Δείτε πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα λεφτά στην Εστίαση – Πόσοι θα μείνουν απ΄έξω

δείτε-πότε-ανοίγει-η-πλατφόρμα-για-τα-λ-1046836

Το 60% με 70% του κλάδου δεν πιάνει τα κριτήρια για να λάβει κεφάλαιο κίνησης

Εντός 10 ημερών από τη στιγμή που θα εγκρίνεται η αίτηση θα λαμβάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης το ποσό που αντιστοιχεί στην επιδότηση κεφαλαίου κίνησης. Η πλατφόρμα θ’ ανοίξει έως τις 10 Μαΐου και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον μία στις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου είναι δικαιούχος της ενίσχυσης. Η επιδότηση καλύπτει μόνο την αγορά τροφίμων και ποτών.

Το πρόγραμμα θα αποσταλεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για έγκριση, καθώς πρόκειται για επιχορήγηση μέσω ΕΣΠΑ. Η διαδικασία της έγκρισης ενδέχεται να κρατήσει 10 – 15 μέρες (ίσως και παραπάνω) καθώς τα αιτήματα κρατών – μελών για έγκριση προγραμμάτων στήριξης είναι δεκάδες.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ρυθμιστούν οι παράμετροι στην πλατφόρμα ependyseis.gr, προκειμένου να εγκρίνονται ή να απορρίπτονται οι αιτήσεις των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι μοναδικό κριτήριο είναι να έχει μειωθεί ο τζίρος της επιχείρησης το 2020 κατά 30% σε σχέση με το 2019.

Ποιοι θα λάβουν τη στήριξη, ποιοι μένουν εκτός

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων του κλάδου, περίπου 60% – 70% των επιχειρήσεων εστίασης δεν “πιάνουν” το συγκεκριμένο κριτήριο. Είτε γιατί πράγματι κατάφεραν να αυξήσουν τον τζίρο τους μέσω τού take away και τού delivery, είτε γιατί η μείωση του τζίρου που εμφανίζουν για την περσινή χρονιά είναι μικρότερη από 30%.

Συνεπώς, υπολογίζεται ότι περίπου 34.000 επιχειρήσεις είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι της επιχορήγησης. Με δεδομένο ότι η ενίσχυση θα αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου τού 2019 (με εξαίρεση επιχειρήσεις που συστάθηκαν το 2020, οπότε εντάσσονται αυτοδικαίως), εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα λάβουν 8.000 – 10.000 ευρώ ως επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, ώστε να καλύψουν οι επιχειρήσεις τα έξοδά τους κατά τη διαδικασία επαναλειτουργίας.

Όσοι λάβουν τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν (έως τις 31/12/2021) τα τιμολόγια με τις αγορές που πραγματοποίησαν. Εννοείται ότι πολλές επιχειρήσεις θα παραγγείλουν επί πιστώσει προϊόντα με τη συμφωνία ότι οι προμηθευτές τους θα πληρωθούν μόλις καταβληθεί η επιδότηση. Στα τιμολόγια θα πρέπει να αναγράφονται μόνο αναλώσιμα είδη που ανήκουν:

  • στα τρόφιμα (κρέας, λαχανικά, γάλα, αυγά, είδη αρτοποιίας, ψάρι, ζυμαρικά, είδη καφέ κλπ)
  • στα ποτά (αλκοολούχα, χυμοί, αναψυκτικά, νερά κλπ)

Οποιαδήποτε άλλη δαπάνη απορρίπτεται και εφόσον το κόστος των αγορών τροφίμων και ποτών είναι μικρότερο από το ύψος της επιδότησης, τότε θα πρέπει να επιστραφεί η διαφορά.

Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα (έως τις 10 Μαΐου) και εκτιμάται ότι η διαδικασία θα τρέξει σχετικά σύντομα, ώστε τα χρήματα να δοθούν στους δικαιούχους το αργότερο 10 μέρες μετά την έγκριση της αίτησης. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή μέχρι το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις, σε τουριστικούς προορισμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook