Δεν ξέρει τι έχει ο Δήμος Χανίων: Με κέρδη το 2021 – Σε εκκρεμότητα η καταγραφή της δημοτικής περιουσίας και οι εισφορές σχεδίου πόλεως

δεν-ξέρει-τι-έχει-ο-δήμος-χανίων-με-κέρ-1703062

Με θετικό αποτέλεσμα 298 χιλ. ευρώ έκλεισε για τον Δήμο Χανίων το έτος 2021 με τους Ορκωτούς Ελεγκτές ωστόσο να επισημαίνουν μια σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης.

Ο ισολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με ψήφους μόνο της παράταξης Σημανδηράκη – Δαμιανάκη ενώ οι παρατάξεις Αρχοντάκη και Βάμβουκα έκαναν λόγο για πλασματική εικόνα στα οικονομικά του Δήμου.

Οι εκκρεμότητες

Οι Ορκωτοί Ελεγκτές αναφέρθηκαν σε πέντε συγκεκριμένες παρατηρήσεις:

α)  41 εκ ευρώ παραμένουν τα ανείσπρακτα  παρελθόντων ετών του Δήμου Χανίων

β) Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία βεβαίωσης εισφορών για σχέδια πόλης τα οποία δεν έχουν κοινοποιηθεί για ποσό εισφορών 6,8 εκ ευρώ για εισοφρές σε χρήμα και 2,8 εκ ευρώ για μετατροπή γης σε χρήμα τα οποία δεν εμφανίζονται στους βεβαιωτικούς καταλόγους και φτάνουν περίπου τα 9 εκ. ευρώ

γ) Κρατικές επιχορηγήσεις προ του 2011 σε πρώην περιαστικούς Δήμους που φτάνουν τα 28 εκ ευρώ που δεν είχαν εξειδικευτεί σε έργα.

δ)  Καταγραφή και αποτίμηση της πάγιας περιουσιακής του κατάστασης κυρίως αυτά που αποκτήθηκαν κατά την συνένωση με τους καλλικρατικούς Δήμους και

ε) Επιφύλαξη για ένα ποσό περίπου 500 χιλ ευρώ.

Σε ερώτηση του Γρηγόρη Αρχοντάκη εάν οι παραπάνω εκκρεμότητες αλλοιώνουν την εικόνα των οικονομικών του Δήμου οι Ορκωτοί απάντησαν πως όχι καθώς πρόκειται για ένα ποσό συνολικά 44 εκατομμυρίων (είτε θετικά είτε αρνητικά)  την ώρα που τα κεφάλαια του Δήμου που είναι περίπου 177 εκ. εκκρεμότητες.

Απαντώντας ο Δήμαρχος σημείωσε πως οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών «την προηγούμενη χρονιά ήταν 10  έχουμε μείνει με πέντε, θα μείνουμε κάποια στιγμή με ένα εντελώς καθαρό πιστοποιητικό» εκτιμώντας πως «ποσοτικά και ποιοτικά ο ισολογισμός είναι καλύτερος από κάθε άλλη χρονιά».

Αποχή από την ψηφοφορία δήλωσε η παράταξη Παπαδογιάννη. Στην τοποθέτησή του ο Μανώλης Κεμεσίδης τόνισε πως δεν διαπιστώνεται ποιοτικό έργο την συγκεκριμένη χρονιά.

Αποχή και για την παράταξη Αρχοντάκη, ο οποίος τόνισε: « Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τον ισολογισμό, μιλάμε για έναν πλασματικό ισολογισμό από τη στιγμή που δεν έχουν ληφθεί υπόψη όλες αυτές οι εκκρεμότητες. Τα μεγάλα νούμερα είναι τα πέντε σημεία που καταγράφουν οι ορκωτοί, οι εκκρεμότητες που τακτοποίησε ο Δήμαρχος δεν είναι οι σημαντικότερες» ενώ παράλληλα σημείωσε ότι είναι «πολύ μεγάλο νούμερο τα 21 εκ ευρώ για ταμειακά διαθέσιμα και αυτό δείχνει την ανεπάρκεια της δημοτικής Αρχής να υλοποιήσει έργα».

«Ο Δήμος Χανίων είναι σταματημένος στο 2019« σημείωσε ο Τάσος Βάμβουκας ο οποίος καταψήφισε την εισήγηση, κατηγορώντας την δημοτική Αρχή ότι μέσω λογιστικής αλχημείας μετέτρεψε την ζημία σε δήθεν κέρδη. «Η αδράνειά σας θα φέρει μεγάλη ζημιά στον Δήμο Χανίων» ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν έχει εφαρμοστεί κανένα μέτρο για την είσπραξη βεβαιωμένων απαιτήσεων που πρόκειται να παραγραφούν.

Η αναφορά για αλχημείες προκάλεσε έντονη αντίδραση του Δημάρχου που ζήτησε από τον πρώην Δήμαρχο να ανακαλέσει ενώ το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης με τον Τάσο Αλόγλου να ζητά να μείνουν οι υπηρεσιακοί έξω από την συζήτηση. Για το θέμα προκλήθηκε ένταση και η συνεδρίαση απειλήθηκε με διακοπή (ΕΔΩ).

«Εμείς πολιτικά διαφωνούμε. Όλοι αυτοί οι ισολογισμοί χτίζονται πάνω στην υποχρηματοδότηση και στις ελλείψεις προσωπικού. Εμείς θα απέχουμε» σημείωσε ο Γιάννης Σαρρής.

Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Μπάμπης Λουτσέτης,  υποστήριξε πως : «Δεν είναι δυνατόν να μας λέτε ότι αισθάνεστε δικαιωμένοι όταν υπάρχουν 21 εκ ευρώ στις τράπεζες από χρήματα των Χανιωτών και δεν μπορεί ο Δήμος να προσλάβει προσωπικό» και τόνισε πως το κράτος μεταφέρει στους Δήμους αρμοδιότητες χωρίς να μεταφέρει τους αντίστοιχους πόρους.  «Η δημοτική Αρχή έδωσε ρεσιτάλ πολιτικής προπαγάνδας υπέρ της Κυβέρνησης» ανέφερε και καταψήφισε την εισήγηση κάνοντας λόγο για έναν οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων στον οποίο πρωτοστατεί η Δημοτική Αρχή.

Τέλος ο Σεραφείμ Ρίζος επίσης καταψήφισε την εισήγηση κάνοντας λόγο για εμπορευματοποίηση των Δήμων.

Τα οικονομικά στοιχεία

Με πλεόνασμα 11.791.177,33 ευρώ έκλεισαν τα ταμεία του Δήμου Χανίων για το έτος 2021. Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ενέκρινε τον ισολογισμό του συγκεκριμένου έτους στην συνεδρίαση της Τετάρτης με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τάσο Αλόγλου να σημειώνει πως το 2021 ήταν ενα έτος που μέχρι και τον Ιούνιο υπήρχαν περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας και χαρακτηρίστηκε από μειωμένη οικονομική δραστηριότητα. « Παρόλα αυτά κατάφερε η  οικονομική υπηρεσία να έχει ένα θετικό πρόσημο στην λειτουργία της, το οποίο έκλεισε λογιστικά στα 256 χιλ ευρώ ανατρέποντας την αρνητική χρήση του 2020, ενώ καταφέραμε να δείξουμε και κοινωνικό πρόσωπο, δίνοντας όλες τις ελαφρύνσεις που είχαμε την δυνατότητα να δώσουμε.» ανέφερε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα.

Το υπόλοιπο των χρηματικών διαθεσίμων του Δήμου κατά την 31.12.2021 ανερχόταν σε ποσό 21.542.450,40 € από τα οποία οι δεσμεύσεις φτάνουν τα 12 εκατομμύρια ενώ το ελεύθερο ταμείο φτάνει τα 8 εκ. ευρώ. 

Από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Χανίων, τα στελέχη Δέσποινα Μπολανάκη και Μαρία Καρύδη παρουσίασαν τα βασικά οικονομικά μεγέθη.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook