Δευτεροβάθμια Χανίων: «Δεν έχουμε εισηγηθεί μετατροπή κανενός λυκείου σε πειραματικό – Γίνονται διερευνητικές επαφές»

δευτεροβάθμια-χανίων-δεν-έχουμε-εισ-1772716

Ανακοίνωση, με την οποία επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμα καταθέσει καμία πρόταση για τη μετατροπή υφιστάμενου λυκείου σε πειραματικό, εξέδωσε την Κυριακή ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Αμπελάς.

Σε αυτή, περιγράφει το νομικό πλαίσιο και τη διαδικασία που προβλέπεται, τονίζει ότι η διεύθυνση έχει στο παρελθόν προτείνει την πρώην Εκκκλησιαστική Σχολή ως χώρο στέγασης του πειραματικού λυκείου, αποδέχεται όμως ταυτόχρονα ότι σύντομα θα πρέπει να γίνει κάποια ακόμα εισήγηση, επιβεβαιώνοντας πως το υπουργείο σχεδιάζει τη δημιουργία πειραματικού λυκείου και έτσι έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές ενέργειες.

Αναφέρει:

«Με αφορμή δημοσιεύματα στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και δηλώσεις που αναπαράγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το Πειραματικό Λύκειο ενημερώνουμε για τα εξής:

1. Η ίδρυση, ο χαρακτηρισμός και η διασύνδεση των Πειραματικών Σχολείων διέπεται από τις διατάξεις του ν. 4692/2020 (ΦΕΚ 111/τ. Α/12-06-2020) και ειδικότερα από το άρθρο 13 όπου ορίζονται τα ακόλουθα: «…Έπειτα από δημόσια πρόσκληση που εκδίδει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τα σχολεία της Επικράτειας, με την οποία καλούνται να υποβάλουν αίτηση για τον χαρακτηρισμό τους ως Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. εντός ορισμένης προθεσμίας ή έπειτα από αίτηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται το σχολείο, η Δ.Ε.Π.Π.Σ. αξιολογεί τα σχολεία και εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον χαρακτηρισμό ενός σχολείου ως Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ..»

2. Δεν έχει εκδοθεί σχετική δημόσια πρόσκληση από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

3. Δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον Διευθυντή της Δ.Δ.Ε. Χανίων για συγκεκριμένο ΓΕΛ της πόλης των Χανίων.

Η μοναδική εισήγηση που έχει υποβληθεί από τον Διευθυντή της Δ.Δ.Ε. Χανίων έγκαιρα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι αυτή με ΑΠ 8335/13-12-2022 με την οποία εισηγούμαστε την ίδρυση Πειραματικού Λυκείου Χανίων στο πρώην διδακτήριο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης (ΠΕΣΚ).

Μάλιστα, στις 05-04-2023 εκδίδεται δελτίο τύπου από το ΥΠΑΙΘ (https://www.minedu.gov.gr/news/55062-05-04-23-18-nea-protypa-kai-peiramatika-sxoleia-se-oli-ti-xora-apo-to-2024) όπου μεταξύ άλλων γίνεται σαφής αναφορά για διαδικασίες ίδρυσης Πειραματικού Λυκείου στα Χανιά.

Επιπλέον, η εισήγηση με ΑΠ 8335/13-12-2022 επικαιροποιήθηκε προκειμένου ο σχετικός φάκελος να είναι πλήρης και επαρκής στις 04-05-2023 (ΑΠ: 3053) με την ίδια ακριβώς πρόταση: Ίδρυση Πειραματικού Λυκείου Χανίων στο πρώην διδακτήριο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, όπου θα φιλοξενούνταν κατ’ αρχάς οι απόφοιτοι της Γ΄ Γυμνασίου [σχ. 2023-24].

Με δεδομένο

α) τις καθυστερήσεις (όχι με δική μας ευθύνη) που έχουν σημειωθεί ως προς το διδακτήριο της ΠΕΣΚ,

β) το γεγονός ότι επίκειται να εκδοθεί η σχετική πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού βάσει του άρθρου 13 του ν. 4692/2020 ο Διευθυντής της Δ.Δ.Ε. Χανίων όφειλε να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές και συζητήσεις τόσο προς την επίσπευση της παραπάνω εισήγησης για το διδακτήριο της ΠΕΣΚ όσο και για το εάν είναι εφικτός από απόψεων κτηριακών υποδομών και χωροταξικής κατανομής ο χαρακτηρισμός λειτουργούντος ΓΕΛ ως Πειραματικό Σχολείο (λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές αποφάσεις του ΣΤΕ 343, 344/2023).

Συνοψίζοντας, διαβεβαιώνουμε ότι

• δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση για χαρακτηρισμό λειτουργούντος ΓΕΛ ως Πειραματικό ΓΕΛ.

• δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση για χαρακτηρισμό λειτουργούντος ΓΕΛ ως Πειραματικό ΓΕΛ.

• δεν έχει διατυπωθεί καμία θετική ή αρνητική εισήγηση του Διευθυντή της Δ.Δ.Ε. Χανίων ως προς τον χαρακτηρισμό λειτουργούντος ΓΕΛ σε Πειραματικό ΓΕΛ.

Ο Διευθυντής της Δ.Δ.Ε. Χανίων

Δρ Ιωάννης Παναγιώτης Αμπελάς»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook