Δέκα τρόποι να μην αφυδατωθείτε το καλοκαίρι – χωρίς να πιείτε νερό

δέκα-τρόποι-να-μην-αφυδατωθείτε-το-καλ-905034

Βρισκόμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού και είναι απαραίτητη η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας. Το 70-75% του σώματος μας άλλωστε είναι νερό και όλες οι αντιδράσεις του μεταβολισμού μας ολοκληρώνονται με την παρουσία αυτού στον οργανισμό μας. Οι ανάγκες κάθε ατόμου για υγρά είναι διαφορετικές έτσι η ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνουμε εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά και τη φυσική κατάσταση και δραστηριότητα του κάθε ανθρώπου.

Ο κίνδυνος απώλειας υγρών γίνεται μεγαλύτερος το καλοκαίρι κυρίως, λόγω της εξάτμισης τους μέσω του ιδρώτα. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν χάνουμε περισσότερα υγρά από αυτά που προσλαμβάνουμε με αποτέλεσμα το σώμα μας να μην έχει αρκετό νερό,ώστε να εκτελεί φυσιολογικά τις λειτουργίες του.

Όταν το σώμα μας είναι αφυδατωμένο μας στέλνει μηνύματα.

Έτσι έχουμε την ήπια αφυδάτωση η οποία διορθώνεται εύκολα με αύξηση στην πρόσληψη υγρών και δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία πέρα από συμπτώματα όπως έντονη δίψα, ξηροστομία, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκέφαλο, κόπωση και αυξημένη σύσπαση των μυών.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η σοβαρή αφυδάτωση που συμβαίνει σε ακραίες συνθήκες άσκησης, υψηλής θερμοκρασίας ή νόσου και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Πώς θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να μείνει ενυδατωμένος το καλοκαίρι και να αποφύγετε την αφυδάτωση

Καταναλώστε επαρκή ποσότητα νερού, προτιμήστε το δροσερό και όχι το παγωμένο νερό .

Πείτε «ναι» σε καλοκαιρινά φρούτα όπως το καρπούζι που περιέχει 92% νερό, στο πεπόνι που περιέχει βιταμίνη C και αποτελείται και αυτό από 90% νερό και γιατί όχι και στα σταφύλια αφού κάθε ρόγα περιέχει 70% νερό.

Ετοιμάστε καθημερινά σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προσθέστε αγγούρι (97% περιεκτικότητα σε νερό) και μη ξεχάσετε τη ντομάτα αφού κι αυτή αποτελεί μια καλή πηγή νερού (95% περιεκτικότητα σε νερό).

Μη φοβηθείτε τη χρήση αλατιού στα γεύματά σας. Συστήνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και υπάρχει έτσι κι αλλιώς φυσικά, σε τρόφιμα όπως τα λαχανικά,το κρέας και στα περισσότερα τυποποιημένα. Το αλάτι περιέχει νάτριο που αυξάνει απότομα την ώσμωση στο αίμα και ενεργοποιεί με αυτό τον τρόπο τον μηχανισμό της δίψας. Προσοχή βέβαια χρειάζεται σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως σε άτομα με υψηλή πίεση ή σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα νεφρικής ή καρδιακής λειτουργίας.

Με μέτρο η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη όπως τσάι και καφέ καθώς αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ως διουρητικά και στην πραγματικότητα να χάσετε περισσότερα υγρά από όσα καταναλώσατε.

Προτιμήστε φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών καθώς αποτελούν ένα καλό μέσο ενυδάτωσης ωστόσο απαιτείται έλεγχος στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης αφού πέρα από θρεπτικά συστατικά και νερό περιέχουν και θερμίδες.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών όπως μπύρα, καθώς ωθούν σε υψηλότερη διούρηση και μεγαλύτερη απώλεια υγρών,αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και υπερδιεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Τέλος φροντίστε να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, κυρίως σε υψηλές θερμοκρασίες είτε με την κατανάλωση νερού είτε με την κατανάλωση αθλητικών ροφημάτων. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η αφυδάτωση και μεγιστοποιείται η απόδοση και τα οφέλη που μας παρέχει η άσκηση.

Και μην ξεχνάτε πως αν διψάσετε, σημαίνει πως είστε ήδη κατά 2% αφυδατωμένοι.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook