Δάσκαλοι στα Χανιά στο εδώλιο για το «πέος» και το «αιδοίο»

δάσκαλοι-στα-χανιά-στο-εδώλιο-για-το-π-941979

Κι όμως, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στον 21ο αιώνα, η άγνοια, που οδηγεί στη φοβία και στον σκοταδισμό, εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία ακόμη και για αυτά που θα έπρεπε να είναι στοιχειώδη, όπως η σεξουαλική αγωγή στην εκπαίδευση.

Έτσι, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται τέσσερις νηπιαγωγοί από τα Χανιά, έπειτα από μήνυση γονέων για τα «ψυχολογικά τραύματα» που προκάλεσαν στο παιδί τους… από την αναφορά των εκπαιδευτικών στα γεννητικά όργανα του ανδρικού και του γυναικείου σώματος, στο πλαίσιο προγράμματος σεξουαλικής αγωγής εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τον τίτλο «Παίζω με τον Φρίξο – έναν σκαντζόχοιρο – και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις». Πρόγραμμα, μάλιστα, για το οποίο οι δημιουργοί του απέσπασαν, πριν από λίγες μέρες, διεθνές βραβείο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι λέξεις «πέος» και «αιδοίο» και συνολικά η συζήτηση στην τάξη για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, για τη σεξουαλικότητα, για το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, την αναπαραγωγή και τις διαπροσωπικές σχέσεις πυροδότησε την οργή των συγκεκριμένων γονέων.

«Δώσαμε εξηγήσεις στην προανακριτική διαδικασία, τονίσαμε πως το πρόγραμμα ήταν εγκεκριμένο από τις αρχές της εκπαίδευσης και θεωρήσαμε πως η υπόθεση θα οδηγείτο στο αρχείο», λέει στην εφημερίδα η δικηγόρος των εκπαιδευτικών, Ράνια Μπουρδάκη. «Ηταν μεγάλη η έκπληξή μας, όταν πληροφορηθήκαμε ότι η υπόθεση οδηγείται στο ακροατήριο»,

συμπληρώνει.

Η Μαργαρίτα Γερούκη, εκπαιδευτικός και μία εκ των δημιουργών του επίμαχου προγράμματος δήλωσε: «Κληθήκαμε περίπου 15 άνθρωποι από τον εισαγγελέα Χανίων, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων, και του εξηγήσαμε τη φιλοσοφία του προγράμματος, τα θετικά του αποτελέσματα και κυρίως την πιστοποίησή του από τους φορείς της πολιτείας. Ωστόσο εκείνος, με μόνη τη μαρτυρία των γονέων για… ψυχικά τραύματα και χωρίς άλλο στοιχείο, χωρίς καν σχετική γνωμάτευση, παρέπεμψε σε δίκη τις συναδέλφους».

Η δίκη των εκπαιδευτικών ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε για τις 16 Ιουνίου, λόγω απουσίας βασικού μάρτυρα. Η ταλαιπωρία των γυναικών συνεχίζεται επί τρία χρόνια μετά τη μήνυση που υποβλήθηκε από γονείς του 19ου Νηπιαγωγείου Χανίων.

Η κ. Γερούκη τονίζει πως, επί 20 χρόνια, δίνει αγώνα για την ένταξη του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα: «Εχω ακούσει πολλά καλά λόγια και προθέσεις, αλλά δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Το πρόγραμμα αυτό ήταν ένα βήμα προς τα μπρος, μέχρι το 2018 υλοποιήθηκε από εκπαιδευτικούς σε πάνω από 200 σχολεία στην Κρήτη και πολύ περισσότερα σε όλη την Ελλάδα.

Δυστυχώς, η δίωξη των νηπιαγωγών δημιουργεί φόβο στους εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν να το επαναλάβουν. Κι όμως, θα είχαμε πολύ λιγότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αν τα παιδιά ήξεραν τι επιτρέπεται και τι όχι στο άγγιγμα και πώς να προφυλαχθούν».

2 thoughts on “Δάσκαλοι στα Χανιά στο εδώλιο για το «πέος» και το «αιδοίο»

  1. Ηθελα και να ηξερα η Συμβουλος τοτε των Νηπιαγωγών τι σκατα εκανε…Δικη της δουλεια ητανε να μην φτασει η υποθεση εκει που εφτασε…

  2. Καλυτερα να μην μαθαινουν τα παιδακια για το σωμα τους απο εγκεκριμενους φορεις, ουτε να μιλανε αφοβα και να εκφραζουν με ανεση τις αποριες τους. Καλυτερα να τους τα μαθαινει ο «θειος»… ο «παππους»…. ο «μπαμπας»….. ο «οικογενειακος φιλος»…. ο πουριτανισμος σας και ο συντηρητισμος σας ειναι επικινδυνοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook