Δανία: 19χρονος καθαρίζει τους ωκεανούς μέχρι να αφαιρέσει 88.000 τόνους πλαστικών

δανία-19χρονος-καθαρίζει-τους-ωκεανούς-1632116

Πρόκειται για ένα ευρηματικό οικολογικό project που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην ιστορία

Όταν ξεκίνησε σαν ιδέα από τον 19χρονο Δανό φοιτητή, Boyan Slat, αντιμετωπίστηκε με καψυποψία μέχρι που έγινε πράξη. Το Ocean Cleanup στοχεύει να κάνει αυτό που λέει το όνομά του και να σώσει μεγάλο μέρος από τον πλανήτη, καθαρίζοντας τους ωκεανούς.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα απομακρύνει χιλιάδες τόνους πλαστικού με τη βοήθεια μιας ομάδας που αποτελείται από 100 άτομα, στοχεύοντας να δώσουν τέλος στη μόλυνση των υδάτων.

Η συνολική ποσότητα πλαστικών αντικειμένων σε ανοιχτούς ωκεανούς, αγγίζει τους 7.000 έως και 35.000 τόνους, σύμφωνα με έρευνα. Οι ερευνητές Julia Reisser και Jeremy Shaw από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας έχουν μάλιστα ανακοινώσει την ανακάλυψη μικροοργανισμών στην θάλασσα, τα οποία είναι δυνατόν να συμβάλλουν στην μείωση των θαλάσσιων «σκουπιδιών», τρώγοντας το πλαστικό. Με αυτόν τον τρόπο μικροσκοπικά κομματάκια παγιδεύονται στον πάτο του ωκεανού.

Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιεί τις φυσικές δυνάμεις του ωκεανού για να παγιδεύσει και να συγκεντρώσει πλαστικό από τεράστιες μάζες σκουπιδιών. Η τελευταία είναι ένα τεράστιο «νησί» συσσωρευμένων σκουπιδιών που πλέει ανάμεσα στην Καλιφόρνια και στη Χαβάη. Σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο κομμάτια σκουπιδιών έχουν μαζευτεί εκεί λόγω των ρευμάτων του νερού,

Μετά την ανακάλυψη αυτού του σκπουπιδότοπου τη δεκαετία του ’90, οι επιστήμονες είπαν πως θα χρειαστούν χιλιάδες χρόνια για να καθαριστεί, αλλά ο Boyan Slat, παρουσίασε σε μια ομιλία του TEDx την ιδέα του για καθαρισμό της χωματερής σε λιγότερο από 10 χρόνια. Και με τα χρόνια, πείθει τους πάντες.

Η σταδιακή συρρίκνωση της παγκόσμιας «σούπας από πλαστικό» ενισχύει την ελπίδα πως ο πλανήτης έστω και την τελευταία στιγμή θα σωθεί από την ανθρώπινη παρέμβαση. Μετά από 5 χρόνια έρευνας και δοκιμών, το πρώτο σύστημα καθαρισμού ωκεανών του κόσμου μπάρκαρε από τον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο ενώ έχει δοκιμαστεί στις ακτές των ΗΠΑ για δύο εβδομάδες. Η αποστολή του μέσω του «Great Pacific Garbage Patch» στο βόρειο Ειρηνικό, είναι από τα μεγαλύτερα challenges του project, καθώς εκεί υπάρχει μια τεράστια έκταση με συγκεντρωμένα πλαστικά αντικείμενα που επιπλέουν ανάμεσα από την Καλιφόρνια και την Χαβάη. Το σκάφος System 001/B κατάφερε να παγιδεύσει και να συλλέξει με επιτυχία πλαστικά απορρίμματα.

«Θέλουμε να πιάσουμε πλαστικά, όχι ψάρια», τονίζει ο Joost Dubois από το Ocean Cleanup, θεωρώντας σημαντικό να μην δημιουργηθεί κάποιο άλλο πρόβλημα στην προσπάθεια επίλυσης του υπάρχοντος.

Τα πλαστικά στους ωκεανούς σήμερα εκτιμώνται στα 165 εκατομμύρια τόνους, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και τα ψάρια, φτάνοντας το ένα δισεκατομμύριο τόνους.

Αυτό που στοχεύει το συγκεκριμένο project, είναι να εξάγει 55 τόνους πλαστικού το έτος. Αν γίνει αυτό, οι επιστήμονες ελπίζουν να αφαιρέσουν το 50% του Great Pacific Garbage Patch σε πέντε χρόνια.

Εκτός από την θετική περιβαλλοντολογική επίδραση που έχει ήδη το Ocean Cleanup, το οικονομικό όφελος είναι επίσης αρκετά υψηλό, καθώς το φαινόμενο της μόλυνσης κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Όσα συλλέγονται κάθε φορά, προκαλούν μεγάλη έκπληξη στην ομάδα καθώς μπορεί να είναι από καρέκλες και τιμόνια ποδηλάτου, μέχρι κούκλες και άθικτα αντικείμενα που ταξιδεύουν στον χρόνο.

Αν και στην αρχή το project φάνηκε αρκετά ουτοπικό, ο Slat άφησε τις σπουδές του για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει και τα χρήματα που χρειαζόταν μέσω επενδυτών. Και τα κατάφερε, αλλάζοντας μέχρι σήμερα τον κόσμο προς το καλύτερο.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook