ΔΕΔΙΣΑ: Στοπ στην αλόγιστη καύση πλαστικών σε παραλίες των Χανίων

Ανακοίνωση μέσω της οποίας γίνεται λόγος για το φαινόμενο της καύσης σκουπιδιών και σκουπιδιών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους και ειδικότερα σε παραλίες έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΔΙΣΑ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «μεταξύ των «σκουπιδιών» που καίγονται, περιλαμβάνονται πλαστικά, σακούλες και άλλα είδη, που η καύση τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό.»

Η ανακοίνωση της ΔΕΣΙΣΑ:

«Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε αποδέκτες μηνυμάτων και παράπονων από συμπολίτες μας που μας ενημερώνουν για την καύση σκουπιδιών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους και ειδικότερα σε παραλίες. Πολλά από αυτά τα «σκουπίδια» είναι πλαστικά που ξέβρασε η θάλασσα στις πρόσφατες κακοκαιρίες, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί πλέον στις θάλασσες μας από την υπερ-χρήση και την αλόγιστη απόρριψη των πλαστικών συσκευασιών.

Ως γνωστόν, η ανεξέλεγκτη καύση πλαστικών και σκουπιδιών απαγορεύεται από το νόμο, αλλά δεν είναι μόνο το νομικό σκέλος… είναι και τι συμβαίνει στην υγεία και το περιβάλλον μας!

. Η καύση πλαστικών μπορεί να προκαλέσει την έκλυση τοξικών αερίων, όπως οι διοξίνες, που είναι καρκινογόνες και από την ρύπανση που δημιουργείται, εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για τους κατοίκους της περιοχής.

Οι τοξικές αυτές ουσίες που παράγονται από την καύση των πλαστικών επικάθονται στα χόρτα, στο έδαφος, στο νερό και εύκολα πλέον περνούν στην τροφική αλυσίδα. Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνες ενώσεις, κάποιες από τις οποίες είναι  βλαβερές ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Ο τόπος μας έχει περάσει πολλά, πέρασε και από την ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων, όμως προχώρησε μπροστά. Ας μην αφήσουμε κάποιους λίγους να μας γυρίσουν πίσω στον χρόνο.’

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ