Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια ετοιμάζουν φοιτητές στα Χανιά – Ζητούν λύση για το στεγαστικό πρόβλημα

διαμαρτυρία-στην-περιφέρεια-ετοιμάζ-1533528

Την Δευτέρα 26/9 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων για να δοθούν απαντήσεις από την πρυτανεία του ιδρύματος σε ότι αφορά το τι έκτακτα μέτρα θα πάρει για το ζήτημα της μέριμνας. Οι σύλλογοι κατέθεσαν συγκεκριμένα αιτήματα όπως το να δοθεί ελάχιστο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν, να καταργηθούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και να δημιουργηθεί κεντρικό σχέδιο αξιοποίησης των αναξιοποίητων κτηρίων που ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ταυτόχρονα με την ανέγερση νέας φάσης εστιών με ευθύνη του κράτους.

Οι απαντήσεις του Πρύτανη, ήταν τουλάχιστον αποπροσανατολιστικές, αν όχι προκλητικές. Για το ζήτημα των έκτακτων μέτρων μέριμνας για τους φοιτητές ανέφερε πώς η κυβέρνηση πήρε μέτρα μέσα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ! Τα ακαδημαϊκά κριτήρια επανειλημμένα ειπώθηκε πως αποτελούν ένα «μέτρο στη σωστή κατεύθυνση» καθώς προσελκύουν τους άριστους φοιτητές. Αγνοώντας δηλαδή εντελώς την πραγματικότητα ενός φοιτητή μιας λαϊκής οικογένειας, που αναγκάζεται από την ακρίβεια και τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης να δουλεύει, δικαιολογείται από την πρυτανεία ένα εκδικητικό μέτρο που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών που κάνουν αίτηση για να μπουν ή να παραμείνουν στις εστίες.

Οι εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων, τοποθετήθηκαν απαντώντας με προτάσεις που πατάνε πάνω στην πραγματικότητα που ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας. Μπροστά στους ισχυρισμούς της Πρυτανείας, πως δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα», υπενθυμίσαμε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως τα 50 εκ. που δίνει για τους ΟΠΠΙ(περ. όσο το ½ του τακτικού προϋπολογισμού των ΑΕΙ). Υπενθυμίσαμε πως ενώ δίνονται δισεκατομμύρια από την περιφέρεια για την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων στον νομό αλλά και συνολικά στην Κρήτη, όπου οι εργαζόμενοι-φοιτητές χτίζουν το τουριστικό θαύμα, δεν υπάρχει κυριολεκτικά «σάλιο» για τις ανάγκες μας. Εν κατακλείδι είναι φανερό πως οι ανάγκες των φοιτητών δεν είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, το υπουργείο και την πρυτανεία.

Τελικά οι Φοιτητικοί Σύλλογοι απέσπασαν την δέσμευση πως τα αιτήματά τους πως θα συζητηθούν στην επόμενη σύγκλητο, και πως δεν θα ξανά υπάρξουν κενά δωμάτια στις εστίες. Παρόλα αυτά δεν εφησυχάζουμε! Μπροστά στην αναρμοδιότητα που επικαλούνται οι τοπικοί φορείς συνεχίζουμε ώστε να αναδείξουμε το ζήτημα της μέριμνας πλατύτερα στο χανιώτικο λαό και στους συμφοιτητές μας!

Καλούμε όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν στις πρωτοβουλίες που βάζουν για το επόμενο διάστημα οι Σύλλογοί μας:

· Πέμπτη 29/9 στις 17:00 συνέντευξη τύπου των Φοιτητικών Συλλόγων στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

· Όλοι και όλες στην κινητοποίηση στις 30/09 στην Αντιπεριφέρεια Χανίων στις 11:00, για να διεκδικήσουμε να παρθούν μέτρα για την ελάφρυνση των φοιτητών, να αυξηθεί η χρηματοδότηση από το κράτος για την φοιτητική μέριμνα, να αξιοποιηθούν τα κτίρια που βρίσκονται στην ιδιοκτησία περιφέρειας και δήμου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook