Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας στο Γηροκομείο, λέει η «Ανταρσία στα Χανιά»

δεν-τηρήθηκαν-τα-μέτρα-προστασίας-στο-1157836

Στην καταγγελία ότι μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στο Γηροκομείο Χανίων, δεν τηρήθηκαν όπως έπρεπε τα μέτρα προστασίας, προχώρησαν την Παρασκευή εκπρόσωποι της παράταξης «Ανταρσία στα Χανιά», σε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Χανίων. Ο κ. Φωτης Μπιχακης, αναπληρωματικό μέλος ΔΣ του Δημοτικού Γηροκομείου, είπε ότι οι ηλικιωμένοι συνέχιζαν να σιτίζονται όλοι μαζί και όχι χωριστά, για δέκα μέρες μετά την εύρεση του πρώτου κρούσματος:

«Αμέσως μετά το πρώτο κρούσμα, το οποίο εμείς ως ΔΣ πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ πέντε μέρες μετά, τα πρωτόκολλα προβλέπουν ότι όλοι οι ηλικιωμένοι πρέπει να σιτίζονται χωριστά στα δωμάτιά τους, κι αυτοί συνέχιζαν να σιτίζονται όλοι  μαζί στις τραπεζαρίες, 20 και 40 άτομα έτρωγαν όλοι μαζί. Τελικά αυτό το μέτρο τηρήθηκε από τις 5 Ιανουαρίου και μετά και έκαναν και πρόσκληση για να προσλάβουν πέντε τραπεζοκόμους και πέντε νοσηλεύτριες. Το μόνιμο προσωπικό είναι 35 άτομα, 14 νοσηλεύτριες, 5 καθαρίστριες, 4 άτομα στην κουζίνα, 8 άτομα διοικητικό προσωπικό, κάποιοι ακόμα και κανείς τραπεζοκόμος», είπε ο κ. Μπιχάκης.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι μέρος του προσωπικού που εργάζεται στο Γηροκομείο Χανίων, είναι αποσπασμένο από άλλες υπηρεσίες και χώρους, με αποτέλεσμα να αποτελεί κίνδυνο διάδοσης της ασθένειας:

«Με βάση το οργανόγραμμα, το προσωπικό που απαιτείται είναι διπλάσιο. Επιλέγουν όμως να καλύψουν τα κενά με συμβάσεις σε εργολάβους. Υπάρχει σύμβαση καθαριότητας που απασχολεί 8 άτομα και πέρα από το κόστος που είναι ακριβότερο σε σχέση με το να υπήρχε μόνιμο προσωπικό, το πρόβλημα είναι πως εναλλάσσεται προσωπικό δουλεύοντας σε πολλούς διαφορετικούς εργασιακούς χώρους. Η εργαζόμενη που εντοπίστηκε πρώτη με κορονοϊό, ήταν εργαζόμενη στην καθαριότητα που έκανε τα ρεπό των υπόλοιπων, άρα δούλευε σε διαφορετικά συνεργεία. Όσο για το προσωπικό με τετράμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις όσο ήταν σε καραντίνα και κλειστά οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, τα σχολεία, έπαιρναν προσωπικό από εκεί. Τη Δευτέρα που ανοίγουν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, το γηροκομείο θα μείνει πάλι χωρίς το απαραίτητο προσωπικό;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπιχάκης.

Ο Σεραφείμ Ρίζος, δημοτικός σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΙΑ στα Χανιά, υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή δεν εκμεταλλεύτηκε όλες τις δυνατότητες που είχε, για να στελεχώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες, ούτε και έκανε κάτι για να μειώσει τον αριθμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες:

«Όλα δείχνουν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν και θα είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτή του Σεπτεμβρίου. Τότε ήμασταν η μοναδική χώρα που άνοιξε με 27-ρια τμήματα και σήμερα αυτό επαναλαμβάνεται, την ώρα που έχουμε ήδη μια εκατόμβη νεκρών. Τον Σεπτέμβριο δεν είχαμε καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα. Σε επίπεδο δήμου, ανοίξαμε με λιγότερες καθαρίστριες, κι αν αυτό αφορά την κυβερνητική πολιτική, η δημοτική αρχή έχει ευθύνες γιατί δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε εκείνα τα παραθυράκια που έδιναν τη δυνατότητα να καλυφθούν κενά. Ο νόμος έδινε τη δυνατότητα να προσλάβει με ίδιους πόρους 15 καθαρίστριες, ο δήμος δεν το έκανε. Αντί να φροντίσει να ψάξει αίθουσες και κτίρια ώστε να μπορέσει να πει στην κυβέρνηση πως «εμείς έχουμε κτίρια, εσείς βάζετε εκπαιδευτικούς;», ούτε αυτό έγινε. Προτίμησε να κρύβεται ο δήμος πίσω από την κυβέρνηση και η κυβέρνηση πίσω από τους δήμους», είπε ο κ. Ρίζος.

Ο εκπρόσωπος της Ανταρσίας στα Χανιά επισήμανε ακόμα ότι υπάρχει συνειδητή πολιτική ιδιωτικοποίσης της παιδείας, πράγμα που, όπως είπε, δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα:

«Τα τελευταία 14 χρόνια 4 δημοτικές αρχές επέμειναν στην ιδιωτικοποίηση της σχολικής στέγης, πριν τρία χρόνια ακούγαμε τον κ. Βάμβουκα ότι θα έχουμε σχολεία με ΣΔΙΤ. Σήμερα ακούμε ότι στο τέλος της χρονιάς πιθανόν να έχουμε ανάδοχο. Και τα παιδιά μας διδάσκονται σήμερα σε κοντέινερ, σε συνθήκες συνωστισμού, ακόμα και πλημμυρισμένα. Το επόμενο διάστημα σε ευαίσθητους τομείς, όπως οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΑΠΗ, περικόπτεται η χρηματοδότηση κατά 9%, ενώ στο ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς η περικοπή είναι 19%. Αντί να ενισχυθούν, αποδυναμώνονται και αυτό αφορά και τα σχολεία», επισήμανε ο κ. Ρίζος.

zarpanews.gr

One thought on “Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας στο Γηροκομείο, λέει η «Ανταρσία στα Χανιά»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook