Διακοπές: Συμβουλές για να μην ξοδέψεις όλα σου τα λεφτά στο… φαγητό

διακοπές-συμβουλές-για-να-μην-ξοδέψει-1076303

Στα ταξίδια ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα είναι η διατροφή. Βρήκαμε λοιπόν έξυπνα tips για να κάνεις οικονομία, χωρίς να χρειαστεί να πεινάσεις.

Για να ξέρεις, δεν είναι ανάγκη να πηγαίνεις για φαγητό σε βραβευμένα εστιατόρια για να βγεις εκτός προϋπολογισμού. Ακόμη και οι ταβέρνες μπορούν να αδειάσουν τον λογαριασμό σου γρηγορότερα από όσο θα ήθελες ή υπολόγιζες. Δες λοιπόν πώς θα μειώσεις τα έξοδα όσον αφορά στη διατροφή όταν ταξιδεύεις, με tips που μπορείς να ακολουθήσεις πριν ακόμη φτιάξεις βαλίτσες.

Πριν το ταξίδι σου…

Βρες δωμάτιο με λειτουργική κουζίνα

Το να έχεις στις διακοπές σου ένα ψυγείο όπου μπορείς να βάλεις φρέσκα φρούτα, λαχανικά, υλικά για τοστ, γάλα, γιαούρτι, χυμό ή ακόμη και υλικά για να φτιάξεις ένα εύκολο φαγητό για μεσημέρι. Όλα αυτά μπορούν να σου γλυτώσουν πολλά χρήματα στις διακοπές, ειδικά αν έχεις σκοπό να μείνεις στο ξενοδοχείο για αρκετές μέρες. Σκέψου ότι μόνο με τα παραπάνω μειώνεις το κόστος από το πρωινό (σε περίπτωση που δεν προσφέρετε από το ξενοδοχείο), από τα ενδιάμεσα σνακ, τις βραδινές λιγούρες μετά από μία έξοδο και κάποιες μεσημεριανές εξόδους σε ταβέρνα. Εκτός από ψυγείο βέβαια, το δωμάτιο καλό είναι να έχει και ηλεκτρική κουζίνα με μάτια ή και φούρνο, καθώς και σκεύη μαγειρέματος και σερβιρίσματος.

Αν πρόκειται να πας κάπου οδικώς ετοίμασε τάπερ

Αντί να σταματάς σε κάθε ΣΕΑ για καφέ, τοστ, τυρόπιτα, φρόντισε να ετοιμάσεις από το σπίτι σνακ για το ταξίδι, με υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα σου. Από απλά τοστ μέχρι τυροπιτάκια, όλα είναι ιδανικά για να χορτάσεις καθ οδόν και να μειώσεις τα έξτρα έξοδα. Μπορείς να ετοιμάσεις και ωραία smoothies, να τα βάλεις σε θερμός, για δροσιά, απόλαυση και ενυδάτωση.

Πάρε μαζί σου ένα θερμός για νερό

Γιατί να αγοράζεις πλαστικά μπουκαλάκια νερού κάθε λίγο και λιγάκι; Εκτός του ότι δεν συμφέρει την τσέπη σου είναι και κακό για το περιβάλλον. Αν λοιπόν στον προορισμό που πας το νερό της βρύσης είναι πόσιμο, πάρε μαζί ένα θερμός για νερό.

Κάνε μία καλή αναζήτηση σε ιστοσελίδες με κριτικές εστιατορίων και προσφορές

Ακόμη και εκτός Ελλάδας να ταξιδεύεις υπάρχουν δεκάδες ιστοσελίδες με κριτικές εστιατορίων, πληροφορίες για το κόστος τους, αλλά και με προσφορές για γεύματα, ώστε να διαλέξεις κάθε φορά αυτό που ταιριάζει στα γούστα και στην τσέπη σου.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού…

Περιόρισε τις εξόδους για φαγητό σε μία την ημέρα

Όταν βγαίνεις για φαγητό 2 με 3 φορές την ημέρα, για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, αυξάνονται πολύ τα ημερήσια έξοδα. Το καλύτερο είναι να περιοριστείς σε 1 έξοδο την ημέρα και για να υπάρχει ποικιλία μπορείς να το εναλλάσσεις. Με άλλα λόγια, αν το ξενοδοχείο δεν σου παρέχει πρωινό, μπορείς όπως είπαμε και παραπάνω να έχεις στο δωμάτιο υλικά για να το ετοιμάσεις μόνος σου και μετά να «παίζεις» μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού -τη μία μέρα θα τρως έξω μεσημεριανό και το βράδυ στο δωμάτιο κάτι ελαφρύ όπως γιαούρτι ή τοστ που μπορείς να έχεις στο ψυγειάκι και την άλλη μέρα αν έχει κουζίνα το δωμάτιο να ετοιμάζεις κάτι εύκολο για μεσημεριανό και να κάνεις την έξοδο σου βράδυ. Σημείωσε επίσης ότι σε πολλά εστιατόρια το μεσημεριανό γεύμα είναι πιο οικονομικό σε σχέση με το βραδινό.

Δοκίμασε τοπική κουζίνα

Η τοπική κουζίνα στα εστιατόρια είναι συνήθως πιο οικονομική, κυρίως γιατί τα προϊόντα δεν είναι εισαγόμενα. Άσε που έτσι θα μπορείς να πεις ότι πήρες πραγματικά μία γεύση από τον τόπο που επισκέφθηκες. Προσοχή στις τουριστικές περιοχές όμως, όπου η τοπική κουζίνα συνήθως κοστίζει ακριβά και απέχει πολύ από τις αυθεντικές γεύσεις. Για να είναι σίγουρο ότι επιλέγεις σωστά, ζήτα προτάσεις εστιατορίων από ντόπιους ή παρατήρησε σε ποια εστιατόρια έχει κυρίως ντόπιους και όχι τουρίστες.

Μην αποκλείεις το street food

Τα καροτσάκια και οι καντίνες είναι η πιο εύκολη και οικονομική επιλογή για κάτι γρήγορο και χορταστικό, ενώ σου δίνουν και μία εικόνα των τοπικών γεύσεων.

Απέφυγε τα συχνά σνακ

Κάθε φορά που οι καταστάσεις σου το επιτρέπουν φρόντισε να καταναλώνεις ένα πλούσιο γεύμα που θα σε κρατήσει περισσότερο χρόνο, ώστε να αποφύγεις τα συχνά σνακ που λίγο-λίγο αυξάνουν τα ημερήσια σου έξοδα. Για παράδειγμα, αν το ξενοδοχείο έχει πρωινό μπουφέ φρόντισε να τον εκμεταλλευτείς στο έπακρο και έτσι, θα μπορέσεις να κρατηθείς ως τις 16:00 για το μεσημεριανό σου, κάτι που επίσης θα σε κρατήσει ως το βράδυ, όπου το πιθανότερο είναι να θέλεις απλά κάτι ελαφρύ.

Πέρασε από τον μπουφέ

Εκτός από τον μπουφέ του πρωινού στα ξενοδοχεία, που αναφέραμε πριν, κάποια εστιατόρια επίσης έχουν προσφορές με μπουφέ, όπου με μία σταθερή και συχνά αρκετά οικονομική τιμή μπορείς να φας όσο θέλεις.

Πήγαινε σε φεστιβάλ

Τα φεστιβάλ με φαγητό και κρασί είναι ιδανικά για να γνωρίσεις την τοπική κουζίνα, να φας και να πιεις με σχετικά χαμηλό κόστος. Στα συν ότι μπορεί να βρεις και προϊόντα να αγοράσεις για το σπίτι.

Πηγή: olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook