Δια χειρός Έλληνα δικαστή η πρώτη «καταδίκη» των Σκοπίων ως Βόρεια Μακεδονία

δια-χειρός-έλληνα-δικαστή-η-πρώτη-κατ-866935

Η πρώτη απόφαση διεθνούς οργάνου που χαρακτηρίζει τα Σκόπια ως Βόρεια Μακεδονία, εκδόθηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, η απόφαση μάλιστα του αρμόδιου τμήματος εκδόθηκε υπό την προεδρία του νέου επικεφαλής του Δικαστηρίου, Έλληνα Λίνου Αλέξανδρου Σισιλιάνου.

Το δικαστήριο μάλιστα καταδίκασε τη χώρα σε πρόστιμο σχεδόν 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη (καθώς και έξοδα) ενός δικαστή ο οποίος είχε προσφύγει κατά της χώρας του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όπως σημειώνει ο ποινικολόγος και ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλης Χειρδάρης, είναι η πρώτη σχετική απόφαση. «…Μάλιστα η  προσφυγή είχε υποβληθεί το 2012 ως ΠΓΔΜ και το δικαστήριο αυτεπαγγέλτως αποφάσισε πως η υπόθεση έπρεπε να συνεχιστεί ως Βόρεια Μακεδονία».

Η εθνότητα

Ο δικαστής που δικαιώθηκε είχε ζητήσει το 2012 να αλλάξει εθνικότητα και από Βουλγαρικής να εγγραφεί στα μητρώα ως Μακεδονικής. Το Δικαστήριο των Σκοπίων του απέρριψε το αίτημα θεωρώντας ότι θέλει να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των συνυποψηφίων του για μια θέση στο Ανώτατο  Δικαστικό Συμβούλιο. Η απόφαση δεν εισέρχεται σε εθνικά ιστορικά ζητήματα, αναφέρει όμως  πως  «…Η εθνική ταυτότητα αποτελεί ένα στοιχείο που αφορά την ταυτότητα ενός ατόμου και εμπίπτει στην προσωπική του σφαίρα η οποία προστατεύεται από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ»

«Το δικαστήριο με ρητό τρόπο αποφάσισε ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα αυτοδιάθεσης της καταγωγής του. Να αναφέρει δηλαδή ποια είναι η καταγωγή του και να μπορεί να την τροποποιεί και να καθορίζει ο ίδιος ποια είναι η εθνότητά του και ποια η καταγωγή του», αναφέρει ο κ. Χειρδάρης. «Το Στρασβούργο έκρινε ειδικότερα ότι η ερμηνεία της εγχώριας νομοθετικής διάταξης από τις εθνικές αρχές δεν ήταν προβλέψιμη, δεδομένου ότι δεν υπήρχε στη νομοθεσία κάποιο στοιχείο που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως παρεμπόδιση των δικαστών που συμμετέχουν στις εκλογές για το  Κρατικό Δικαστικό Συμβούλιο να διορθώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία στον εκλογικό κατάλογο (μεταξύ των οποίων και η εθνική καταγωγή τους), μετά την ανακήρυξη των εκλογών. Παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής)».

Με την απόφαση δηλαδή θεωρείται πως προστατεύεται περισσότερο πλέον το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του ατόμου.

Πηγή: dikastiko.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook