Δε βρίσκει σπίτι γιατί… έχει σκύλο – Η «Οδύσσεια» ενός Κρητικού και τα casting για να δουν αν είναι “κατάλληλος”

δε-βρίσκει-σπίτι-γιατί-έχει-σκύλο-η-1537983

Αποφασίζεις να μετακομίσεις και ξεκινάς την αναζήτηση για το νέο σου σπίτι. Πιθανότατα, αναζητάς κάτι πιο μεγάλο, κοντά στη δουλειά σου, πιο φωτεινό, πιο καινούργιο, κ.λπ… Είσαι όμως φιλόζωος και έχεις ένα ή περισσότερα κατοικίδια, τα οποία λατρεύεις και δεν μπορείς να αποχωριστείς. Ακριβώς, λοιπόν, αυτή είναι η παράμετρος που σε κάνει ακόμα και εν έτει 2022 να λογαριάζεις χωρίς τον… ιδιοκτήτη.

Και αυτό γιατί έχεις βρει το σπίτι της αρεσκείας σου και εκεί που κάνεις τις απαιτούμενες συζητήσεις, λίγο πριν το κλείσει είτε ο ιδιοκτήτης είτε ο μεσίτης, σε περνάνε στα “ψιλά γράμματα” και έρχεται το ανεκδιήγητο εμπόδιο διά στόματός τους ότι «απαγορεύονται τα κατοικίδια». Μια τέτοια περίπτωση – και δεν είναι η μόνη, καθώς αρκετοί φιλόζωοι έρχονται αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα όταν αναζητούν να νοικιάσουν στέγη – αποτελεί ο Σταύρος Φρογάκης.

Ο Σταύρος έχει ένα γλυκύτατο σκυλάκι, την “Ντάλια”, ένα ημίαιμο Τζακ Ράσελ. Ο ίδιος ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο. Εδώ και δύο μήνες αναζητά σπίτι να νοικιάσει, όμως στο άκουσμα της “Ντάλιας” οι ιδιοκτήτες τού κλείνουν την πόρτα. Ο ίδιος, φτάνοντας στην αγανάκτηση, απευθύνθηκε στη “Ν.Κ.”, προκειμένου να εκφράσει το παράπονό του, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει αυτή η νοοτροπία. «Θα ήθελα πολύ να ακουστεί το πρόβλημα που υπάρχει με τα ενοίκια στο Ηράκλειο. Ό,τι αξιοπρεπές σπίτι υπάρχει είναι για βραχυχρόνια μίσθωση και 9 στα 10 σπίτια δε δέχονται το κατοικίδιό μου. Όλοι οι μεσίτες συμπεριφέρονται λες και σου κάνουν χάρη αν “επιλεγείς” να ενοικιάσεις ένα σπίτι, σε περνάνε από… casting για να δουν αν είσαι “κατάλληλος” για να μείνεις στο σπίτι και αν έχεις ένα σκυλάκι “τρως άκυρο”», λέει, για να καταλήξει στο ότι «είναι ντροπή, μεγάλη ντροπή και έχει φτάσει πια σε σημείο να θίγεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που δεν έχουν την τύχη να έχουν δικό τους σπίτι».

Και για του λόγου το αληθές, δυστυχώς το 70% τόσο των αγγελιών που θα βρεις στις ιστοσελίδες ακινήτων και τις αντίστοιχες σελίδες εφημερίδων, όσο και των διαθέσιμων κατοικιών που έχουν αναλάβει τα μεσιτικά γραφεία αφορούν καθαρά σε ιδιώτες που δε σκοπεύουν να μετακομίσουν μαζί με τετράποδα. Παράλογο ή μη, ισχύει και εξακολουθεί να παιδεύει πληθώρα ιδιωτών που πασχίζουν να ξεχωρίσουν τα διαθέσιμα από τα “απαγορευμένα” σπίτια.

Πολλοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν ως δικαιολογία το γνωστό «καταστατικό της πολυκατοικίας», το οποίο απαγορεύει τα ζώα. Οι περισσότεροι είναι πιο σαφείς και ειλικρινείς: Σου λένε με θράσος «δε θέλω ζώα».

Οι πιο συχνές δικαιολογίες

Οι δικαιολογίες που θα ακούσεις είναι πολλές: από το «τα πατώματα είναι ξύλινα και τα ζώα γρατζουνούν»… μέχρι τη φασαρία που πιθανότατα θα ενοχλήσει τους γείτονες. Υπάρχουν και περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες περνούν από… casting τα ζώα, δηλώνοντας πρόθυμοι να δεχτούν μικρόσωμα κατοικίδια μέχρι κάποια συγκεκριμένα κιλά, αποκλείοντας συγκεκριμένες ράτσες. Άλλοι ενημερώνουν τον μεσίτη πως δεν έχουν πρόβλημα να νοικιάσουν σπίτι σε ιδιοκτήτη ζώου, αλλά με τιμή διαφορετική, ζητώντας ακόμα και 200 ευρώ περισσότερα! Δε λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις της λύσης τού «δεν ενημερώνω τον ιδιοκτήτη για την ύπαρξη ζώου», με αρκετούς που έχουν κάποιο ζωάκι, και καταφέρνουν να νοικιάσουν σπίτι, να κρατούν μυστική την ύπαρξή του έως ότου αργά ή γρήγορα… αποκαλυφθεί.

Οι προϋποθέσεις – Τι προβλέπει η νομοθεσία

Να σημειωθεί πάντως πως, για να ρυθμίσει αυτά τα προβλήματα, η Πολιτεία θέσπισε το 2012 τον νόμο περί διαμονής κατοικίδιων ζώων σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και μονοκατοικίες. Σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α 15/2.2.2012), στις πολυκατοικίες που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς, υπό προϋποθέσεις.

Αυτές είναι οι εξής: Τα ζώα διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη. Δεν παραμένουν μόνιμα σε βεράντες ή σε ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος. Η παραμονή τους στο διαμέρισμα τηρεί τους κανόνες ευζωίας, τις υγειονομικές διατάξεις και τις αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας. Τα ζώα έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σημανθεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, δεν μπορεί να απαγορευτεί η φιλοξενία κατοικίδιων στο διαμέρισμα, ακόμη κι αν αυτό απαγορεύεται από το καταστατικό της πολυκατοικίας. Ο νόμος δηλαδή υπερισχύει του καταστατικού της πολυκατοικίας.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook