Dance Days Chania 2020: Δείτε το πρόγραμμα των δράσεων για σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου

Το 10ο Dance Days Chania είναι εδώ! Θέτει σε προτεραιότητα την ανάγκη υπεράσπισης της σωµατικότητας, τον ρόλο της στην τέχνη, το νόηµά της στη ζωή. Αντίδοτο στη µοναξιά και την εσωστρέφεια, το προσαρµοσµένο στις νέες συνθήκες DDC, προτείνει ένα µικρότερο σε διάρκεια πρόγραµµα, του οποίου ο βασικός κορµός αφορά σε έργα νέων δηµιουργών, που συνοµιλούν µε τον αστικό ιστό της πόλης των Χανίων.

Παραστάσεις, video dance, διαλέξεις/ συζητήσεις, έκθεση φωτογραφίας χορού, site specific σεµινάρια και σεµινάρια τεχνικής αποτελούν τις δράσεις του 10ου Dance Days Chania

Ακολουθούν οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου:

Αστικά τραγούδια
Ερμίνα Αποστολάκη [Ελλάδα]
28 Ιουλίου | 19:00| Δημοτικός Κήπος Χανίων
Ενότητα Νέοι δημιουργοί στην πόλη

Τα Κρητικά αστικά λαϊκά τραγούδια αποτελούν τα ανάγλυφα αποτυπώματα μιας ολόκληρης εποχής, που υποχώρησε κάτω απ’ το βάρος της «εσκεμμένης λήθης», όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από την αναζήτηση μιας καθαρότητας συνδεδεμένης με την προέλευση και με την εθνική ταυτότητα, και διακρίθηκε ως η μουσική επιτέλεση της προσπάθειας πολιτισμικού αυτοπροσδιορισμού. Ο κοινωνικός ανθρωπολόγος Arjun Appadurai ονομάζει «κοινότητες συναισθήματος» τις κοινωνικές ομάδες που μέσω της μουσικής φαντάζονται και αισθάνονται πράγματα από κοινού, αναπλάθουν το παρελθόν τους και ανακατασκευάζουν τις ταυτότητές τους. Τα ίχνη αυτών των κοινοτήτων παραμένουν.

Μέσω της προφορικής ιστορίας μπορούμε να εντοπίσουμε μια μουσική σκηνή η οποία μπορεί να ιδωθεί όχι τόσο μέσα από το πρίσμα της έννοιας της αυθεντικότητας όσο μέσα από την οπτική της υβριδικότητας και της διαρκούς ανάμειξης διαφορετικών πολιτισμών και μουσικών παραδόσεων στο χώρο. Τα αστικά λαϊκά τραγούδια της Κρήτης υπήρξαν ανοικτά στις επιδράσεις άλλων μουσικών παραδόσεων τόσο από την ενδοχώρα του νησιού όσο κι από τις μουσικές άλλων λαών που διασταυρώνονται στο περιβάλλον της Κρήτης στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας και στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Διαβάζοντας τα ίχνη που το πέρασμα στη δισκογραφία δεν συγκράτησε, αντικείμενο της δικής μας έρευνας καθίσταται τόσο το πώς η μεταβαλλόμενη κοινωνική σύνθεση και συνοχή των Χανίων επηρέασε αυτές τις μουσικές συνθέσεις όσο και το πώς οι επιρροές αυτές αποτυπώθηκαν στην κοινωνία διατηρώντας εν τέλει την ιστορία των πολιτισμικών συναντήσεων της πόλης ζωντανή. Η εγκατάσταση Αστικά Τραγούδια στοχεύει στην ηχοποίηση και παιχνιδοποίηση της παραπάνω ερευνητικής διαδικασίας.

Concept & Ερμηνεία: Ερμίνα Αποστολάκη
Ερμηνεία & δραματουργία: Μιράντα Βατικιώτη
Συνθέτης/ Sound Artist: Kostantine Pope
Ερμηνεία: Βασιλική Αποστολάκη
Με την υποστήριξη: Flux Laboratory Athens
Συμπαραγωγή: Dance Days Chania

Είσοδος ελεύθερη [περιορισμένος αριθμός θέσεων]

Προβολές Video Dance
28 Ιουλίου | 21:30| Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος «Κήπος»

Στις 27, 28 και 29 Ιουλίου ο Δημοτικός Κινηματογράφος Χανίων «Κήπος» θα φιλοξενήσει την ενότητα Video Dance, ένα από τα νεότερα είδη που συνδυάζει το χορό με την τέχνη του βίντεο, με συμμετοχές σύγχρονων εκπροσώπων του είδους από πολλές χώρες. Όσον αφορά το Video Dance, πρόκειται για μια σύγχρονη, υβριδικής μορφής τέχνη, που από την πρώτη της εμφάνιση στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως σήμερα συνεχίζει να αποτελεί πεδίο ποικίλων πειραματισμών, που αποδεικνύονται ελκυστικοί για το κοινό.

Ειδικότερα, 27 και 28 Ιουλίου θα προβληθούν τα επιλεγμένα έργα της ενότητας Video Dance με επιμέλεια της Αλίκης Χιωτάκη σε συνοδεία με μια επιλεγμένη ενότητα από το φεστιβάλ «μηδέν» της Καλαμάτας σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη.

Gender Production Line – Άγγελος Παπαδόπουλος – Ελλάδα
BOOKANIMA: Dance – Shon KIM – S. Korea / USA
Kartoon – Riccardo De Simone – Italy
CRITTER – Felipe Bittencourt – Brazil
THULE – Beyond the borders of the known world – Ana Baer (MX/US) and Heike Salzer (GER/UK)
Re: Born – a short dance film about getting up – Annemijn Rijk – Netherlands
ORBITAL – Documentation, Site-Specific Performance – Ιωάννης Καρούνης – Ελλάδα
Happily Ever After – Alva Morgenstern – Austria
Alveare – Luigi Coppola – Italy
Body Never Lies – Maya Lukic & Αφροδίτη Αντύπα – Ελλάδα

Video Art Miden
Dancing for a reason, σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη
Γιατί άραγε ένας καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το χορό στην οθόνη ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης; Είναι η ιστορία που θέλει να αφηγηθεί εκφραστικότερα παρουσιασμένη με κίνηση; Είναι ο ρυθμός και η εικόνα των κινούμενων σωμάτων που τον ενεργοποιούν; Ή μήπως είναι αυτός καθαυτός ο χορός που προσπαθεί να βάλει στο πλαίσιο της οθόνης και να τον δει ως θεατής;

1. Αναστασία Δίγκα, The rosetta mission vol.1, Ελλάδα 2016
2. Barbara Brugola, To See The Sky, Dance, Italy 2018
3. Daphna Mero, Washed, Israel 2012
4. Marta Arjona & Alexia Pascual, L’aroma de la terra mullada li sembla més dolça que mai, Spain 2019
Υπεύθυνη ενότητας: Αλίκη Χιωτάκη

Είσοδος ελεύθερη [περιορισμένος αριθμός θέσεων]

Εν αρχή… το σώμα
Ομάδα Σύγχρονου Χορού «Συν-Κίνηση» – Τμήμα Εφήβων [Ελλάδα]
28 Ιουλίου | 22:30| Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος «Κήπος»

Ένα απόσπασμα από το έργο «Χαμένος Παράδεισος» της Ομάδας Σύγχρονου Χορού Συν-Κίνηση, σε χορογραφία της Σοφίας Φαλιέρου. Η εφηβική ομάδα της, μελετά την «προπατορική» ιστορία και συνθέτει χορογραφικά τη δική της εκδοχή για το τιμωρημένο σώμα που μέσα στον χρόνο διαγράφει την πορεία του, πότε με την σιωπή της ενοχικότητας και πότε με κραυγαλέα τόλμη. Αμφισβητώντας τον Πρώτο Φόβο και την ντροπή, το εφηβικό σώμα εξεγείρεται μέσα από την χορευτικότητα προτείνοντας τη δική του προοπτική, πιο επίκαιρη από ποτέ…

Ερμηνεία: Σαμπίνα Λαμψακινού, Μαριάντα Μιχαήλ, Κατερίνα Τζομπανάκη, Κάρμεν Αντωνίου, Λητώ Λαζαρίδη, Μάγδα Πατεράκη, Αφροδίτη Μανάκου, Μαριάννα Κουρκουνάκη, Μαργαρίτα Ρεϊζάκη, Κλεοπάτρα Τσολάκη.
Μουσική: Τύμπανα Taiko

Είσοδος ελεύθερη [περιορισμένος αριθμός θέσεων]

– Όλες οι παραστάσεις πραγματοποιούνται σε υπαίθριους, ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Η προσέλευση του κοινού ξεκινά 60 λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα της παράστασης. Ολοκληρώνεται εφόσον συμπληρωθούν οι θέσεις και αφού ξεκινήσουν οι performances. Κατόπιν έναρξης, οι θεατές δε θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον χώρο των καθήμενων. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση και τη συνεργασία σας!

Το 10o Dance Days Chania διοργανώνεται από τον Σύλλογο Εκφραστικού Χορού «Συν-Κίνηση» με εθελοντική εργασία των μελών του, την συν-διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων- ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Λαμβάνει την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Flux Laboratory Athens. Συνεργαζόμενοι φορείς θα είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και η Σχολική Κοινότητα 6ου Γυμνασίου, 4ου Λυκείου, Εσπερινού Γυμνασίου και Εσπερινού Λυκείου Χανίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ