Διαχειριστικός έλεγχος στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων μετά τις καταγγελίες για αυθαιρεσίες | Photos

διαχειριστικός-έλεγχος-στο-δημοτικό-987097

Νέα γύρος αντιπαράθεσης σχετικά με τα όσα είδα το φως της δημοσιότητας για τα όσα έγιναν στην περασμένη θητεία του Δ.Σ. του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, μετά τις καταγγελίας του δημοτικού συμβούλου Μπάμπη Κουρούση και την απάντηση του πρώην προέδρου της δομής, Γιώργο Κουκλάκη.

Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων πριν την ημερήσια διάταξη το απόγευμα της Τετάρτης, με αφορμή και τις τοποθετήσεις των κ.κ. Κουρούση-Κουκλάκη, σχετικά με το θέμα όπου ανέλυσαν τα όσα είχαν ήδη ειπωθεί και δημόσια (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Σε συνέχεια των τοποθετήσεων, η συζήτηση συνεχίστηκε με τον Δήμαρχο Χανίων, ο οποίος πήρε θέση ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να φανερωθεί ποια είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων.

Διαχειριστικός έλεγχος για την προηγούμενη διαχείριση

«Δεν είμαστε εδώ δικαστήριο, είμαστε πιστοί στις αξίες της δημόσιας διαφάνειας. Προς το παρόν δεν έχουμε δεδομένα που να μαρτυρούν και να δικαιώνουν απόλυτα τις καταγγελίες», ανέφερε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος είπε ότι η δημοτική αρχή θα προτείνει το νομικό πρόσωπο του Γηροκομείου να γίνει έλεγχος για τα προηγούμενα έτη διαχείρησης:

«Θα γίνει σοβαρός εμπεριστατωμένος έλεγχος όχι μόνο στο κομμάτι του ελέγχου και της διαχείρισης, θα προβούμε σε διαχειριστικό έλεγχο για την τελευταία τριετία και όσο πίσω γίνεται, από ορκωτούς εκτιμητές. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε και σε κάθε περίπτωση, αυτός ο έλεγχος θα δώσει την εικόνα για τις όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε να καλυτερεύσει η εικόνα του.» ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης.

Γενικός Γραμματέας Δήμου Χανίων: Υπήρξαν τοποθετήσεις εκτός λίστας

Τον λόγο πήρε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γιώργος Φραγκιουδάκης ο οποίος τόνισε ότι το πως βρέθηκαν 21 άτομα να φιλοξενούνται στο Γηροκομείο εκτός λίστας-σειράς του ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι σήμερα 57 περιμένουν στη σειρά του ΕΟΠΥΥ, με τους 21 που προαναφέρθησαν να βρίσκονται μέσα. Δεν υπάρχει ξεκάθαρος τρόπος που οι συγκεκριμένοι βρέθηκαν να φιλοξενούνται, ενώ οι τοποθετήσεις που έγιναν από το διάστημα 1-1-2019 έως και 31-10-2019 είναι συνολικά 25 εκτός σειράς.

Ανέφερε μάλιστα πως τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, από 1-5-2019 έως 31-10-2019 έγιναν 15 τοποθετήσεις εκτός σειράς, ενώ για το σύνολο των φιλοξενούμενων που έχουν μπει στο γηροκομείο δεν θα εισπράττεται το οικονομικό αντίτιμο (νοσήλειο).

Τοποθετήσεις επικεφαλής δημοτικού συμβουλίου

Παπαδογιάννης: Απαράδεκτη η στάση του κ. Κουρούση να κατηγορήσει τον πρώην πρόεδρο με αυτόν τον τρόπο και με ψέμματα. Τον προκαλώ να το αποδείξει αυτό που λέει, για να αποκατασταθεί και η αλήθεια. Εκείνος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου και τότε και τώρα, απορία το γιατί επέλεξε να τα δημοσιοποιήσει τώρα. Προτείνουμε να καταθέσουμε όλοι τις προτάσεις και τις απόψεις μας για να βελτιώσουμε την κατάσταση που επικρατεί στο Γηροκομείο, δεν τοποθετούμαι τώρα για τον διαχειριστικό έλεγχο.

Απάντηση Σημανδηράκη: Δεν έχει το πολιτικό σθένος ο κ. Παπαδογιάννης για να τοποθετηθεί για το ζήτημα, αυτό εκλαμβάνουμε εμείς.

Αρχοντάκης: Δεν έχουμε πρόβλημα να γίνει διαχειριστικός έλεγχος, αρκεί να μη γίνει μεμονωμένα και να στοχοποιηθεί ένας συγκεκριμένος οργανισμός, ένα νομικό πρόσωπο, μιας υπηρεσίας. Δύο ξεχωριστά θέματα που έχουν μπερδευτεί μεταξύ τους και τα συζητάμε σήμερα: ένα κομμάτι είναι η άτυπη μετατροπή του γηροκομείου σε χρονίων παθήσεων βάσει του ποιους δέχεται και φιλοξενεί και το άλλο κομμάτι μπαίνει το θέμα της καταγγελίας για την προηγούμενη ηγεσία του.

Βάμβουκας: Όποιος ασκεί διοίκηση και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι σε δύσκολη θέση, γιατί μιλάμε για ανθρώπινο πόνο. Εν πάσι περιπτώσει όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που όντως δεν τηρήθηκε η διαδικασία και η σειρά που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ, ωστόσο αυτό έγινε σε περιπτώσεις ανάγκης που δεν μετράνε μόνο τα αριθμητικά δεδομένα. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πιο μετριοπαθείς όσων αφορά στο θέμα του διαχειριστικού ελέγχου για όλες τις υπηρεσίες, για να μην δηλητηριάζουμε τον δήμο και την κοινωνία. Δεν είναι αυτός-καθαυτός λόγος για να γίνει ο έλεγχος τώρα, εκτός αν ξέρει κάτι άλλο η δημοτική αρχή και θέλει να γίνει κάτι άλλο…

Σαρρής: Από τα όσα ειπώθηκαν διαπιστώθηκε ότι μπορεί να γίνει παράκαμψη της διαδικασίας και ουσιαστικά να παραληφθεί η λίστα κατά περίπτωση. Εμείς πάντως υπερασπιζόμαστε την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου και θεωρούμε απαράδεκτο να μην παίρνουν κάποιοι θέση για το πολύ συγκεκριμένο ζήτημα.

Βουρλάκης: Εμείς δεν μπορούμε να πούμε ότι η προηγούμενη διοίκηση δεν έκανε καλή δουλειά κατά γενική ομολογία μάλιστα και τηρουμένων των συνθηκών. Θεωρώ ότι η τοποθέτηση του Δημάρχου αφήνει σκιές για την προηγούμενη διοίκηση, ακόμα και αν προσπαθεί να μην γίνεται αυτό, αφού δεν είναι ξεκάθαρες οι ενδείξεις παρατυπίας.

Ρίζος: Το ζήτημα είναι τι γηροκομείο έχουμε και το προσωπικό που δεν επαρκεί. Το ζήτημα είναι ότι όλες οι δημοτικές αρχές υποκρίνονται τα τελευταία χρόνια, γιατί ουσιαστικά ο Δήμος δεν χρηματοδοτεί το Δημοτικό Γηροκομείο. Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα καταγγέλλουν και οι δημοτικοί υπάλληλοι του, με επιστολή τους. Προβλήματα πολιτικά, τα οποία απαιτούν πολιτικές λύσεις.

Εντέλει, ο κ. Παπαδογιάννης έκανε συμφώνησε με την πρόταση που έκανε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ώστε να γίνει διαχειριστικός έλεγχος σε όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου ανεξαιρέτως.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook