«Δείξτε το μωρό»: Γιατί οι Βρετανοί είναι έξαλλοι με τον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ

δείξτε-το-μωρό-γιατί-οι-βρετανοί-είν-667762

Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι δεν είναι ένα βασιλικό ζευγάρι που ακολουθεί την παράδοση, τουλάχιστον όπως ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον. Κάτι που το έχουμε διαπιστώσει όλοι μας τον τελευταίο καιρό. Και τα βρετανικά Μέσα είναι έξαλλα με το νέο ζευγάρι και την άφιξη του πρώτου τους μωρού.

Από τις διάφορες τελετουργίες του Τύπου που περιβάλλουν την βρετανική βασιλική οικογένεια, λίγες μοιάζουν πιο γραφικές από το στήσιμο έξω από ένα μαιευτήριο του Λονδίνου, όπου οι ορδές των δημοσιογράφων περιμένουν στον δρόμο, μερικές φορές για ώρες ή και μέρες, για μια γυναίκα που γεννάει.

Άγραφος κανόνας είναι να φωτογραφίζονται τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έξω από το μαιευτήριο με το νεογέννητο μωρό τους. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τον πρίγκιπα Κάρολο και τον νεογέννητο Γουίλιαμ

Αυτό που ακολουθεί είναι παράνοια: τα γραφεία στοιχημάτων με μαυροπίνακες, επικαιροποιώντας τα στοιχήματα για τα ονόματα, δεκάδες θαυμαστές της βασιλικής οικογένειας και ένα πλήθος εξοργισμένων δημοσιογράφων που ανυπομονούν να φωτογραφίσουν έστω και μερικά εκατοστά από το βασιλικό μωρό προτού μεταφερθεί στο σπίτι του – και συγκεκριμένα στο παλάτι.

Το μόνο χειρότερο, από ότι φαίνεται, είναι να μην μπορέσουν να φωτογραφήσουν καθόλου το νεογέννητο.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα κάνουν την παραδοσιακή φωτογράφηση στα σκαλιά του μαιευτηρίου που θα γεννήσει η δούκισσα του Σάσεξ και θα μοιραστούν τις φωτογραφίες τους από το νεογέννητο, γνωστό ως «μωρό Σάσεξ», όπως το έγραψε και η Μέγκαν Μαρκλ σε μια ανάρτηση στο Instagram, αφού έχουν την «ευκαιρία να γιορτάσουν ιδιωτικά ως νέα οικογένεια».

Οι δημοσιογράφοι στήνονται έξω από το μαιευτήριο για ώρες ή και μέρες για μια φωτογραφία του νεογέννητου μωρού

Αυτό δεν άρεσε καθόλου στον βρετανικό Τύπο, που χαρακτήρισε την απόφαση ως απόκλιση από την άνω των 40 ετών παράδοση.

Η βρετανική εφημερίδα Sun, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ταμπλόιντ της Βρετανίας, κατηγόρησε ευθέως την Μέγκαν Μαρκλ και τον πρίγκιπα Χάρι για παραβίαση των «βασιλικών μας δικαιωμάτων».

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα κρατώντας στην αγκαλιά της τον νεογέννητο Χάρι έξω από το μαιευτήριο Lindo Wing

«Κρατώντας το έθνος στο σκοτάδι σχετικά με τις λεπτομέρειες, ακόμη και μετά την γέννηση, δεν κολακεύει καθόλου το βασιλικό ζευγάρι» έγραφε σε μη υπογεγραμμένο άρθρο της. «Το κοινό έχει δικαίωμα να γνωρίζει για τις ζωές εκείνων που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τους φόρους μας. Είτε θα το δεχτείτε αυτό ή θα γίνετε απλοί πολίτες. Όχι και τα δύο».

Σε συνεντεύξεις, οι δημοσιογράφοι ήταν πιο ωμοί. «Έτσι είναι ο Χάρι αυτή την στιγμή. Πιστεύει πως πρέπει να αγνοεί όλα τα Μέσα» δήλωσε ο 78χρονος Άρθουρ Έντουαρντς, φωτογράφος της Sun, που έχει καλύψει τις γεννήσεις πέντε βασιλικών μωρών (συμπεριλαμβανομένου και του Χάρι) στο μαιευτήριο Lindo Wing.

«Ο Χάρι ήταν ο καλύτερος από όλους» είπε ο Έντουαρντς στους New York Times. «Συναντιόμασταν σε μια παμπ και μιλούσαμε για τα πάντα, γελούσαμε συνέχεια. Ήταν ειλικρινής και ανοιχτός άνθρωπος γιατί ήξερε ότι αυτά δεν θα δημοσιεύονταν ποτέ. Τώρα δεν λέει ούτε καλημέρα. Τίποτα. Σαν να είμαστε κολώνες».

Οι Βρετανοί γιορτάζουν με ιδιαίτερο τρόπο την γέννηση των νέων μελών της βασιλικής οικογένειας

Η απόφαση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ να αποκλείσουν τον Τύπο από την γέννηση του μωρού τους, δεν αποτελεί έκπληξη για όσους τουλάχιστον παρακολουθούν το ζευγάρι τον τελευταίο καιρό. Πέρυσι, ο Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ επέτρεψαν μόνο σε έναν φωτογράφο να παραβρεθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου για τον γάμο τους, κάτι που θεωρήθηκε πολύ σκληρό από τον Τύπο.

Αυτή η ψυχρότητα προς τους φωτογράφους θεωρείται ότι προέρχεται από τον πρίγκιπα Χάρι, που ήταν μόλις 12 ετών όταν σκοτώθηκε η μητέρα του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, την ώρα που ο οδηγός προσπαθούσε να ξεφύγει από τους παπαράτσι με τις μοτοσικλέτες τους.

Το πρόβλημα με τον αποκλεισμό του Τύπου – την επανεγγραφή των κανόνων μιας παλιάς, συμβιωτικής σχέσης – είναι πως ο Τύπος έχει τον τρόπο του για να πάρει πίσω το αίμα του.

Η απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ να κρατήσουν ιδιωτική την γέννηση του παιδιού τους, έκανε έξαλλα τα βρετανικά ταμπλόιντ

«Αυτό είναι το σπάσιμο μιας παράδοσης που πηγαίνει πίσω δεκαετίες» δήλωσε ένας δημοσιογράφος, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του. «Υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να καταβληθεί γι’ αυτό και το τίμημα είναι ο χλευασμός».

Κάτι που ισχύει, ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες, με τα δημοσιεύματα για τον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ να μην είναι και τόσο καλά. Ένας δημοσιογράφος της Daily Mail έγραψε ένα ειρωνικό άρθρο για την νέα συνεργασία του πρίγκιπα Χάρι με την Όπρα Γουίνφρεϊ για μια τηλεοπτική σειρά για την ψυχική υγεία.

«Η πνευματικότητα τύπου Νέας Εποχής της Όπρα Γουίνφρεϊ, ενισχυμένη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα εμπνευσμένα αερολογήματά της, ταιριάζουν καλά με τους ‘φιλόσοφους’ όπως ο Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ» έγραψε η αρθρογράφος, Ζαν Μουάρ, που μίλησε σε πιο σοβαρό τόνο για την άρνηση του ζευγαριού να εμφανίσουν το μωρό στους φωτογράφους.

«Ενώ ένα νεογέννητο είναι ένα βαθιά προσωπικό και ιδιωτικό γεγονός, ένα βασιλικό μωρό είναι επίσης το τοτέμ εθνικού εορτασμού, ένας φάρος βρετανικής χαράς» έγραφε. «Τι νόημα έχει να έχουμε βασιλική οικογένεια εάν δεν μπορούμε να γιορτάσου με το βασιλικό μωρό τους με έναν απόλυτα παραδοσιακό τρόπο, με σαμπάνιες και πλεκτά παπουτσάκια; Δύο ή τρεις ημέρες μετά, δεν θα είναι το ίδιο».

Φαρμάκι στάζουν τα βρετανικά ταμπλόιντ για την Όπρα Γουίνφρεϊ: «Μήπως αγόρασε τα δικαιώματα για τις πρώτες φωτογραφίες του βασιλικού μωρού;»

Και συνέχισε με ακόμη πιο σκληρά λόγια: «Ίσως η Όπρα έχει πάρει τα αποκλειστικά δικαιώματα της πρώτης εμφάνισης του μωρού;» αναρωτιέται. «Δεν θα μου φαινόταν περίεργο γι’ αυτήν. Ούτε και γι’ αυτούς».

Η οργή του βρετανικού Τύπου έφτασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους υποστηρικτές της Μέγκαν Μαρκλ να ανταπαντούν με τον αμερικανικό τρόπο. Τον Φεβρουάριο, πέντε από τις φίλες της δούκισσας του Σάσεξ, την υπερασπίστηκαν ενάντια στον «παγκόσμιο εκφοβισμό» σε συνέντευξή τους στο περιοδικό People, μια κίνηση, που σύμφωνα με πληροφορίες, εξέπληξαν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μετά, ο διάσημος ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ την υπερασπίστηκε, λέγοντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων πως έχει «εκδιωχθεί, κακοποιηθεί και κυνηγηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως και η πριγκίπισσα Νταϊάνα και η ιστορία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο».

Αυτές οι κατηγορίες τάραξαν ακόμη και τους ευγενείς από τους βασιλικούς δημοσιογράφους. Ο Βαλεντίν Λόου, που καλύπτει τα θέματα της βασιλικής οικογένειας για τους Times of London, απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, ως «φανταστικούς» και είπε ότι πολλοί Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν την παραδοσιακή κάλυψη της βασιλικής οικογένειας.

«Το πρόβλημα είναι ότι σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, οποιαδήποτε αρνητική κάλυψη θεωρείται ρατσιστική» έγραψε. «Ακούγοντας μερικά αμερικάνικα δίκτυα των ΗΠΑ, σχηματίζεις την εντύπωση πως ο βρετανικός Τύπος είναι ρατσιστικός, σεξιστικός, σνομπ και αποφασισμένος να εξαλείψει κάθε αουτσάιντερ που θέλει να ενταχθεί στην βασιλική οικογένεια».

Ο Έντουαρντς, ο φωτογράφος της Sun, είναι περισσότερο λυπημένος παρά θυμωμένος. «Φωτογράφησαν τον Χάρι όταν βγήκε από το μαιευτήριο στα χέρια της πριγκίπισσας Νταϊάνας και θα ήθελα να τον φωτογραφήσω την ώρα που θα βγαίνει με το δικό του μωρό» είπε. «Είναι μια χαρούμενη περίπτωση, με τις εταιρείες στοιχημάτων να ποντάρουν επάνω σε πιθανά ονόματα, είναι ένα αρκετά μεγάλο γεγονός». Και κλείνοντας είπε: «Τον λυπάμαι. Επειδή έχει καταντήσει μίζερος».

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook