Δε… στεριώνει δάσκαλος σε τμήμα σχολείου στα Χανιά – Η αβλεψία στο νομοσχέδιο που δημιουργεί προβλήματα

δε-στεριώνει-δάσκαλος-σε-τμήμα-σχολε-1134558

Την διαμαρτυρίας τους για ένα πρόβλημα του τμήματος ΣΤ1 του 19ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων εκφράζουν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και οι γονείς των παιδιών που ταλαιπωρούνται εδώ και αρκετούς μήνες. Όπως επισημαίνουν, μετά από… περιπέτεια για να βρεθεί δάσκαλος για τους μαθητές, μετά από μία απόσπαση και μία άδεια ευπαθών ομάδων, η αναπληρώτρια που προσελήφθη για λίγους μήνες καλείται και αυτή πλέον να αποχωρήσει, επειδή η δασκάλα που πήρε άδεια ευπαθών ομάδων, πλέον είναι έγκυος.

Η ταλαιπωρία του εν λόγω σχολείου φέρνει στο φως τα κενά του συστήματος, αφού πλέον δεν προβλέπεται θεσμικά κάποια λύση, με τους γονείς να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση, αφού δεν βλέπουν ισότιμες εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τα παιδιά τους σε ένα σύστημα που θεωρείται δίκαιο και ίσο για όλους.

Αναλυτικά η καταγγελία:

«Η φετινή χρονιά ομολογουμένως ξεκίνησε παράδοξα για όλους  μας και ιδιαίτερα για τους μαθητές. Δυστυχώς για το ΣΤ1 του 19ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων η χρονιά θα κλείσει και με τις χειρότερες εντυπώσεις. θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ένα θέμα το οποίο θα όφειλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν διευθετήσει.

Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο τμήμα ένας δάσκαλος που είχε ζητήσει απόσπαση. Στη  θέση του προσλήφθηκε μία αναπληρώτρια η οποία την Πέμπτη ανέλαβε την θέση και την επόμενη μέρα ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος και θα κάνει χρήση της άδειας ευπαθών ομάδων. Στις προσλήψεις Αναπληρωτών που πραγματοποιήθηκαν, προσλήφθηκε Εκπαιδευτικός με τρίμηνη σύμβαση προκειμένου να καλύψει την αναφερόμενη θέση.  Η εν λόγω εκπαιδευτικός ήρθε στις 10/11/2021 στο σχολείο μας και σε μια εβδομάδα ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση. Η δασκάλα μας, όπως πλέον ονομάζεται, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια,  προσπαθούσε να γνωρίσει τους μαθητές της και να καλύψει όλη αυτήν την ύλη που είχε χαθεί πίσω από μία οθόνη. Μετά από όλα αυτά, στις 13/04/2021 ενημερωθήκαμε από τον κ.Διευθυντή του 19ου ΔΣΧ ότι η εν λόγω δασκάλα  τμήματος θα μετατεθεί από το σχολείο μας. Ο λόγος πέρα από κάθε λογική. Η αναπληρώτρια που ήταν σε άδεια ευπαθών ομάδων μπήκε σε άδεια κυήσεως και άρα η θέση έπαψε να υπάρχει στα χαρτιά με αυτό τον τίτλο που σημαίνει ότι η δασκάλα μας πρέπει ή να μετατεθεί σε σχολείο που υπάρχει η συγκεκριμένη θέση ή να απολυθεί….  Άμεσα κανονίστηκε συνάντηση με την διευθύντρια Πρωτοβάθμιας. Συγκεκριμένα στην συνάντηση συμμετείχε ο κ.Διευθυντής, η κα.Υποδιευθύντρια και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 19ου ΔΣΧ.

Μεταφέραμε την αγανάκτηση αλλά και την αγωνία όλων των γονιών που πέρα από τις πολύ σοβαρές συνέπειες ένα και πλέον χρόνο τώρα με το συνεχόμενο άνοιξε – κλείσε των σχολικών μονάδων, τα παιδιά μας, καλούνται να αλλάζουν συνέχεια δασκάλους με καταστροφικές συνέπειες τόσο μορφωτικές όσο και ψυχολογικές.

Στην παραπάνω συνάντηση ξεκαθαρίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα που μας ταλανίζει, λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας. Δυστυχώς ήταν μια εξέλιξη λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς είναι η δεύτερη φορά που απευθυνόμαστε στην Πρωτοβάθμια για το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, η πρώτη φορά ήταν με την θέση της δασκάλας των αγγλικών που ακόμα την περιμένουμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς, γιατί απλά αλλάζουν οι τίτλοι της άδειας των πρωτο-προσληφθέντων δασκάλων.  Κατανοούμε ότι υπήρξε αυτός ο νόμος για να καλύψει τα κενά προηγούμενων νόμων λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε. Τα προβλήματα που δημιουργεί αυτός ο νόμος, λόγω του ότι ο νομοθέτης δεν μπορούσε να καλύψει όλες τις περιπτώσεις δεν υπάρχει κανείς για να τα λύσει. Αυτό που ακόμα μια φορά φαίνεται είναι ότι λείπει η πολιτική βούληση.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των αρμόδιων τοπικών υπηρεσιών προκειμένου να διασφαλίσουν στα παιδιά μας ισότιμες εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Σε τηλέφωνο που είχαμε με το υπουργείο παιδείας μας αγνόησαν παντελώς αδιαφορώντας για το πρόβλημα μας.

Μας φαίνεται αδύνατον να διεκδικούμε τα αυτονόητα «ένα δάσκαλο για τα παιδιά μας»,  να αφήσουν αυτή τη δασκάλα μέχρι το τέλος της χρονιάς, να αποχαιρετήσει τα παιδιά μας που του χρόνου θα πάνε στο γυμνάσιο, και που σήμερα που τους ανακοινώθηκε η νέα εξέλιξη, έκλαιγαν και κατηγορούσαν τον εαυτό τους, ότι φταίνε τα ίδια για την όλη αυτή κατάσταση γιατί δεν είναι ‘’καλά’’ παιδιά.

Έστω και τώρα απευθύνουμε κραυγή αγωνίας προς όλους τους υπευθύνους και διεκδικούμε το αυτονόητο …ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΣΑΝ ΡΟΜΠΟΤ ……… Δεν στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο για φύλαξη για να μας φέρετε μια δασκάλα ένα μήνα πριν κλείσουν τα σχολεία για να μπαλώσετε απλά μια κατάσταση. Έχουμε χάσει δύο μήνες μάθημα στην αρχή της σχολικής χρονιάς, το μεγαλύτερο διάστημα μαθήματος γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, περιμένουμε με αγωνία να ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα για να μπούμε στις σχολικές αίθουσες και να ξαναβρεθούν δάσκαλοι και μαθητές.  Γιατί πρέπει να μας το στερείτε και αυτό επειδή ένας νόμος δεν μπορούσε να προβλέψει αυτές τις ιδιαίτερες περιπτώσεις. Το κενό συνεχίζει να υπάρχει, δεν γυρίζει η δασκάλα μας, μια δασκάλα που ουσιαστικά δεν ήρθε ποτέ και μόνο και μόνο επειδή αλλάζει ο τίτλος της άδειά της, πρέπει να προκληθεί όλη αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.

Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και όλοι οι γονείς του τμήματος μπαίνουμε ξανά μπροστά προκειμένου να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ισότιμη μόρφωση των παιδιών μας και ζητάμε να βάλετε πάνω από όλα τα παιδιά και την μόρφωσή τους κάτι που θα έπρεπε κατά την ταπεινή μας άποψη να ήταν αυτονόητο.»

zarpanews.gr

One thought on “Δε… στεριώνει δάσκαλος σε τμήμα σχολείου στα Χανιά – Η αβλεψία στο νομοσχέδιο που δημιουργεί προβλήματα

  1. Aυτά τα ωραία ΜΟΝΟ στην Ελλάδα γίνονται. Ας το πιάσουμε από την «απόσπαση». ΠΟΥ αλλού δίνονται «αποσπάσεις»?!?! ΠΟΥΘΕΝΑ.
    Αυτό που περιγράφεται στο άρθρο δεν είναι τίποτα.

    Ρωτήστε στα Σφακιά κ στη Παλιοχωρα , ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ έμεινα οι διορισμένοι ΜΟΝΙΜΟΙ εκπαιδευτικοί του 2009? Πόσους εκπαιδευτικούς αλλάζουν το ΧΡΟΝΟ τα παιδιά εκεί? ΠΟΤΕ πάνε τελικά αναπληρωτές με την Α, Β, Γ, Δ, Ε φάση?!

    Oι θέσεις έπρεπε όπως ΠΑΝΤΟΥ στον κόσμο να ανήκουν ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και στο συγκεκριμένο δήμο και όποιου ΔΕΝ του αρέσει να παραιτείται. Όπως ΑΚΡΙΒΩΣ γίνεται στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook