Δασικοί χάρτες: Πώς μπορείτε να χάσετε νόμιμα το χωράφι σας – Πώς θα χαθούν επιδοτήσεις | Τι άλλες προεκτάσεις έχουν

δασικοί-χάρτες-πώς-μπορείτε-να-χάσετε-1182383

Ξεκάθαρο ενδεχόμενο να χάσουν την περιουσία τους αν δεν προχωρήσουν σε ένσταση εντός προθεσμίας, διατρέχουν εκείνοι που είδαν το οικόπεδο ή το χωράφι τους να βάφεται… πράσινο στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο zarpanews.gr ο πολιτικός μηχανικός, Βασίλης Κοντεζάκης, μπορεί οι χάρτες καθαυτοί να μην επιφέρουν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αποτελούν όμως το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που στο δεύτερό της βήμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια περιουσίας:

«Αν δεν γίνει ένσταση, ο δασικός χάρτης θα επικυρωθεί. Όταν επικυρωθεί, πάνω στον χάρτη αυτόν θα πατήσει το κτηματολόγιο, το οποίο για την ενδοχώρα του νομού Χανίων είναι έτοιμο. Όταν λοιπόν στον χάρτη μια έκταση θα οριστικοποιηθεί ως δάσος, με το που ανακοινωθεί το κτηματολόγιο, η έκταση θα περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου. Είναι συνταγματική πρόβλεψη, δεν αλλάζει. Και μπορεί να την πληρώσουν απολύτως νόμιμοι ιδιοκτήτες».

Γιατί να την πληρώσουν οι νόμιμοι; Επειδή οι χάρτες που αναρτήθηκαν, περιέχουν πάρα πολλά λάθη και ανακρίβειες. Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα μηχανικό, Μαρία Χίνου, που μίλησε στο zarpanews.gr, «Υπάρχουν εκτάσεις όχι μόνο ιδιωτών αλλά ακόμα και χρησιμοποιούμενες από το ίδιο το δημόσιο, όπως δρόμοι ή δεξαμενές που φαίνονται ότι είναι δάσος. Πρόκειται για άκριτη επιβολή των χαρτών του 1945 και δεν έχει ληφθεί τίποτα μεταγενέστερο υπόψη. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη ούτε καν περιπτώσεις εκτάσεων που αποχαρακτηρίστηκαν επίσημα και οριστικά και έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.»

Υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις, επίσης με οικονομικές συνέπειες για τους πολίτες. Εκτάσεις που θα χαρακτηριστούν οριστικά ως δάση, δεν θα μπορούν να επιδοτηθούν, λέει ο κ Κοντεζάκης:

«Αν ένα χωράφι χαρακτηριστεί δάσος, η επιδότηση στον παραγωγό θα πάψει, γιατί δεν νοείται επιδότηση δάσους. Το ίδιο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους που επιδοτούνται με βάση την επιφάνεια τον βοσκοτόπων που βγάζουν τα ζώα τους. Αν ο βοσκότοπος γίνει δάσος, δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να επιδοτηθεί.

Επίσης στην ύπαιθρο υπάρχουν αγροτικοί δρόμοι. Σε πολλές περιπτώσεις ο χάρτης τους εμφανίζει ως δάσος. Αν αυτό ισχύσει, δεν θα μπορεί να γίνει καμία συντήρηση στους δρόμους αυτούς. Οι δήμοι και να θέλουν να το κάνουν, θα τους ακυρώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δεν θα μπορεί και να κάνει αλλιώς.»

Οι μηχανικοί καλούν όλους τους ιδιοκτήτες να ελέγξουν άμεσα την κατάσταση και να προχωρήσουν σε ενστάσεις, αν η περιουσία τους εμφανίζεται ως δάσος. Η κα Χίνου επισήμανε ότι οι πραγματικά δύσκολες περιπτώσεις είναι εκείνες όπου δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας και οι ιδιοκτήτες δεν είχαν προχωρήσει σε νομιμοποίηση της έκτασης στο παρελθόν.

«Για την ένσταση, αν δεν έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και απόφαση αποχαρακτηρισμού διαθέσιμη, θα χρειαστούν μηχανικό για το τοπογραφικό διάγραμμα. Ενδεχομένως και δικηγόρο, ανάλογα με την περίπτωση. Και υπάρχουν περιπτώσεις που θα χρειαστούν και δασολόγο, και αυτό είναι ένα σπάνιο επάγγελμα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα προλάβουν να γίνουν οι ενστάσεις και αν δεν δοθεί παράταση, κόσμος θα χάσει την περιουσία του«.

Και ο κ. Κοντεζάκης επισήμανε ότι η προθεσμία είναι ανεπαρκέστατη, ενώ πρότεινε και μια λύση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα:

«Ας αφήσουν τους χάρτες ανοικτούς για τουλάχιστον ένα χρόνο και σε αυτό το διάστημα θα  κάνει η ίδια η διοίκηση αναμορφώσεις, με βάση τα στοιχεία από τις δικές της αποφάσεις και τους τίτλους ιδιοκτησίας που υπάρχουν ήδη και τότε θα βελτιωθεί η κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να μη λαμβάνουν υπόψιν, πολίτες που είναι απολύτως νόμιμοι και έχουν πληρώσει και ΕΝΦΙΑ. Υπάρχουν περιοχές με τελεσίδικους αποχαρακτηρισμούς και φαίνονται ως δασικές, είναι απαράδεκτοι οι χάρτες αυτοί. Ταυτόχρονα θα πρέπει και οι πολίτες να κάνουν τις ενστάσεις τους, γιατί αν εφησυχάσουν και νομίζουν ότι έχουν καθαρίσει, θα είναι τραγική παράλειψη.»

Ενστάσεις για την Π.Ε. Χανίων θα γίνονται δεκτές από τις 26 Φεβρουαρίου ως τις 10 Ιουνίου. Ειδικά για τους κατοίκους εξωτερικού η καταληκτική ημερομηνία είναι 30 Ιουνίου.

Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά στις ιστοσελίδες:

Επίσης μπορείτε να ενημερωθείτε από τα Σημεία Υποστήριξης της Ανάρτησης των Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ), τα οποία γραφεία λειτουργούν όσο διαρκεί η ανάρτηση του δασικού χάρτη σε κάθε έδρα της Διεύθυνσης Δασών νομού. Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης:

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

3 thoughts on “Δασικοί χάρτες: Πώς μπορείτε να χάσετε νόμιμα το χωράφι σας – Πώς θα χαθούν επιδοτήσεις | Τι άλλες προεκτάσεις έχουν

    1. σωστα ολα τσιμεντο!!!! airbnb και τουριστακια!! κοψε κανα δεντρο και ριξε τσιμεντο να βαλουμε τραπεζακια!
      εεεελαααα μωρεεεεεεεεεεεεεε !!

      τουριστ βιλαααααααα παρε παρεεεεεεε

      λαμογιαααααα

  1. Δηλαδή το κράτος θα χαρακτηρίσει δασική έκταση , γη , την οποία δήλωναν οι πολίτες του στην φορολογική τους δήλωση και για την οποία πληρώνουν μέχρι τώρα ΕΝΦΙΑ ;
    Αόμματοι και τυφλοί άρχοντες τον γκρεμνό που σας οδηγούν οι πράξεις και οι παράλογες αποφάσεις σας δεν τον βλέπετε ή έχετε πείσει τον εαυτό σας ότι είστε υπεράνω λογικής και λαού ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook