Δέρμα: Ποιοι ταλαιπωρούνται περισσότερο από τα αντισηπτικά – Η λύση που ανακουφίζει

δέρμα-ποιοι-ταλαιπωρούνται-περισσότ-1290850

Αποτέλεσαν σημαντικά εργαλεία προστασίας από τον κορονοϊό προτού η COVID-19 κυρηχθεί πανδημία και, μέχρι σήμερα, η χρήση αντισηπτικών και η πλύση με σαπούνι για την απολύμανση των χεριών αποτελούν εκ των σημαντικότερων συμμάχων. Πότε ωστόσο η πρακτική τους στρέφεται εναντίον μας;

Την απάντηση επιχείρησε να ανακαλύψει ομάδα ερευνητών από την Πανεπιστημιακή Κλινική National Jewish Health στο Denver του Κολοράντο με επικεφαλής την Παιδοαλλεργιολόγο Δρ Jessica Hui. Τα ευρήματά τους για την επίπτωση της αντισηψίας στην υγεία των χεριών υγειονομικών υπαλλήλων και απλών πολιτών για την περίοδο του Δεκεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021, δημοσιεύτηκαν στο Annals of Allergy, Asthma & Immunology.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως υγειονομικοί με έκζεμα υφίστανται τη μεγαλύτερη βλάβη στον επιδερμικό φραγμό από τη συνεχή απολύμανση, με την πλύση με σαπούνι και νερό να έχει σημαντικότερες επιπτώσεις στο δέρμα τους. Συνολικά η ομάδα του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού κατέγραψε μεγαλύτερη επιβάρυνση στην επιδερμίδα των χεριών από τους απλούς πολίτες ενώ, ακόμη και οι συμμετέχοντες εκτός υγειονομικού κλάδου και χωρίς δερματοπάθειες, εμφάνισαν δερματικές βλάβες μετά τη συχνή απολύμανση των χεριών.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα από την απολύμανση των χεριών για μεμονωμένες επισκέψεις στην κλινική, τροποθετώντας ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες στα χέρια των συμμετεχόντων για την καταμέτρηση της επαναληψιμότητας του πλυσίματος ενώ μια άλλη συσκευή για τη μέτρηση της απώλειας νερού από το δέρμα έδειξε τις βλάβες στην επιφάνεια των χεριών πριν και μετά την απολύμανση με τις δύο μεθόδους.

«Υποστηρίζοντας σταθερά πως η υγιεινή των χεριών προφυλάσσει από τη μετάδοση ιών και βακτηρίων, θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή στη βλάβη που προκαλείται στην επιδερμίδα και, συνεπώς, είναι απαραίτητο να την φροντίζουμε μετά την απολύμανση εφαρμόζοντας μια ενυδατική κρέμα», κατέληξε η Δρ Hui.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook