ΔΕΥΑΧ: Δεν θα αυξηθούν οι λογαριασμοί του νερού – Η πρόεδρος της επιχείρησης Χρυσούλα Χατζηδάκη για το ενεργειακό κόστος και τις παροχές

δευαχ-δεν-θα-αυξηθούν-οι-λογαριασμοί-τ-1556244

Το γεγονός ότι δεν προβλέπονται αυξήσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης, δήλωσε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Χρυσούλα Χατζηδάκη. Με αφορμή το αυξημένο ενεργειακό κόστος τόσο στους απλούς οικιακούς καταναλωτές όσο και στις δημοτικές επιχειρήσεις, η κ. Χατζηδάκη τόνισε πως η ΔΕΥΑΧ είναι βιώσιμη επιχείρηση και δεν έχει σκοπό να μετακυλίσει το κόστος στους καταναλωτές:

«Πραγματικά αυτή η ενεργειακή κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει επιπτώσεις σε όλη την ελληνική κοινωνία και κυρίως στις επιχειρήσεις σαν την ΔΕΥΑΧ, που είναι ενεργοβόρες και κοστοβόρες, με ένα κόστος που σε κάποιες εκ των ΔΕΥΑ είναι μη διαχειρίσιμο και τείνει να τις καταστήσει μη βιώσιμες.

Το φαινόμενο φαίνεται να έχει διάρκεια, ένταση, αβεβαιότητα και η πολιτεία κάτι πρέπει να κάνει. Εμείς διαχειριζόμαστε ένα δημόσιο αγαθό, ζωτικής σημασίας, έχουμε κοινωφελή χαρακτήρα και είμαστε ανταποδοτικές επιχειρήσεις, οπότε αυτό το υψηλό ενεργειακό κόστος μας πλήττει άμεσα και σίγουρα αν καταρρεύσουν οι ΔΕΥΑ της χώρας και οι πόροι θα χαθούν από το ΕΣΠΑ και βέβαια λόγω της ανταποδοτικότητάς μας, αυτό σε κάποιες ΔΕΥΑΧ που ήδη το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, αυτό το κόστος για να καλυφθεί, θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Πράγμα που δεν έχει γίνει με την δική μας ΔΕΥΑΧ μέχρι τώρα και ούτε διαβλέπω ότι θα γίνει, διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Η ΔΕΥΑΧ είναι μια βιώσιμη επιχείρηση και προσπαθούμε κατά το δυνατόν να διαχειριστούμε αυτή την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Προσπαθούμε να διαχειριστούμε το αυξημένο λειτουργικό κόστος, παρότι και για μας είναι ένα πρόβλημα, που πέρα από το γεγονός ότι προβλέψαμε τον προϋπολογισμό του 2022 μιας που η κρίση είχε αρχίσει από το 2019 με αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, πάρα ταύτα έχουμε αναγκαστεί αρκετές φορές στα διοικητικά μας συμβούλια να κάνουμε τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, προκειμένου ως υπεύθυνοι καταναλωτές να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι της ΔΕΗ.

Όμως είναι αλήθεια, ότι από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2022 οι καταναλώσεις, παρά την ρήτρα αναπροσαρμογής, παρά τις όποιες μικρές επιδοτήσεις έχουμε λάβει, έχει την αύξηση της τάξης του 1,1 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα με βάση τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της ΔΕΥΑΧ θα μπορούσαν να είχαν γίνει έργα υποδομής για τους καταναλωτές μας».

Η κ. Χατζηδάκη δήλωσε πως για το 2022 η τιμολογιακή πολιτική έχει κάποιες μικρές αυξήσεις της τάξης του 2,8 %: «Οι αυξήσεις αυτές δεν ήταν σε συνάρτηση με το ενεργειακό κόστος, αλλά σε μια προσπάθεια να έχουμε μια εξισορρόπηση στην τιμολόγηση των κυβικών κατανάλωσης προς όλες τις ενότητες του Δήμου Χανίων».

1.000 οικογένειες μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο

Την ίδια ώρα η κ. Χατζηδάκη επισήμανε πως η ΔΕΥΑΧ προχώρησε στην ένταξη περισσότερων καταναλωτών στο κοινωνικό τιμολόγιο, λέγοντας πως μέχρι σήμερα επωφελούνται 1.000 καταναλωτές: «Έχουμε βάλει σχεδόν όλες τις κατηγορίες των ευάλωτων καταναλωτών, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, άνεργοι, οι οποίοι έχουν μείωση στον λογαριασμό τους από 40 έως 60%.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου διαπιστώνεται αδυναμία πληρωμής, έχουμε μέχρι και διαγραφή ποσών που έρχονται από ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 1.000 οικογένειες στο κοινωνικό τιμολόγιο».

20 εκατομμύρια εξασφάλισε η ΔΕΥΑΧ για έργο ενεργειακής εξοικονόμησης

Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ τόνισε πως οι επιδοτήσεις που έδωσε το κράτος ως ενίσχυση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστος δεν ήταν επαρκείς και δεν έλυσαν το πρόβλημα. Στο μεταξύ, η κ. Χατζηδάκη έκανε γνωστό πως η επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε με 20 εκατομμύρια ευρώ για έργο ενεργειακής εξοικονόμησης:

«Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να καλυφθεί αυτή η επιβάρυνση που έχουμε από την ρήτρα, είναι να ρυθμιστούν τα χρέη όσων ΔΕΥΑ έχουν οφειλές προς τους παρόχους, να χρηματοδοτήσει δράσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας για τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΧ κατά προτεραιότητα και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι ήδη έχουμε χρηματοδοτηθεί για ένα έργο ενεργειακής εξοικονόμησης, φωτοβολταϊκά, μέσα από το πρόγραμμα ανάκαμψης εμείς που μαζί με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του βιολογικού, ανέρχεται περίπου στα 20 εκατομμύρια και βέβαια θα μπορούσαν να καλύψουν με αυτόν τον τρόπο, αφού οι ΔΕΥΑ είναι ανταποδοτικές επιχειρήσεις, το πρόσθετο κόστος.

Το πάγιο αίτημα των ΔΕΥΑ παραμένουν η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% που έχει να κάνει με το νερό: «Εμείς το κόστος της κιλοβατώρας είναι αυτό που αντιστοιχεί στο οικιακό τιμολόγιο για μια επιχείρηση, για μια βιομηχανία. Θα έπρεπε να είναι άλλη τιμή του κυβικού κατανάλωσης στην ΔΕΗ και όχι να είναι οικιακό τιμολόγιο.

Σε αυτά θα πρέπει να απαντήσει η πολιτεία, προκειμένου να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης».

Επάρκεια νερού στον Δήμο Χανίων

Παράλληλα, η κ. Χατζηδάκη επιβεβαίωσε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σχετικά με τις ποσότητες νερού, ξεκαθαρίζοντας πως ο Δήμος Χανίων έχει επάρκεια:

«Υπάρχει επάρκεια, μέσα από τις αναλύσεις που κάνουμε, δεν φαίνεται να τίθεται τέτοιο θέμα, βέβαια, η επιχείρηση λόγω άλλων προβλημάτων, υδροδοτείται και μέσα από συνεργασία που έχει με τον ΟΑΚ και κάπως έτσι νομίζω πως οι πηγές, η φύση θα μας βοηθήσει νομοτελειακά κανένα νοικοκυριό να μην στερηθεί υδροδοτικό νερό.

Τέλος, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την ηλεκτρονική εφαρμογή της ΔΕΥΑΧ, μέσα από την οποία μπορούν να εκτελούν κάθε είδους συναλλαγή με την επιχείρηση.

zarpanews.gr

2 thoughts on “ΔΕΥΑΧ: Δεν θα αυξηθούν οι λογαριασμοί του νερού – Η πρόεδρος της επιχείρησης Χρυσούλα Χατζηδάκη για το ενεργειακό κόστος και τις παροχές

  1. Παχυλος μισθός, μεγάλα λόγια.
    Υποψηφιότητα ερχεται.
    Το κομμωτήριο ποιος το πληρώνει;

    Άλλη μια τοποθετημένη σε θέση άσχετη με τις γνώσεις της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook