Μητσοτάκης: Αύξηση προστίμων και άμεση φυλάκιση για εμπρησμό – Προτεραιότητά μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής

μητσοτάκης-αύξηση-προστίμων-και-άμεσ-1200839

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ απειλητική και επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, για να υπογραμμίσει πως οι πολίτες αναμένουν από τους πολιτικούς λογοδοσία.

«Οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα και οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου», συνέχισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας μάλιστα τη συμπαράσταση του προς όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές. Διαβεβαίωσε πως το Κράτος θα ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημιώσεων αλλά και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

«Οι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε τη φριχτή εμπειρία της Χαβάης, όπου κάηκε μία ολόκληρη πόλη χωρίς να προλάβουν οι Αρχές να την εκκενώσουν με εκατοντάδες θύματα και αγνοουμένους.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 – 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε περαστικά στον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ακουστούν προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες για την επόμενη ημέρα.

«Να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή»

Στη φωτιά του Έβρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες, τόνισε ο πρωθυπουργός και έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς. «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα το κράτος είναι παρόν αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Να μη μηδενίσουμε όμως τα βήματα που έγιναν για τη θεμελίωση της Πολιτικής Προστασίας και να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί που βρίσκονται στο πεδίο»

«Τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί που βρίσκονται στο πεδίο και όταν αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για 12η μέρα, κάποιοι σας ακούν και θέλουν από εσάς αναγνώριση των προσπαθειών τους. Υπάρχουν ωστόσο εύλογα ερωτήματα και απορίες, που πρέπει να απαντηθούν», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε πως η φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη της Ευρώπης για φέτος.

Επιπλέον, επανέλαβε πως τα ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα υποχρεώνουν τον κρατικό μηχανισμό να αποσπάσει δυνάμεις από τη Δαδιά, όπως έγινε και χθες με μία πυρκαγιά, που ξέσπασε στα Φάρσαλα. Ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία.

Αναφερόμενος στη φωτιά της Ρόδου, ο «Κοπέρνικος» έδωσε εκ των υστέρων την τελική εκτίμησή του για το μέγεθος της οικολογικής επίπτωσης, που είναι το 10% της αρχικής εκτίμησης των 160.000 καμένων στρεμμάτων.

«Φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά»

«Στην Πάρνηθα ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε στα έλατα του Δρυμού και αυτό δεν έγινε από μόνο του, κάποιοι έφτασαν στα όρια των δυνατοτήτων τους και πιθανώς ορισμένες φορές να τα ξεπέρασαν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε δε, πως κράτη με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από την Ελλάδα, όπως ο Καναδάς και η Ιταλία, δεν μπορούν να χειριστούν το φαινόμενο των megafires.

Υπάρχουν καλές χρονιές και κάποιες κακές στις πυρκαγιές, το ανησυχητικό είναι πως οι κακές χρονιές εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, η κλιματική κρίση δεν είναι το άλλοθι για όλα, τόνισε και αναφερόμενος στους εμπρησμούς είπε ότι είναι μία από τις πλέον αντικοινωνικές πράξεις. Όπως στον Έβρο, που είναι περίπου βέβαιο πως η αιτία εκδήλωσης της είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό είτε από αμέλεια, είτε από δόλο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής

«Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσει αυτό το παραμύθι των προσλήψεων, που δημιουργείται απ΄ αυτούς που αρέσκονται σε αλχημείες.Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά καλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης παρουσίας του πυροσβεστικού σώματος στα δάση που θα κάνουμε στο μέλλον» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή των οργανωμένων εκκενώσεων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μαζί φυσικά και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας, των κρίσιμων υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος, μιλώ φυσικά για μία ιεράρχηση αξιών και απωλειών.

«Όποιος διαφωνεί με αυτήν την ιεράρχηση να το δηλώσει ευθέως εμείς θα συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είμαστε υπερήφανοι ότι μετακινήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη 15.000 άνθρωποι και ότι εκκενώθηκε ένα ολόκληρο νοσοκομείο, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως αυτοί που βρίσκονται στο συντονιστικό της πυροσβεστικής κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Η εκκένωση στη Ρόδο εκθειάστηκε στο εξωτερικό, αλλά λοιδορήθηκε στο εσωτερικό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκκένωση 20.000 ανθρώπων στη Ρόδο, λέγοντας ότι η επιχείρηση εκθειάστηκε στο εξωτερικό αλλά λοιδορήθηκε δυστυχώς στο εσωτερικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η πρόληψη είναι απαραίτητη και γνωστοποίησε πως 160 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης διατέθηκαν στην πρόληψη, ήτοι καθαρισμό και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Νέα Καναντέρ έως το 2027 στην Ελλάδα

Ορισμένοι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους, και ορισμένοι όχι, όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους και θα συνδέονται με την απορρόφηση κονδυλίων, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας πλέον αναλαμβάνει τις ευθύνες του, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο Υπουργείο αντί ενός ερειπωμένου γραφείου που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία.

Επέμεινε δε πως το αντιπυρικό σχέδιο εφαρμόζεται και ότι υπάρχει πλέον σώμα δασοκομάντος που επιχειρούν μέσα στα δάση. Αναφέρθηκε δε τόσο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών όσο και στην τυποποίηση της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση προσέθεσε και τον θεσμό του αναδόχου, που ενεργοποιεί και την πλευρά των ιδιωτών.

Το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαικές χώρες- τα νέα Καναντέρ. Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητα μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών, συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δσσοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά,είπε.

Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

Καταρχάς να ευχηθώ περαστικά στον ΓΓ του ΚΚΕ.

Προσέρχομαι στη συζήτηση πριν ακόμα κλείσει το καλοκαίρι και με τη φωτιά στον Εβρο να είναι ακόμα σε εξέλιξη. Να αναζητήσουμε τις αιτίες και να βρούμε λύσεις.

Συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους.

Οι πολίτες περιμένουν λογοδοσία, ωριμότητα και υπευθυνότητα και όχι κοκορομαχίες στη Βουλή.

Οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα, είμαστε όλοι πληγωμένοι

Οι προτάσεις πρέπει να είναι δοκιμασμένες, ζυγισμένες, κοστολογημένες

Θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση μου σε όσους δοκιμάζονται και δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα. Ολοι θα αποζημιωθούν άμεσα.

Ολοι είμαστε πληγωμένοι από όσα προηγήθηκαν και οφείλουμε να διδαχθούμε από τα λάθη μας

Η νέα κινητοποίηση μπορεί να είναι αρκετά για όσα συνέβαιναν πριν λίγα χρόνια.

Κάθε χρόνο το φαινόμενο αλλάζει και αποκτά νέα δυναμική. Τα φαινόμενα είναι πρωτόγνωρα, ο μεσογειακός νότος δοκιμάστηκε από πυρκαγιές.

Στον Καναδά έχουμε φωτιές πρωτοφανείς που πρακτικά δεν σβήνουν, διαρκούν μήνες, αυτή είναι η νέα πραγματικότηα της κλιματικής κρίσης που είναι εδώ.

Αν και στον τόπο μας προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν συνδυασμό συνθηκών.

Ηταν το πιο θερμό καλοκαίρι, είχαμε έναν από τους πιο έντονους και διαρκείς καύσωνες που ακολούθησαν ισχυροί άνεμοι, είχαμε τον επικίνδυνο συνδυασμό του ζεστού με το ξηρό, hot-dry wind στον Εβρο.

Είχαμε ανέμους εξαιρετικά ασυνήθιστους ως προς την επιμονή τους και τη διάρκειά τους. Είχαμε 48ωρα με 220 φωτιές που έπρεπε να διαχειριστούμε.

Οι φωτιές που βλέπουμε στην τηλεόραση είναι οι ελάχιστες που ξεφεύγουν και γίνονται mega πυρκαγιές. Για τις υπόλοιπες δεν θα μάθουμε τίποτα, γιατί έσβησαν το πρώτο δεκάλεπτο γιατί υπήρξε παρέμβαση.

Κλίμακα συναγερμού 5 σημαίνει ακραίως συναγερμός όχι σε μόνο μια περιοχή αλλά σε πολλές είχαμε σε 7 περιοχές το ’21 ήταν 4, πέρυσι σε καμία και η περσινή χρονιά ήταν καλή κάηκε το μισό από τον μέσο όρο ενώ φέτος είχαμε περισσότερα μέσα στη διάθεσή μας σε σε σχέση με πέρυσι. Πρέπει να αντιληφθούμε το ακραίο των συνθηκών και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνει το είδος του κινδύνου. Μικρές εστίες που παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις.

Στην περίπτωση της Πάρνηθας ήταν άμεση. Ελικόπτερο προσέγγισε σε 6 λεπτά

Στη φωτιά του Εβρου είχαμε το φαινόμενου το πυρονέφους της νύχτας

Η πυρκαγιά του Εβρου και της Αλεξανδρούπολης θα μελετάται για πολλά χρόνια από τους επιστήμονες

Σήμερα το κράτος είναι παρών αμέσως και παντού

Δεν μπορεί να ισοπεδώνεται ο αγώνας της πρώτης γραμμής. Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές σώζουν ζωές. Τους αξίζει τιμή και όχι κριτική

Οταν θα αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για 12η ημέρα

Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα και θα πρέπει να απαντηθούν

Αν έλειπε η φωτιά της Δαδιάς του Εβρου θα είμαστε λίγο κάτω από το ΜΟ των πυρκαγιών

Οι δυνάμεις που έχουμε δεν είναι ατελείωτες

Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί στις εκτιμήσεις των απωλειών

Αυτό που μετρά αφορά τη συνολική περίμετρο της φωτιάς

Οταν θα κάνουμε την πλήρη αποτύπωση ελπίζουμε, όπως έγινε και πέρυσι ότι θα υπάρχουν κάποια άκαυτα κομμάτια

Ολες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία και την ίδια επίπτωση στο περιβάλλον

Την ώρα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τη φωτιά στην Πάρνηθα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την φωτιά από εμπρησμό στον Αυλώνα

Τις mega πυρκαγιές δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν ούτε χώρες με μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες από ό,τι εμείς όπως ο Καναδάς, η Ιταλία.

Φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν θα γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση

Αύξηση προστίμων και άμεση φυλάκιση ακόμα και για τις περιπτώσεις απλής αμέλειας

Εχουμε περισσότερες δυνάμεις από ό,τι είχαμε ποτέ

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους μας από πολλές χώρες που ήρθαν και πολέμησαν μαζί με τους Ελληνες πυροσβέστες

Δική μας προτεραιότητα ήταν είναι και θα είναι πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι η μόνη που δεν αντικαθίσταται. Μαζί με την προστασία των ζώων. Ακολουθούν οι περιουσίες, οι κρίσιμες υποδομές και μετά τα δάση.

Οποιος διαφωνεί με αυτήν την ιεράρχηση να το δηλώσεις ευθέως. Εμείς θα συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το 112 και να σώζουμε ζωές. Και να μην έρθει η αντιπολίτευση να μας πει ότι αυτό είναι αυτονόητο.

Εγιναν όλα τέλεια, προφανώς και όχι. Ενα πεδίο που μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, είναι αυτό της έγκαιρης προειδοποίηση ώστε να είναι πιο γρήγορη η αμεσότητα της προσβολής της πυρκαγιάς.

Περισσότερα από 100 drones, κάμερες σε αρχαιολογικούς χώρους και δάση θα παρακολουθούν

Νέες προσλήψεις πυροσβεστών, δασολόγοι, ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook