Δάσκαλος, μόνος, ψάχνει σπίτι στο νησί

δάσκαλος-μόνος-ψάχνει-σπίτι-στο-νησί-1523862

Με μισθούς έως 885 ευρώ, οι εκπαιδευτικοί στις τουριστικές περιοχές καλούνται να πληρώσουν ενοίκια από 400 ευρώ και άνω

Το πρώτο κουδούνι ηχεί σήμερα στα σχολεία, όμως εκατοντάδες εκπαιδευτικοί αντί να προετοιμάζονται για τη διδακτέα ύλη, εκλιπαρούν για ένα κατάλυμα, ει δυνατόν με παράθυρο, νεροχύτη, θέρμανση και ντουζιέρα με κουρτίνα.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου που γνωστοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις ξεκίνησε η εβδομάδα των «παθών» τους. Με μισθούς από 736 έως 885 ευρώ καλούνται στις τουριστικές περιοχές να πληρώσουν ενοίκια από τα 400 ευρώ και άνω. «Δυσμενείς» τοποθετήσεις, επομένως, θεωρούνται πλέον οι Κυκλάδες, οι οποίες ακόμα βουλιάζουν από τουρίστες, που «επισκιάζουν» τους άρτι αφιχθέντες δημοσίους υπαλλήλους.
Η άνοδος, ωστόσο, στα μισθώματα καθιστά και άλλους προορισμούς απλησίαστους. «Να είναι καλά η μαμά και ο μπαμπάς», λένε οι νεότεροι, ενώ όσοι έχουν κάνει δική τους οικογένεια άλλοτε δεν παρουσιάζονται και άλλοτε επιλέγουν ένα εξίσου δαπανηρό «aller retour».

Δάσκαλος, μόνος, ψάχνει σπίτι στο νησί-1

Από την Καστοριά ξεκίνησε για τη Σαντορίνη η ψυχολόγος Αναστασία Τακαντζιά, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες πέντε σχολείων. «Εκανα αμέτρητα τηλεφωνήματα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μου έλεγαν να τους ξαναπάρω τον Νοέμβριο».

Το πρώτο σπίτι που βλέπει η 27χρονη είναι χωρίς παράθυρο και με πολλή υγρασία. «Το ενοίκιο ήταν 600 ευρώ, οπότε σκεφθήκαμε με μια συνάδελφο να συγκατοικήσουμε, πράγμα μάλλον δύσκολο γιατί ο χώρος ήταν ενιαίος». Το οίκημα προοριζόταν για πλήρη ανακαίνιση, ωστόσο η ιδιοκτήτρια έκρινε ότι ήταν κατάλληλο για να μείνουν οι δύο νεαρές γυναίκες.

Η Αναστασία θεωρεί ότι στάθηκε τυχερή, γιατί τελικά θα μείνει έναντι 280 ευρώ σε δωμάτιο ξενοδοχείου, από τα τέλη του μήνα. Αλλοι μένουν στο Ι.Χ. τους ή σε κάμπινγκ, ενώ πολλοί συγκατοικούν περιμένοντας να χειμωνιάσει για να αδειάσει κάποιο διαμέρισμα.

Υπάρχουν σπιτονοικοκύρηδες που τονίζουν ότι τα σπίτια τους είναι «μόνο για κοπέλες», άλλοι κλείνουν απευθείας το τηλέφωνο όταν ακούνε ότι ο ενδιαφερόμενος είναι εκπαιδευτικός, «κάποιος αντιπρότεινε για να ρίξει το ενοίκιο από τα 500 ευρώ να του πουλήσει μια δασκάλα παλιά, προσωπικά της αντικείμενα».

Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να αλληλοβοηθηθούν. «Κάποια στιγμή προτάθηκε να αποχωρήσουμε όλοι από τη Σαντορίνη, αλλά τελικά δεν βρήκαμε το σθένος να το κάνουμε, γιατί θα ακυρώναμε προσπάθειες και αναμονές ετών», σχολιάζει άλλος.

kathimerini.gr

4 thoughts on “Δάσκαλος, μόνος, ψάχνει σπίτι στο νησί

  1. Και τώρα η αλήθεια: σε καμιά δουλειά δεν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να σου βρει σπίτι. Αν το κάνει, το κάνει για να προσελκύσει εργαζόμενους όταν δεν υπάρχουν. Στην εκπαίδευση όμως, οι εκπαιδευτικοί πάνε εκεί που δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε και κανείς δεν τους υποχρεώνει να ξεσπιτωθούν. Οι περισσότεροι κυνηγάνε τα μακρινά σχολεία και δηλώνουν όλη την Ελλάδα γιατί πρώτον η δουλειά σε ένα σχολείο της επαρχίας είναι χάδι σε σχέση με το αν δούλευαν π.χ. σε ένα φροντιστήριο, ενώ τα χρήματα είναι ίδια ή και περισσότερα. Επιπλέον, μοριοδοτούνται και αποκτούν προτεραιότητα στην μονιμοποίηση αύριο-μεθαυριο, το όνειρο δηλαδή του κάθε Έλληνα. Μη σας παραμυθιάζει η αριστερίστικη κλάψα.

    1. ΦΙΛΕ ΛΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ. ΚΑΜΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΙΚΗ ΚΛΑΨΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΡΦΟΣΗ ΣΤΑ ΚΥΡΙΛΕ ΝΗΣΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΑ. ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΡΑΝΙ ΜΕ 10000 ΔΩΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ?

      1. Όταν είσαι χωρίς δουλειά επειδή την ψάχνεις μόνο στο δημόσιο και δηλώνεις οικειοθελώς να πας στην άλλη άκρη της Ελλάδας δεν έχεις δικαίωμα να διαμαρτύρεσαι και να ζητάς να σου βρουν και σπίτι. Τις βλακείες τις λες εσύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook