Διαχωρίζουν τη θέση τους μέλη του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Χανίων για το Μαρκόπουλο

διαχωρίζουν-τη-θέση-τους-μέλη-του-δσ-τη-1677474

Διαχωρίζουν τη θέση τους, μέλη της Ένωσης Γονέων Χανίων σε ότι αφορά την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το ΔΣ που αφορά το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, σύμφωνα με την οποία υποστήριζαν χαρακτηριστικά πως «το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να επιστραφεί και να αποδοθεί στους κατοίκους των Χανίων» και πως «οι οποιεσδήποτε ενέργειες μετατροπής όλου, ή μέρους του πάρκου σε χώρο στάθμευσης, ακόμα και προσωρινό, μας βρίσκει παντελώς αντίθετους».

Σε αντίθεση, τρία μέλη του ΔΣ, σε κοινή ανακοίνωση χαρακτηρίζουν την τοποθέτηση αυτή άτοπη, καθώς «παίρνει θέση σε θέματα που δεν αφορούν την Ένωση αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χανίων. Κάτοπη, καθώς παίρνει θέση σε θέματα που δεν αφορούν την Ένωση αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χανίων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των τριών μελών: 

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Χανίων για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ως εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης με το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Γονέων & Κηδεμόνων, θα θέλαμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από την πλειοψηφούσα παράταξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Γονέων για τους παρακάτω λόγους:

Σύμφωνα με το καταστατικό της, σκοπός της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Χανίων είναι «Η μελέτη και προβολή των προβλημάτων των Σχολείων του Δήμου Χανίων και ο συντονισμός της δράσης όλων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων με στόχο την επίλυση αυτών είτε σε συνολικό επίπεδο είτε ανά εκπαιδευτική μονάδα, ανάλογα με το παρουσιαζόμενο πρόβλημα».

Σκοπός λοιπόν, της Ένωσης δεν είναι σε καμία περίπτωση να υπεισέρχεται σε ζητήματα πολιτικής-κομματικής αντιπαράθεσης τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό πολιτικό επίπεδο, καθώς και σε ζητήματα που δεν έχουν άμεση σχέση με τα σχολεία και τα παιδιά μας.

Έτσι, θεωρούμε ότι η σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης σχετικά με το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου είναι τελείως άτοπη, καθώς παίρνει θέση σε θέματα που δεν αφορούν την Ένωση αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χανίων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ζητάει και πράγματα που δεν ευσταθούν, όπως:

Το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου να παραχωρηθεί στο Δήμο Χανίων δωρεάν, τη στιγμή που με βάση την κείμενη νομοθεσία δεν υφίσταται δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης αφού είναι ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, αλλά υπάρχει μόνο η δυνατότητα της μίσθωσης ή της εξαγοράς, όπως επανειλημμένα έχει ειπωθεί στο τωρινό και στο προηγούμενο Δ.Σ.

Να καταργηθούν οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης, τη στιγμή που πρέπει να υπάρχουν όροι δόμησης στην έκταση που θα παραχωρηθεί στο Δήμο (συντελεστής δόμησης, ποσοστό κάλυψης) για να μπορεί να κατασκευαστεί αναψυκτήριο, κτίριο για τη στέγαση των υπηρεσιών υποστήριξης της έκτασης, πιθανόν ανοικτό θέατρο μικρής κλίμακας, αποδυτήρια για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το θέατρο, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ.

Γι’ αυτό θα πρέπει η Ένωση Γονέων να μην υπεισέρχεται σε ζητήματα πολιτικής φύσεως και τεχνικά ζητήματα που είναι ευθύνη άλλων και που δεν αφορούν τα σχολεία και τα παιδιά μας, ειδικά κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο των κεντρικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όλοι συμφωνούμε ότι το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου έκτασης 52στρ. θα πρέπει να είναι το μητροπολιτικό πάρκο του Δήμου μας, μία όαση πρασίνου, με χρήσεις που θα συνάδουν με το πάρκο και θα του δίνουν ζωή και όχι ένα πάρκο που δεν θα έχει καμία χρηστικότητα όπως έχουμε βιώσει σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Ένα πάρκο που θα μπορούν οι γονείς με τα παιδιά τους να περπατήσουν, να αθληθούν, να ξεκουραστούν, να απολαύσουν τον καφέ τους κλπ. Θεωρούμε ότι αυτός θα πρέπει να είναι, και είναι ο κοινός στόχος όλων των αιρετών και πολιτών των Χανίων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Γονέων & Κηδεμόνων

Κώστας Μπροκαλάκης – πολιτικός μηχανικός

Αναστασία Δρακάκη – πολιτικός μηχανικός

Μαρία Μαρινάκη – αγρ. τοπογράφος μηχανικός

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων είχε ως εξής: 

«Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να επιστραφεί και να αποδοθεί στους κατοίκους των Χανίων»

Οι συνθήκες και το «στρίμωγμα» των παιδιών μας στους ανεπαρκείς χώρους εκπαίδευσης είναι γνωστή, όπως γνωστή είναι και η μεγάλη έλλειψη σε χώρους αύλησης των παιδιών μας στα σχολεία της πόλης, πολλά από τα οποία είχαν μελετηθεί με πολύ μικρότερο μαθητικό πληθυσμό. 

Ως Ένωση Γονέων του Δήμου Χανίων, θεωρούμε ότι όσο αξία έχει η διεκδίκηση από όλους τους γονείς, μέσω των συλλόγων γονέων του κάθε σχολείου, επαρκών και σύγχρονων υποδομών στα σχολεία μας, τόσο αξία έχει η ενεργή συμμετοχή όλων εμάς των γονέων στην διεκδίκηση επαρκών υποδομών πρασίνου και αναψυχής για εμάς και τα παιδιά μας σε κάθε γειτονιά. 

Η μεγάλη έλλειψη πάρκων και παιδικών χαρών που υπάρχει στην πόλη, μας στερεί καθημερινά την δυνατότητα ποιοτικού χρόνου με τα παιδιά μας, καθώς και στερεί από τα ίδια τα παιδιά μας τις αξίες της κοινωνικοποίησης σε ελεύθερους χώρους, μακριά από εμπορευματικές χρήσεις. 

Με δεδομένη λοιπόν αυτή την τεράστια έλλειψη χώρων πρασίνου και αναψυχής από την πόλη μας, συντασσόμαστε με το δίκαιο αίτημα να μετατραπεί το στρατόπεδο Μαρκοπούλου σε αποκλειστικό χώρο Αστικού Πρασίνου.

Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου βρίσκεται σε μια ήρεμη συνοικία αμιγούς κατοικίας, με πολλές οικογένειες και σχολεία στις δίπλα περιοχές. Οι οποιεσδήποτε ενέργειες μετατροπής όλου, ή μέρους του πάρκου σε χώρο στάθμευσης, ακόμα και προσωρινό, μας βρίσκει παντελώς αντίθετους, καθώς η τόσο μεγάλη συγκέντρωση αυτοκινήτων στην περιοχή, μπαίνουν σε κίνδυνο τόσο η ποιότητα των κατοίκων, όσο και η ασφάλεια των μαθητών των δίπλα περιοχών. 

Η δημοτική αρχή έχει ήδη προτείνει για τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης τρία περιφερειακά πάρκινγκ, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί, εις βάρος ενός από τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου που έχει ανάγκη η περιοχή και τα παιδιά μας. 

Καλούμε όλους τους γονείς της περιοχής να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των κατοίκων. 

Ζητάμε:

  • Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να παραχωρηθεί στο Δήμο Χανίων ΔΩΡΕΑΝ. Ο στρατός έχει την υποχρέωση να επιστρέψει το χώρο  στους πολίτες των Χανίων . Είναι αδιανόητο να μεθοδεύεται η αγορά από το Δήμο ενός δημόσιου κτήματος, σε οποιοδήποτε μη συμβολικό τίμημα, επιπλέον διότι κάτι τέτοιο θα δικαιολογήσει εμπορευματικές χρήσεις στο χώρο μελλοντικά.
  • Να καταργηθούν οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης που έχουν ψηφιστεί με την 2/2023 Απόφαση  του δημοτικού  συμβουλίου, καθώς και οι χρήσεις που δεν έχουν σχέση με το πράσινο. Να χαρακτηρισθεί ολόκληρος ο χώρος ως χώρος «Αστικού Πρασίνου». 
  • Μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης να σταματήσει κάθε εργασία εντός του στρατοπέδου, ειδικά οι διαμορφώσεις για τη δημιουργία χώρου «προσωρινής» στάθμευσης, να απομακρυνθούν οι επικίνδυνες κατασκευές και υλικά όπως αμίαντος, συρματοπλέγματα, περιφράξεις και να αποδοθεί ο χώρος του στρατοπέδου στη γειτονιά.

 

Για το ΔΣ της Ένωσης

 

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ     Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Μαμμάκας Σταμάτης     Αργυρώ Νταγκουνάκη     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook