«Δεν μπορούμε όλα να τα αποδίδουμε στον κόβιντ» – Συνηθισμένη αλλά ήπια στους Χανιώτες η παρατεταμένη νόσηση

δεν-μπορούμε-όλα-να-τα-αποδίδουμε-στο-1148526

Για το φαινόμενο long covid που αφορά την παρατεταμένη νόσηση από κορονοϊό μίλησε στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη, ο πνευμονολόγος Στέλιος Βιττωράκης, με αφορμή την ημερίδα «Αναπνέω Ελεύθερα» που διοργανώνουν οι Πνευμονολόγοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σήμερα Σάββατο στις έξι το απόγευμα στο ΚΑΜ.

1 στους 5 με long covid

O κ. Βιττωράκης εξήγησε πως το long covid δεν πρέπει να τρομάζει τον ασθενή καθώς περιλαμβάνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, τα όποια συμπτώματα χρειάζονται ενδελεχή ιατρική διερεύνηση πριν αποδοθούν στον κορονοϊό.

«Η Long Covid, είναι αυτό που ήδη αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίζουμε το επόμενο διάστημα, καθώς πρόκειται για την συνέχεια του covid.  Συμπτώματα τα οποία είτε επιμένουν είτε εμφανίζονται μετά από νόσηση από covid, δεν αποδίδονται σε άλλη αιτία και κρατάνε για τέσσερις εβδομάδες μετά τη νόσηση. Αφορά πλέον το 15%-20% των ανθρώπων που νόσησαν από κόβιντ και μάλιστα ακόμα και ανθρώπων που νόσησαν ήπια» τόνισε, σημειώνοντας πως  «το καλό με τη long covid είναι ότι τα συμπτώματα αυτά είναι ηπία. Χρειάζονται λίγες ιατρικές παρεμβάσεις και πολλές φορές υποχωρούν και μόνα τους»

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

Τα πιο συχνά είναι τα γενικευμένα συμπτώματα, καταβολή, αδυναμία, εύκολη κόπωση, κεφαλαλγία και αμέσως μετά τα συμπτώματα στο αναπνευστικό όπως βήχας, δύσπνοια, συριγμός,  αλλά ακόμα και καρδιαγγειακά συμπτώματα όπως στηθάγχη, πόνος στο στήθος, μία ήπια καρδιακή ανεπάρκεια.

«Δεν μπορούμε όλα να τα αποδίδουμε στον κόβιντ. Πρέπει πρώτα από όλα να μην βρεθεί άλλη αιτία. Αναλόγως το σύμπτωμα, πρέπει να διερευνήσουμε αν οφείλεται σε άλλη αιτία» τόνισε ο κ. Βιττωράκης εξηγώντας ότι το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι τα συμπτώματα επιμένουν.

«Η πλειοψηφία των ασθενών, στους 3 μήνες είναι καλά. Όμως ανάλογα με το σύμπτωμα και με το πόσο βαριά ήταν η νόσηση, μπορεί να κρατήσουν και έναν χρόνο ή ακόμα και δύο χρόνια. Όμως αυτό δεν είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση, ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται τη νόσο long covid» τόνισε.

Τι να περιμένουμε

Ερωτηθείς σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε από τον ιό το επόμενο διάστημα, ο κ. Βιττωράκης, σημείωσε πως εάν δεν συμβεί κάτι απρόβλεπτο, τότε θα έχουμε έναν καλό χειμώνα: «Οι ενδείξεις είναι θετικές: Έχουμε εμβολιασμένο το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού με ένα εμβόλιο που προστατεύει εξαιρετικά αποτελεσματικά από τη σοβαρή νόσηση. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που νόσησε μέσα στο καλοκαίρι, οπότε έχει επιτευχθεί και σε ένα μεγάλο ποσοστό η φυσική ανοσία. Τρίτον έχουμε έναν ιό, ο οποίος οι μεταλλάξεις που έχει δώσει ως τώρα δεν είναι πιο επιθετικές -με εξαίρεση την Δ-. Έχουμε τα αντιικά δισκία που δίνονται σε ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, τα οποία έχουν δείξει πολύ καλή αποτελεσματικότητα. Όλα αυτά είναι πολύ θετικά στοιχεία. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι το απρόβλεπτο»

Η εκδήλωση

Στη φετινή εκδήλωση το κοινό θα ενημερώσουν ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, η Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο ΓΝΘΑ ΣΩΤΗΡΙΑ, γραμματέας της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για θέματα καπνού και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, ο Γεώργιος Κουλαξουζίδης, χειρουργός θώρακος, διευθυντής ΕΣΥ Γ. Ν. Χανίων, η Αργυρώ Χατζηαντωνίου, πνευμονολόγος, επιμελήτρια Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής Γ. Ν. Ρεθύμνου, ο Στυλιανός Βιττωράκης, πνευμονολόγος, ελεύθερος επαγγελματίας, υπεύθυνος της ομάδας εργασίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και ο Μιλτιάδης Μαρκάτος, πνευμονολόγος, ελεύθερος επαγγελματίας, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Π.Ε. Χανίων.

Πρόγραμμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook