Δεν διασφαλίζεται η δημόσια υγεία με το άνοιγμα των σχολείων, λέει ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων

δεν-διασφαλίζεται-η-δημόσια-υγεία-με-τ-1161978

Στον Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων, Αντώνης Τσαλαπάκης. Με αφορμή το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα, ο κ. Τσαλαπάκης εξέφρασε επιφυλάξεις για τη διαδικασία αυτή:

«Θέλουμε τα σχολεία μας να ανοίξουν. Βλέπουμε τα παραδείγματα των άλλων χωρών όμως που έχουν τώρα σκληρά μέτρα. Αν είχαν γίνει τα σωστά βήματα, θα μπορούσαμε τώρα να είμαστε στις σχολικές τάξεις με ασφάλεια. Όμως η έλλειψη προσλήψεων και υποδομών που χρειάζονται τα σχολεία μας για να λειτουργήσουν σωστά, μας αφήνει έναν ενδοιασμό αν το άνοιγμα θα λειτουργήσει θετικά. Εμείς θα είμαστε εκεί βέβαια, γιατί θέλουμε να βρεθούμε με τους μαθητές μας.»

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων επισήμανε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το άνοιγμα από υγειονομικής πλευράς:

«Το υπουργείο μας πρότεινε να υπάρχει διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί και νωρίτερα, δημιουργεί όμως προβλήματα όταν ένας γονέας έχει δύο μαθητές σε διαφορετικές τάξεις. Το θέμα είναι όμως ότι θα βρεθούν 25 μαθητές από 25 διαφορετικές οικογένειες στην ίδια αίθουσα, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Όλοι αυτοί οι μαθητές τα διαλείμματα έρχονται σε επαφή. Εκπαιδευτικοί συγκεκριμένων ειδικοτήτων μεταφέρονται από το ένα σχολείο στο άλλο, όλα αυτά είναι λάθος σχεδιασμός και γι’ αυτό είμαστε επιφυλακτικοί.»

Όσο για την τηλεκπαίδευση, ο κ. Τσαλαπάκης επισήμανε ότι υπήρχαν μαθητές που δεν συνδέθηκαν ποτέ, αλλά καμία μέριμνα δεν ελήφθη:

«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι ένα εργαλείο, αλλά δεν γίνεται να εφαρμοστεί με τον τρόπο που προσπάθησε να επιβάλει το υπουργείο για να εξοικονομήσει πόρους, που όμως θα έπρεπε να δοθούν για την δημόσια παιδεία. Ένα 8% των παιδιών αδυνατούσαν να συνδεθούν στο μεγαλύτερο διάστημα της τηλεκπαίδευσης, αποκλείστηκαν δηλαδή από την εκπαιδευτική διαδικασία και το υπουργείο δεν επιδίωξε να το διορθώσει. Οι εκπαιδευτικοί δούλεψαν πολύ περισσότερο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Αναγκαστήκαμε να λειτουργήσουμε χωρίς επιμόρφωση. Και το υπουργείο έρχεται τώρα, αφού έχει αποφασίσει να ανοίξει τις σχολικές μονάδες, να δώσει ενάμισι εκατομμύριο ευρώ για επιμόρφωση», τόνισε το παράλογο ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών.

Ο κ. Τσαλαπάκης ανέφερε ακόμα, ότι συνεχίζουν να γίνονται προσλήψεις αναπληρωτών και πως εντός των εορτών έγιναν περίπου 90 προσλήψεις στον νομό Χανίων για παράλληλη στήριξη και άλλες ειδικότητες:

«Τα νούμερα αυτά δεν είναι ικανοποιητικά. Και οι προσλήψεις αυτές δείχνουν ότι έχουμε δίκιο όταν λέμε πως χρειάζονται εκπαιδευτικοί, από την άλλη όμως δεν προσλήφθηκε ούτε ένας να παραμείνει στη διάθεση της διεύθυνσης, ώστε να καλύψει άλλους όταν αρρωστήσουν. Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δέκα δάσκαλοι και άλλοι τόσοι νηπιαγωγοί που θα καλύπτουν έκτακτες ανάγκες για να μην υπάρχει κινητικότητα που τόσο επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι», ολοκλήρωσε ο εκπαιδευτικός.

Κερασάκι στην τούρτα, η παραλαβή των μασκών που τόση ειρωνεία είχαν προκαλέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Τσαλαπάκη, παρελήφθησαν οι νέες μάσκες που θα πρέπει να μοιραστούν στα σχολεία και είναι το ίδιο μεγάλες και ακατάλληλες για τα παιδιά, όπως και οι αρχικές…

zarpanews.gr

One thought on “Δεν διασφαλίζεται η δημόσια υγεία με το άνοιγμα των σχολείων, λέει ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook