Δεν θα «ρίχνει» πια την κυβέρνηση η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

δεν-θα-ρίχνει-πια-την-κυβέρνηση-η-μη-ε-742438

Με ευρεία πλειοψηφία 224 ψήφων πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το άρθρο που αποσυνδέει την εκλογή ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Από κει και πέρα, οι 49 προτάσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση που τέθηκαν στη δεύτερη και κρισιμότερη ψηφοφορία έλαβαν την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να θεωρηθούν αναθεωρητέες.

Οι 16 από αυτές τις προτάσεις έλαβαν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους συγκεντρώνοντας ευρύτατη πλειοψηφία.

Πώς κυμάνθηκε η συζήτηση

Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Πέμπτης, με τους εισηγητές των κομμάτων.

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν άνοιξε κατάλογος ομιλητών, αλλά πήραν τον λόγο μόνο οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποί τους, μέλη του προεδρείου της Επιτροπής Αναθεώρησης και υπουργοί, ενώ το μεσημέρι τοποθετήθηκαν οι Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης.

Από την ψηφοφορία απείχε η Ένωση Κεντρώων, καθώς όπως δήλωσε ο εισηγητής της Μάριος Γεωργιάδης «πιστεύουμε ότι το Σύνταγμα είναι προϊόν συναίνεσης και ουσιαστικής συζήτησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, θα περιμένουμε την κυβέρνηση που θα τολμήσει τις ρήξεις, αρχής γενομένης με την πελατειακή εξάρτηση και το ρουσφέτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή του νεοελληνικού κράτους».

Με τη  ψηφοφορία η  Βουλή έδωσε ουσιαστικά τη σκυτάλη στην επόμενη Βουλή, η οποία θεωρείται Αναθεωρητική.

Στη ψηφοφορία, οι βουλευτές ψήφισαν συνολικά επί των 32 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των 4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καθώς και των επτά συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών, που είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων.

Σε περίπτωση που μία αναθεωρητέα διάταξη δεν συγκεντρώσει και στη δεύτερη ψηφοφορία πάνω από 151 ψήφους απορρίπτεται και δεν θα πάει προς συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή.

Τι κατέγραψε η πρώτη ψηφοφορία

Στη πρώτη ψηφοφορία 33 διατάξεις εγκρίθηκαν με ψήφους από 151-179 ενώ 15 διατάξεις, (οι έξι αφορούσαν κατάργηση μεταβατικών άρθρων), έλαβαν πάνω από 200 ψήφους.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν από τις 36 προτάσεις του οι 4, ενώ η ΝΔ από τις 59 που είχε προτείνει υπερψηφίστηκαν μόνο οι 4.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής, υπερψηφίστηκε με 221 ψήφους καθώς το στήριξε και η ΝΔ.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook