Δασικοί χάρτες: «Δεν χρειάζονται μηχανικοί για τις ενστάσεις, δεν κινδυνεύουν περιουσίες», λέει ο Γιώργος Αμυράς

δασικοί-χάρτες-δεν-χρειάζονται-μηχα-1186171

Στον Zarpa Radio 89,6 και την εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. Ο κ. Αμυράς ρωτήθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους δασικούς χάρτες και τόνισε ότι αυτοί δεν θα επιφέρουν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, παραδέχθηκε όμως ότι περιέχουν λάθη:

«Οι δασικοί χάρτες δεν ασχολούνται με ιδιοκτησιακά ζητήματα. Οι χάρτες αυτοι θα δείξουν αν η ιδιοκτησία σου ή ένα μέρος της εμπίπτει στη δασική νομοθεσία. Δεν κινδυνεύει η περιουσία κανενός με τους χάρτες. Και επειδή είναι ένα υπερπολύπλοκο έργο, έχει και λάθη. Σε περιπτώσεις λάθους μπορείς να απευθυνθεί κανείς στην δασική υπηρεσία και να επικαλεστεί τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, αν έχει οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το αγροτεμάχιό του δεν είναι δασικό. Από μια φωτογραφία του πατέρα του στο χωράφι μέχρι αεροφωτογραφίες. Και δεν θα πληρώσει τίποτα.»

Ο κ. Αμυράς εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις περιπτώσεις όπου ως δασικές εκτάσεις εμφανίζονται πλατείες χωριών και δρόμοι, αλλά και βοσκότοποι:

«Δημοτικοί δρόμοι φαίνοντι ως δασικοί, όπως αναφέρουν αρκετοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Στο δάσος δεν απαγορεύεται όμως να κάνεις δρόμο. Άλλοι λένε ότι η πλατεία του χωριού τους φαίνεται ως δάσος. Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάνει τη χρήση της η πλατεία. Μπορείς να έχεις πλατεία, δρόμο ή άλλη εγκατάσταση, νομιμότατα. Και οι δήμοι περνούν τώρα από την ίδια κατάσταση με τις αντιρρήσεις που δηλώνουν. Οι βοσκότοποι, ακόμα και αν έχει βγει μια έκταση δασική, δεν παύει η χρήση του βοσκότοπου να υπάρχει. Δεν απαγορεύεται η βόσκηση στο δάσος. Για έναν κτηνοτρόφο, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος«, υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Επίσης, ο Ηπειρώτης πολιτικός δήλωσε ότι για να υποβληθούν αντιρρήσεις, δεν απαιτείται συνδρομή ειδικών:

«Οι ενστάσεις ξεκινούν 15 μέρες μετά την ανάρτηση των χαρτών. 105 μέρες έχει ο πολίτης στη διάθεσή του για να προβεί σε ένσταση και είναι πολύ εύκολο. Είναι σαν τους χάρτες της Google που απλά βρίσκεις το χωράφι στον χάρτη, το καρφιτσώνεις με το δάχτυλο και βάζεις τη σημείωση ότι δεν είναι δασικό. Δεν χρειάζεται να πάρει κανείς κανέναν τοπογράφο, κανένα μηχανικό, δεν χρειάζεται τίποτα τέτοιο. Και όσοι δεν έχουν ευχέρεια με τους υπολογιστές, μπορούν να καλέσουν τη δασική υπηρεσία στο τηλέφωνο και θα τους κατευθύνουν ή θα κάνουν την υποβολή αντίρρησης για λογαριασμό του πολίτη οι υπάλληλοι.»

Ο κ. Αμυράς ανέφερε ακόμα, πως θα γίνει προσπάθεια προστασίας της περιουσίας ακόμα και όσων έιχαν χωράφι, το οποίο έγινε δάσος στη συνέχεια λόγω μη χρήσης του:

«Οι υπηρεσίες πήραν μια αεροφωτογραφία του 1945 και μία αεροφωτογραφία του 2016 και έκαναν τη σύγκριση. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το 1945 ηταν χωράφια και μετά έπαψαν να χρησιμοποιούνται και έγιναν δασωμένοι αγροί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαρακτηριστούν δάσος. Εμείς ψάχνουμε να βρούμε νομικές λύσεις που θα είναι σε εναρμόνιση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε τέτοιες περιοχές ακόμα, οι ιδιοκτήτες να μη χάσουν την ιδιοκτησία.»

Όσο για τον χαρακτηρισμό μέρους του λιμανιού των Σφακίων ως χορτολιβαδικής έκτασης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι πρόκειται για προφανέστατο λάθος του μελετητή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα έπρεπε οι όροι των συμβάσεων που οι μελετητές αυτοί υπέγραψαν με το ελληνικό δημόσιο, να είναι πιο αυστηροί.

zarpanews.gr

5 thoughts on “Δασικοί χάρτες: «Δεν χρειάζονται μηχανικοί για τις ενστάσεις, δεν κινδυνεύουν περιουσίες», λέει ο Γιώργος Αμυράς

  1. ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΟΒΑΡΟΣ;;;;;;;;;;;;; Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνα ΑΣΧΕΤΟΣ!! Έχει πάρει πρέφα ότι στον Ν.Χανίων δεν υπάρχει Κτηματολόγιο πουθενά την ενδοχώρα, άρα δεν υπάρχουν πουθενά καταγεγραμμένα τα όρια των ιδιοκτησιών (πέρα από την πόλη των Χανίων και τα περίχωρα);;; Έχει κάτσει 5 λεπτά να μάθει πως γίνεται η διαδικασία της ένστασης/αντίρρησης και τι ζητάει το ηλεκτρονικό σύστημα;;; Πώς λοιπόν θα καθορισθούν οι συντεταγμένες της ιδιοκτησίας (ή τμήματος της ιδιοκτησίας) που εμπίπτει στην δασική νομοθεσία, με σκοπό να προσβληθεί το συγκεκριμένο σημείο του χάρτη προς επανεξέταση και επιπλέον να εκδοθεί το σχετικό παράβολο βάση εμβαδού;;; Στην τύχη θα τα βάλουν από το Γκουγκλ;;; στην τύχη θα εκδώσουν παράβολα που πρέπει να πληρώσουν;;; στο περίπου;;;; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ αν δεν γίνει ΚΥΡΙΕ ΑΝΕΥΘΥΝΟΫΠΕΥΘΥΝΕ τοπογραφική αποτύπωση με GPS ωστε να δοθεί σκαρίφημα (αν όχι κανονικό τοπογραφικό) από Τοπογράφο ή Πολιτικό μηχανικό με το κατάλληλο εξοπλισμό!!!! Επίσης πώς θα στοιχειοθετηθεί η αντίρρηση αν δεν γίνει φωτοερμηνεία ιστορικών αεροφωτογραφιών από κατάλληλο επιστήμονα;;; Πως θα αποδειχθεί η διαρκής και παλαιά αγροτική χρήση;; λογοτιμήτικα;;; Πως θα βρεθούν και θα ερμηνευθούν χωρίς μηχανικό ή δικηγόρο τα παλαιά συμβόλαια (αν υπάρχουν) προ του 1945;;; τα οποία συμβόλαια είναι απαραίτητα αφού χωρίς αυτά όλα τα χωράφια που εμπεριέχουν και τελεσιδικήσουν με το γράμμα «Δ» ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ στο άμεσο μέλλον που θα γίνουν οι αναρτήσεις του Κτηματολογίου!!! ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ;;; ΕΙΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ή ΕΙΣΤΕ ΒΑΛΤΟΙ;;;; ΓΙΑΤΙ ΕΜΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ , ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!!. Δεν είμαστε κανονική χώρα πρέπει να το πάρετε χαμπάρι, είμαστε κρατίδιο με ένα μάτσο πολιτικάντηδες που δεν ξέρουν από που βγαίνει ο ήλιος. Αντιγράφω την δ/νση της επίσημης σελίδας του Κτηματολογίου που περιγράφει τα δικαιολογητικά για την αντίρρηση, να την στείλετε εκεί στο ZARPA στην υπαουργάρα από Λιντλ να ξεστραβωθεί https://www.ktimatologio.gr/categories/dasikoi-hartes

  2. Τι λέει ο άνθρωπος!

    1) Και οι παρακάτω χρεώσεις τι είναι;
    Ειδικο Τέλος Άσκησης Αντιρρήσεων
    Εμβαδόν Έκτασης Ποσό έως και 100 τ.μ. (για μικροπολύγωνα μεταξύ ορίων δασικού, κτηματογράφησης – περίπτωση
    παρ. 3 του άρθρου 2β του Ν. 2308/1995)

    10 € έως και 1.000 τ.μ. 40 €
    πάνω από 1.000 τ.μ. έως και 5.000 τ.μ. 90 €
    πάνω από 5.000 τ.μ. έως και 10.000 τ.μ. 180 €
    πάνω από 10.000 τ.μ. έως και 20.000 τ.μ. 350 €
    πάνω από 20.000 τ.μ. έως και 100.000 τ.μ. 700 €
    πάνω από 100.000 τ.μ. έως και 300.000 τ.μ. 1.400 €
    πάνω από 300.000 τ.μ. 3.30011

    2) Γιατί δεν περιμένουν να ολοκληρωθεί πρώτα το κτηματολόγιο που για την Κρήτη ξεκινάει τον ΑΥΓ 2021 και μετά θα εκδώσουν τους χάρτες;

    Με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να πληρώσεις και για τους δασικούς χάρτες και μετά να πληρώσεις και στο κτηματολόγιο!

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ!

  3. που τον βρήκατε αυτόν τον άριστο; αν οι βοσκότοποι είναι δασικοί πως θα πάρουν επιδότηση οι βοσκοί; φτάνει λέει να βάλεις μια καρφίτσα με ενα ταμπελάκι οτι δεν είναι δασικό!!!και μετά δηλαδή οκ, παύει να είναι δασικό;

  4. Ο/Η Φτυστέ τους όπως σας φτύνουν ! Έχουν ιστορία από κατοχή, όλοι ξέρουνε ότι ήταν πάντα ενάντια στους Έλληνες ! λέει:

    Δηλαδή πιστεύει έστω και ένας πολίτης αυτό τον στόκο, μέλος της κυβέρνησης που κατάστρεψε τον Ελληνικό λαό και είναι έτοιμοι να πάρουν τα σπίτια τους ? Οι δασικοί χάρτες είναι να μάθουν τι ιδιοκτησία έχει ο καθένας για να σας ρημάξουν στα πρόστιμα πρώτα και οταν δεν έχετε πια χρήματα θα τα απολοτριώσουν. Απλά πράγματα. Συμπεριφέρετε μια κυβέρνηση που κόπτεται δήθεν για την υγεια σας μέσα στο « κατακόκκινη όλη η Ελλάδα ! Δεν υπάρχει κλήση για κανενα, γονατίζει το σύστημα υγείας « δήθεν μου δήθεν μου και αυτοί κοιτάνε πως να κλέψουν τις περιουσίες σας. Δηλαδή από την μια η « Ελλάδα πεθαίνει « αλλά για αυτους η μόνη έγνοια είναι οι δασικοί χάρτες ? Ποσο ξευτίλες μπορεί να είναι. Φίλοι κανείς να μην μην κάνει τίποτα. Να πείτε του Μητσοτακη οταν θα γυρίσουμε στην προ- πανδημίας κατάσταση θα το σκεφτούμε να σας απαντήσουμε ! Όπως δεν σας λογαριάζουν μην τους λογαριάζεται ! Σκεφτειτε πιάνου γιός είναι για να βγαλετε συμπεράσματα.!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook