Δασικοί χάρτες στα Χανιά: Ασφυκτικές πιέσεις για να εξεταστούν πάνω από 30.000 νέες αντιρρήσεις

δασικοί-χάρτες-στα-χανιά-ασφυκτικές-π-1612336

30.000 αιτήσεις περιμένουν εξέταση από τη νέα ανάρτηση δασικών χαρτών αλλά και εκατοντάδες αιτήσεις από το 2018

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται η Υπηρεσία Δασών Χανίων για την εξέταση των αντιρρήσεων που είχαν υποβληθεί από τους πολίτες επί των δασικών χαρτών, που είχαν αναρτηθεί τόσο το 2018 όσο και το 2022. Στο ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου. Η κ. Σκλαβάκη μίλησε για δυο ουσιαστικά αναρτήσεις, την παλιά του 2018 και τη νέα του 2022, τονίζοντας ότι στην πιο πρόσφατη, βρίσκονται εν αναμονή εξέτασης πάνω από 30.000 αντιρρήσεις ενώ στο αρμόδιο τμήμα της υπηρεσίας απασχολούνται μόλις τρία άτομα!

«Έχουμε δυο ειδών αναρτήσεις. Την παλιά ανάρτηση του 2018 για τις περιοχές γύρω από την πόλη των Χανίων και την Γαύδο. Οι πολίτες που είναι σε αυτή την ανάρτηση, προφανώς έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, γιατί μιλάμε για το 2018. Βέβαια, υπάρχει μια διαδικασία και ένα ελαφρυντικό, ότι λόγω του covid δεν συνεδρίαζαν οι επιτροπές, οι οποίες ξανασυγκροτήθηκαν λόγω αλλαγής της νομοθεσίας.

Αυτή τη στιγμή, γι’ αυτή την ανάρτηση υπάρχουν τρεις επιτροπές, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα επιταχύνουν τις διαδικασίες. Η υπηρεσία μας έχει ετοιμάσει και ομάδες να δώσει και άλλες υποθέσεις στις επιτροπές αυτές, πέραν αυτών που ήδη κατέχουν, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία γι’ αυτή την ανάρτηση.

Η δεύτερη ανάρτηση που έληξε το 2022 περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αντιρρήσεων: Σε κάθε αντίρρηση μπορεί να μην είναι ένα πολύγωνο, να είναι περισσότερα από δυο-τρία και δε θα αναφερθώ στις μαζικές αντιρρήσεις που έχουν γίνει από Δήμους και από άλλους φορείς, που είναι ακόμα περισσότερα τα πολύγωνα.

Είναι πολύ περισσότερα τα κομμάτια γης που πρέπει να εξεταστούν που μπορεί να πλησιάζουν και τις 30.000. Στη νέα ανάρτηση για το υπόλοιπο του νομού, που τελείωσε το 2022, έχουν συσταθεί αρχικά δυο επιτροπές, οι οποίες ακόμη δεν έχουν συνεδριάσει, είναι ακόμα στο στάδιο της επιμόρφωσης – επικοινωνίας ώστε να ξεκινήσουν.

Είμαστε σε επικοινωνία με τον δικηγορικό σύλλογο, γιατί οι πρόεδροι είναι δικηγόροι, αλλά και με το Τεχνικό Επιμελητήριο, ώστε να επιταχυνθούν και αυτές οι διαδικασίες. Η στόχευση είναι με το που τελειώνει η παλιά ανάρτηση, να μπορέσουν οι επιτροπές να ασχοληθούν και με τις άλλες αιτήσεις για να κλείσει γρήγορα η διαδικασία της κρίσης του χαρακτήρα των εκτάσεων».

Κάλεσμα για όσους έχουν χτίσει σε δασικές εκτάσεις 

Σχετικά με τους ιδιοκτήτες εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί δασικές και στις οποίες έχουν χτίσει σπίτι, η κ. Σκλαβάκη απηύθυνε κάλεσμα να προσέλθουν στην υπηρεσία Δασών Χανίων: «όσοι από τους πολίτες έχουν βγάλει άδεια οικοδομής, αυτό περνά με μια άλλη διαδικασία, μας φέρνουν τα στοιχεία και επιταχύνεται η διαδικασία.

Μπορούν να πάρουν την αναγκαία επιφάνεια μέσα από την Υπηρεσία.  Εδώ επίσης γύρω από την πόλη των Χανίων, την παλιά κοινότητα Κουνουπιδιανών έχουμε μικρές ιδιοκτησίες-μικρά ακίνητα και πράγματι υπάρχει μεγάλη πίεση και προς τις επιτροπές και προς εμάς λόγω της καταληκτικής ημερομηνίας του κατά παρέκκλιση σχεδίου δόμησης εντός του τρέχοντος έτους».

Δασική Υπηρεσία Χανίων: Δυσβάσταχτος ο φόρτος εργασίας

Δυσβάσταχτο χαρακτήρισε τον φόρτο εργασίας η προϊσταμένη της υπηρεσίας Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη, αναφερόμενη και στα αντικείμενα τα οποία εξετάζει η υπηρεσία αλλά και στα άτομα που ασχολούνται με αυτά. Σήμερα στην Υπηρεσία Δασών Χανίων εργάζονται 48 συνολικά άτομα, από τα οποία μόνο τρία ασχολούνται με τους δασικούς χάρτες: «Είναι πολλά τα αντικείμενα. Είναι πάρα πολύς ο όγκος δουλειάς».

Παράνομη υλοτομία

Σχετικά με την παράνομη κοπή ξύλων, η κ. Σκλαβάκη, τόνισε πως η υπηρεσία θέλει τους πολίτες δίπλα της, προκειμένου να καταπολεμήσει το φαινόμενο και ταυτόχρονα να προστατεύσει το περιβάλλον:

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε κατά το δυνατόν τις παράνομες αλόγιστες υλοτομίες. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν κάποια δασικά είδη στα αγροκτήματά τους να προστρέξουν στην υπηρεσία μας, διότι προσπαθούμε με κλαδεύσεις και διαχείριση δασικών ειδών να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα για να μην έχουμε γενικά καταστροφές.

Όποιοι πολίτες ενδιαφέρονται να έρθουν στην υπηρεσία μας και σε σύντομο χρόνο προσπαθούμε να βρίσκουμε την χρυσή τομή και για το περιβάλλον και για τους πολίτες.

Έχουμε εκδώσει για όλη την ΠΕ Χανίων σχετικές διατάξεις για να μπορούν να συλλεχθούν ξερά κατακείμενα από το φυσικό περιβάλλον δέντρα για να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό τον σκοπό, σε συνεργασία με πολίτες και με τους φορείς των περιοχών».

zarpanews.gr

One thought on “Δασικοί χάρτες στα Χανιά: Ασφυκτικές πιέσεις για να εξεταστούν πάνω από 30.000 νέες αντιρρήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook