«Δεν θέλουμε αγροφυλακή, θέλουμε αντιτρομοκρατική» – 250 δικογραφίες για αδέσποτες κατσίκες στην Κίσαμο την τελευταία πενταετία – Καταγγελίες σοκ από τους κατοίκους | Video + Photos

δεν-θέλουμε-αγροφυλακή-θέλουμε-αντι-1805470

Ασυδοσία, απειλές, ξυλοδαρμούς, ακόμα και τρομοκρατία σε βάρος τους καταγγέλλουν κάτοικοι χωριών της ανατολικής Κισάμου από κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα βόσκουν ανεπιτήρητα, προκαλώντας συστηματικά τεράστιες ζημιές στις περιουσίες τους και μάλιστα με την ανοχή του νόμου και των τοπικών Αρχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια μόνο το αστυνομικό τμήμα Κισάμου έχει σχηματίσει 250 δικογραφίες για αδεσποτεία που, ενώ αφορούν μια κοινή ομάδα προσώπων, δεν έχουν συσχετιστεί μεταξύ τους!

Η ανάγκη να λυθεί το θέμα θεσμικά  με νομοθετική ρύθμιση, που θα επιστρέφει την αρμοδιότητα διαχείρισης των αδέσποτων παραγωγικών ζώων από τους Δήμους στην Αστυνομία και θα αυστηροποιεί τις ποινές, αναδείχτηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για το θέμα που έλαβε χώρα στην Αντιπεριφέρεια Χανίων το μεσημέρι της Πέμπτης με την συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων, της τοπικής και περιφερειακής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., υπηρεσιακών και εκπροσώπων των κατοίκων.

«Δεν μιλάμε για αδεσποτεία, μιλάμε για τρομοκρατία»

«Δεν μιλάμε για αδεσποτεία, μιλάμε για τρομοκρατία στα χωριά μας. Κανονικά δεν θέλουμε αγροφυλακή θέλουμε αντιτρομοκρατική.» ανέφερε ένας από τους αγανακτισμένους κατοίκους.

«Χτυπάνε, σπάνε αυτοκίνητα, βγάζουν πιστόλια, πετάνε πέτρες, μαχαιρώνουν» τόνισε η κα Μαρία Κλειδουχάκη από το Μουρί, η οποία όπως ανέφερε παρότι έχει στα χέρια της δικαστικές αποφάσεις που την δικαιώνουν, εντούτοις «πάντα τη γλιτώνουν οι μάγκες» τόνισε. «Στην επόμενη συζήτηση θέλουμε να είναι εδώ ο Εισαγγελέας» ανέφερε.

«Οι άνθρωποι είναι ξένοι στον τόπο τους. Αμφισβητείται το δικαίωμά τους στην ιδιοκτησία τους! Θα βάλω τα παιδιά μου να σκοτωθούν για δέκα ελιές» σημείωσε ο νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος, Μιχάλης Χαιρετάκης. 

«Δεν γίνεται να παίρνουν 120.000 επιδότηση», ανέφερε, προκρίνοντας την λύση με περικοπή στις επιδοτήσεις.

Ζητούν νομοθετική ρύθμιση

Όπως συμφωνήθηκε, την επόμενη εβδομάδα σε κλειστή σύσκεψη και με την παρουσία εισαγγελέα, θα διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις που θα καταθέσουν οι βουλευτές Χανίων προς τα Υπουργεία και οι οποίες θα βασίζονται σε κείμενο που έχει ετοιμάσει η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη πάνω σε τρεις άξονες:

  1. Μεταφορά της αρμοδιότητας από τους Δήμους στην Αστυνομία
  2. Αυστηροποίηση προστίμων ώστε τα πρόστιμα να είναι τσουχτερά και να βεβαιώνονται παραχρήμα στην Εφορία.
  3. Τα ζώα χωρίς ενώτια να περισυλλέγονται, να σφαγιάζονται και να πηγαίνουν για κοινωφελείς σκοπούς και σε καμία περίπτωση να μην επιστέφονται στον κτηνοτρόφο με μια υπεύθυνη δήλωση όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Μετά το πέρας της σύσκεψης η κα Βολουδάκη, σημείωσε ότι κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στην οποία απαντώντας παραδέχτηκε και εκείνος ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν λειτουργεί σωστά. «Του έστειλα λοιπόν μια πρόταση πολύ συγκεκριμένη που συνοψίζει τα αιτήματά μας» σημείωσε:

Για ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα έκανε λόγο ο κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και τόνισε πως σε καμία περίπτωση οι Δήμοι δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος ενώ ανέφερε πως έχει κάνει πολλές επαφές στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να φύγει η αρμοδιότητα και να πάει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Πρέπει να έχουμε άμεσα αποτελέσματα, είναι γεγονός ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, δεν μπορούμε να κλείνουμε σε συγκεκριμένους παραβατικούς» ανέφερε:

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής τάχθηκε υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης, καθώς παρότι όπως είπε ο νόμος λειτουργεί για το 95% της ελληνικής επικράτειας, φαίνεται ότι για τα Χανιά δεν λειτουργεί.

Για ένα ζήτημα που είναι πλέον μη διαχειρίσιμο, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Όπως τόνισε, είναι απαραίτητο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα νομoθετικά, αλλά και η αστυνομία να αναλάβει την ευθύνη της. Ανέφερε πως για τους Δήμους είναι αδύνατον να αναλάβουν την περισυλλογή, πόσω μάλλον την διαχείριση των ζώων αυτών, τα οποία οδηγούνται στις αγροτικές φυλακές αυστηρά και μόνο εντός ωραρίου δημοσίου ενώ συνέχισε λέγοντας πως ακόμα και τα ζώα χωρίς ενώτια, κάποιος κτηνοτρόφος μπορεί μερικές μέρες μετά με μια απλή υπεύθυνη δήλωση να τα παραλάβει και μάλιστα «ταϊσμένα και ποτισμένα»!

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας κλέφτης στα Χανιά θα συλληφθεί από την αστυνομία ενώ ένας παραβατικός 10 χλμ από εδώ, θα πρέπει ο Δήμος να επιληφθεί» τόνισε ενώ όπως κατήγγειλε οι κάτοικοι που προχωρούν σε καταγγελίες -επειδή είναι επώνυμες- στη συνέχεια δέχονται πιέσεις και απειλές μετά την καταγγελία.

Στο πρόβλημα αναφέρθηκε σε ό,τι αφορά τον δήμο Χανίων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Νικηφοράκης:

Ο Δήμαρχος Κισάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, τόνισε πως η αδεσποτεία είναι το νούμερο 1 πρόβλημα στον Δήμο Κισσάμου. «Όύτε οι δρόμοι, ούτε τα έργα», όπως είπε ενώ σημείωσε πως το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

«Η Αστυνομία έχει μείνει μόνη της να παλεύει» τόνισε ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, Γιώργος  Λυμπινάκης σημειώνοντας ότι στα Χανιά το πρόβλημα παραμένει, ενώ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας λύθηκε με συνεργασία και συναρμοδιότητα φορέων. Επίσης σημείωσε πως τα μέτρα δεν έχουν αποτέλεσμα καθώς καταργήθηκε η διάταξη με την οποία ο κτηνοτρόφος έχανε την επιδότηση, πράγμα το οποίο έφερνε αποτέλεσμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων, Γιώργος Μαστραντωνάκης, τόνισε πως η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της: «Τα αυτόφωρα έχουν αυξηθεί.  Κάθε δύο μέρες παίρνουμε τα ίδια άτομα αυτόφωρο. Υπάρχουν δυσκολίες στην περισυλλογή των ζώων . Τα κυνηγάμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κάθονται 3 μέρες μέσα και τα παίρνουν ταϊσμένα και ποτισμένα. Τους συμφέρει να τα εκτρέφει η φυλακή».

«Μετά την κατάργηση της αγροφυλακής χάθηκε το παιχνίδι. Αυτοί πήγαν στην διεύθυνση δασών ενώ αν είχαν έρθει στην αστυνομία θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε.» τόνισε ο διοικητής ασφαλείας, Παρασκευάς Χηνόπουλος:  «Το μόνο που τους πονάει η κατάσχεση.  Με εντολή εισαγγελέα να κατάσχονται τα ζώα, υπάρχει το περιθώριο του νόμου» σημείωσε.

«Μόνο η αγροφυλακή μπορούσε να βοηθήσει. Τα έχουμε μπροστά μας τα ζώα και δεν μπορούμε να τα φορτώσουμε» ανέφερε ο διοικητής του ΑΤ Κισάμου, Χρήστος Χατζής, σημειώνοντας πως με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο για τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί πρόστιμα ακόμα και 4.000 ή 8.000 ευρώ: «Όταν έφτασαν το πρόστιμο σε ένα επαχθές ποσό, ήρθε διαταγή και μας τα πήραν, τα πήγαν στο δασαρχείο» τόνισε.

«Απειλές, φωτιές, ξυλοδαρμοί»

«Δεν μιλάμε για την αδεσποτεία, είναι και τα γύρω από αυτά» σημείωσε άλλη κάτοικος: «Απειλές, φωτιές μας λένε μην τυχόν και πουλήσετε την περιουσία σας, μην τυχόν και φέρετε καλλιεργητές» τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «Δείρανε και τον επιστάτη μας. Τους λέμε μας απειλείτε; Όχι απλά σας εξηγούμε πως έχουν τα πράγματα. Κάναμε μηνύσεις και ο εισαγγελέας δεν ασχολείται» τόνισε.

Στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρεία του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, συμμετείχαν οι βουλευτές Χανίων Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, οι δήμαρχοι Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης, αντιδήμαρχοι από Χανιά και Πλατανιά, ο γενικός περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας Κρήτης Γιώργος Λυμπινάκης και πλήθος αγροτών από την Κίσσαμο κυρίως με τους δικηγόρους τους.

zarpanews.gr

2 thoughts on “«Δεν θέλουμε αγροφυλακή, θέλουμε αντιτρομοκρατική» – 250 δικογραφίες για αδέσποτες κατσίκες στην Κίσαμο την τελευταία πενταετία – Καταγγελίες σοκ από τους κατοίκους | Video + Photos

  1. Αυτά συμβαίνουν όταν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και οι αρμόδιες αρχές δεν συντονίζονται άμεσα και αποτελεσματικά ,για ναεπιληφθούν του θέματος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook