Δε θέλει φωτισμό στην Πύλη της Άμμου η Αρχαιολογία Χανίων; Έκρινε αυθαίρετη την παρέμβαση του Δήμου | Photos

δε-θέλει-φωτισμό-στην-πύλη-της-άμμου-η-α-988156

Το «ξήλωμα» του φωτισμού που τοποθετήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στον προμαχώνα Mocenigo στο Κουμ Καπί, ζητά με έγγραφό της προς τον Δήμο Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Στο επίμαχο κείμενο της Αρχαιολογίας Χανίων, αναφέρεται πως ο εργαζόμενος της υπηρεσίας της πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή -ευρύτερα γνωστή ως «Πύλη της Άμμου»- στις 27 Ιανουαρίου και έκρινε ως «αυθαίρετες» τις εργασίες που έγιναν.

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας, «επισημαίνεται ότι οι παραπάνω αυθαίρετες εργασίες υλοποιήθηκαν εντός της θεσμοθετημένης και οριοθετημένης Ζώνης Α απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου πόλης Χανίων» και επί αρχαίου μνημείου, όπου με βάση το άρθρο 10 του ίδιου νόμου «η τοποθέτηση τηλεπικοινωνιακών ή άλλων εγκαταστάσεων η επιχείρηση οποιουδήποτε τεχνικού ή άλλου είδους εργασίας καθώς και η οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αρχαίου επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου».

Δείτε ολόκληρο το έγγραφο της Αρχαιολογίας (κλικ για να ανοίξει):

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Μανώλης Κοτσιφάκης, σε επικοινωνία του με το zarpanews.gr επεσήμανε ότι παρότι δεν ζητήθηκε έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το έργο έγινε για την ταχύτερη και καλύτερη ανάδειξη του προμαχώνα και χωρίς να υπάρξει καμία παράνομη επέμβαση στο μνημείο.

«Δεν τρυπήσαμε ούτε μία πέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτσιφάκης ενώ είπε ότι σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία, αποφασίστηκε ότι πρέπει να συνταχθεί μια νέα μελέτη, καθ’ υπόδειξη και με την έγκριση της Αρχαιολογίας ώστε να αναφέρει τις όποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν μελλοντικά.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ο φωτισμός δεν θα αφαιρεθεί από το μνημείο, μέχρι τουλάχιστον τη σύναψη της τεχνικής μελέτης, οπότε και ίσως να χρειαστεί να επέμβουν με νέα τεχνική για επιπρόσθετη φωτοδότηση του τοίχους, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΔΛΤΧ.

Πάντως σε σχέση με την πρότερη κατάσταση, οι κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής είχαν επικροτήσει την τάχιστη επέμβαση και την αποκατάσταση του φωτισμού στο σημείο, που για αρκετά χρόνια παρέμενε στο σκοτάδι, σαν ξεχασμένο από τον χρόνο και τους ανθρώπους…

φωτο από parakritika.gr

Ανεξάρτητα με το αν τηρήθηκε ή όχι η διαδικασία, η αντίθεση στο πως φαινόταν το μνημείο πριν και ως τώρα, είναι τεράστια… οπότε καλό θα είναι οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες, αντί να εκδίδουν καθαιρετικές αποφάσεις και «ξηλώματα», να έρχονται σε επικοινωνία για να βρίσκεται η μέση λύση… Γιατί στην τελική, είδαμε και τόσα χρόνια που βρίσκονται τα μνημεία στην πόλη με τις «νόμιμες παρεμβάσεις», πόσο «καλοδιατηρημένα»και «αξιοποιημένα» είναι… ειδικά οι προμαχώνες και οι παλιές οχυρώσεις…

Περικλής Κουκλάκης – zarpanews.gr

One thought on “Δε θέλει φωτισμό στην Πύλη της Άμμου η Αρχαιολογία Χανίων; Έκρινε αυθαίρετη την παρέμβαση του Δήμου | Photos

  1. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ.
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΔΕΙΧΝΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΖΗΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΟΓΗΣ – ΛΟΓΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ Ή Π.Χ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΙΤΖΕΔΙΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΝΕΩΡΙΩΝ, Κ.Λ.Π.
    Υ.Γ.: ΜΑΛΛΟΝ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΗΡΩΑ ΤΟΝ «ΣΕΛΦΟΔΗΜΑΡΧΟ»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook