ΔΕΔΙΣΑ: Σύμβαση που δεν θα «κολλήσει» σε ΑΑΔΕ και ελεγκτικό επιδιώκει ο Δήμος Χανίων

δεδισα-σύμβαση-που-δεν-θα-κολλήσει-σ-872782

Σε αναμονή αποφάσεων για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΦΠΑ στις νέες συμβάσεις της ΔΕΔΙΣΑ βρίσκεται ο Δήμος Χανίων, όπως ξεκαθάρισε ο Τάσος Αλόγλου, τοποθετούμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν μαζί δύο θέματα, η Έγκριση σκοπιμότητας σύναψης δημόσιας σύμβασης με την ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ) δωδεκάμηνης ισχύος με δυνατότητα μονομερούς παράτασης ενός έτους, προς ενίσχυση του μηχανισμού καθαριότητας του Δήμου Χανίων (άρθρο 12 του ν. 4412/2016 «Δημόσιες συμβάσεις μεταξύ φορέων του Δημοσίου Τομέα», άρθρο 12 τις Οδηγίας 2014/24/ΕΕ) και η Έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης για τη συλλογή και μεταφορά των αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) του Δήμου Χανίων για το χρονικό διάστημα 2020-2021 μεταξύ του Δήμου Χανίων με τη ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ).

Μιλώντας για την πορεία του ζητήματος του ΦΠΑ, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Αλόγλου, ενημέρωσε οτι ο Δήμος έκανε ερώτημα στην Περιφέρεια, το ανώτατο όργανο αδειοδότησης για την αποκομιδή αποβλήτων, με την απάντηση να λέει οτι άδεια στα Χανιά έχουν μερικές επιχειρήσεις και τον δήμο να συντάσσει επιστολή με τις ανάγκες που υπάρχουν για ενιαία υπηρεσία αποκομιδής προς τις εταιρείες.

H φετινή σύμβαση είναι στα επίπεδα της περσινής, ξεκαθάρισε επίσης. Συγκεκριμένα, είπε οτι η δημοτική αρχή προσβλέπει σε μία σύμβαση με την ΔΕΔΙΣΑ που δεν θα κολλήσει στην ΑΑΔΕ ή στο αρμόδιο ελεγκτικό. Η σύμβαση που έχει δημιουργηθεί, τόνισε, πατώντας πάνω στην εγκύκλιο, έχει συμπεριλάβει ποσά για να συμμορφωθεί ο δήμος στις απαιτήσεις που θα οριστούν κατά τη διαδικασία.

Περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ είναι τον εν λόγω ποσό από το 2017 και μέρος του 2018 μαζί με προσαυξήσεις, πρόστιμα κλπ, σύμφωνα με τον έλεγχο που έχει γίνει, ενώ η εταιρεία έχει υπαχθεί σε ρύθμιση, την οποία τηρεί κανονικά, ενημέρωσε.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, κος Περράκης, ξεκαθάρισε οτι οι προγραμματικές συμβάσεις δεν έχουν ΦΠΑ, όμως υπάρχουν δαπάνες που μέσα τους εμπεριέχουν ΦΠΑ, όπως καύσιμα κλπ. Για την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, σχολίασε οτι έγινε δεκτό αυτό που εδώ και 2.5 χρόνια υποστηρίζει η διοίκηση του Δήμου, οτι δεν μπαίνει ΦΠΑ στην εναπόθεση.

Έτσι, όσον αφορα την αποκομιδή η ΔΟΥ έθεσε τον παράγοντα του ανταγωνισμού όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ: «Ουσιαστικά δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αφού οι μόνοι που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΔΙΣΑ είναι οι ΦΟΣΔΑ της υπόλοιπης Κρήτης.  Οι ιδιώτες δεν έχουν τα μεγέθη για την αποκομιδή, ώστε να θεωρηθούν ανταγωνιστές.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης χαρακτήρισε την προγραμματική σύμβαση αρκετά θολή, γι’ αυτό και απείχε. Ο Τάσος Βάμβουκας μίλησε για παράδοξο της χρέωσης ΦΠΑ για την διαδικασία της εναπόθεσης, ικανοποιημένος που επιτέλους δείχνει να επιλύεται.  Από πλευράς του ο Γιάννης Σαρρής καταπιάστηκε με το εργασιακό κομμάτι, καταγγέλλοντας τα «ραβασάκια» με ονόματα και συνολικά τον τρόπο προσλήψεων στους εργολάβους κάθε είδους. Σαρρής, Βουρλάκης και Ρίζος, ακόμη μίλησαν για χαμένη ευκαιρία για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook