υποτιμημένο στοιχείο της απώλειας λίπους. Εάν δεν κοιμάσαι αρκετά, το σώμα σου θα αποθηκεύσει λίπος, δηλαδή θα γίνει το αντίθετο από αυτό που θέλεις. Για να κάψεις λίπος, το σώμα δεν πρέπει να είναι υπό πίεση. Αν δεν κοιμάσαι αρκετά, δημιουργείς άγχος στο σώμα σου. Επομένως, ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας. Για τους περισσότερους ενήλικες, η σύσταση είναι τουλάχιστον 7 ώρες κάθε μέρα. Και δεν μπορείς να καλύψεις τη διαφορά μέσα στο Σαββατοκύριακο, σημασία έχει η συνέπεια. Προσπάθησε να κοιμάσαι σωστά κάθε μέρα.

7. Φάε φρούτα και απόφυγε τους χυμούς

Είναι πολύ εύκολο να πάρεις υπερβολική ποσότητα ζάχαρης μέσω των χυμών, οπότε καλύτερα να τους αποφύγεις. Ένα παράδειγμα: ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού έχει 4-6 πορτοκάλια. Μπορείς να πιείτε αυτόν τον χυμό σε 2 λεπτά. Μπορείς να φας, όμως, αυτά τα 4-6 πορτοκάλια με μία κίνηση; Μάλλον όχι!

Τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, επομένως είναι πολύ δύσκολο να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Αυτός είναι ο φυσικός τρόπος που σε κρατά υπό έλεγχο. Αλλά όταν αποχυμώνεις τα φρούτα, βγάζεις τις φυτικές ίνες, οπότε αυτό που μένεις είναι κυρίως ζάχαρη και νερό. Γι’ αυτό ενδεχομένως να το παρακάνεις και να πιεις πολλές θερμίδες πολύ γρήγορα.

8. Μην προτιμάς τρόφιμα σε πακέτο ή κουτί (δηλαδή όχι επεξεργασμένα τρόφιμα)

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνήθως πολλά πρόσθετα και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Έχουν συγκεκριμένο μείγμα αλατιού, ζάχαρης και λίπους που κάνει τον εγκέφαλό μας να θέλει περισσότερο, είναι σαν εθισμός. Προσπάθησε να τα καταναλώνεις στο ελάχιστο δυνατό και να εμπλουτίζεις τη διατροφή σου με πραγματικές τροφές. Το σώμα σου θα σε ευχαριστεί!

shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook