Dance Days Chania 2020: Δείτε το πρόγραμμα των δράσεων για σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου

dance-days-chania-2020-δείτε-το-πρόγραμμα-των-δράσεων-γι-1082696

Το 10ο Dance Days Chania είναι εδώ! Θέτει σε προτεραιότητα την ανάγκη υπεράσπισης της σωµατικότητας, τον ρόλο της στην τέχνη, το νόηµά της στη ζωή. Αντίδοτο στη µοναξιά και την εσωστρέφεια, το προσαρµοσµένο στις νέες συνθήκες DDC, προτείνει ένα µικρότερο σε διάρκεια πρόγραµµα, του οποίου ο βασικός κορµός αφορά σε έργα νέων δηµιουργών, που συνοµιλούν µε τον αστικό ιστό της πόλης των Χανίων.

Παραστάσεις, video dance, διαλέξεις/ συζητήσεις, έκθεση φωτογραφίας χορού, site specific σεµινάρια και σεµινάρια τεχνικής αποτελούν τις δράσεις του 10ου Dance Days Chania

Ακολουθούν οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου:

  • Floating Urbanity
    Έλενα Δαλαμάρα [Ελλάδα]
    31 Ιουλίου | 13:00| Δημοτική Αγορά Χανίων
    Ενότητα Νέοι δημιουργοί στην πόλη

Η ομάδα μελετά τον χαρακτήρα της ζωής στην μεγαλούπολη καθώς και την κοινωνική ικανότητα του ανθρώπου να κινείται και να αλληλεπιδρά ανάμεσα σε αυτούς που μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον με αυτόν. Επιδιώκει τη μελέτη αυτή μέσω μιας αισθητηριακής ανάγνωσης της πόλης, η καθημερινότητα της οποίας εξετάζεται με βάση τους όρους σωματικών εμπειριών.

Με αφετηρία δύο δοκίμια του G. Simmel για την «Μητροπολιτική Αίσθηση», η συγκεκριμένη προσέγγιση ερευνά τη διαμόρφωση της αστικής εμπειρίας μέσω των αισθήσεων καθώς αυτές σκιαγραφούν τα αισθητά τοπία που πλαισιώνουν την καθημερινή ζωή. Στα Χανιά, που είναι ταυτόχρονα σημαντικός αστικός (και τουριστικός) πόλος αλλά και επαρχιακή πόλη, συναντάμε στοιχεία που μπορούν να χαρακτηρίσουν μία μητρόπολη αλλά και μία κωμόπολη.

Για παράδειγμα, οι κοινωνικές επαφές στηρίζονται κατά μεγάλο μέρος σε σχέσεις αμοιβαίας γνωριμίας, με το λόγο και την ακοή να κατέχουν κεντρική θέση, ενώ ταυτόχρονα η αντίληψή μας για ένα “ξένο” άτομο διαμορφώνεται από στιγμιαίες οπτικές εντυπώσεις.

Η χορογραφική μελέτη θα προσεγγίσει τη λειτουργία των σωμάτων (ανώνυμα αλλά και γνώριμα) μέσα από αυτή την καθημερινή πολυπλοκότητα της συλλογικής αστικής εμπειρίας λαμβάνοντας υπόψη όλους τους περιορισμούς και τις συστάσεις που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες με αφορμή την εξάπλωση του Covid-19.

Θα εστιάσει σε συγκεκριμένες μορφές αλληλεπίδρασης, στις διαφορετικές σχέσεις εγγύτητας και απόστασης (χωρικής αλλά και συναισθηματικής), στο αμοιβαίο βλέμμα, και στον τρόπο που οι άνθρωποι τοποθετούνται σε σχέση με την ροή και μετακίνηση στην πόλη των Χανίων στην μετά-κορονοϊό εποχή.

Εδώ, ο τρόπος περιήγησης στην πόλη αλλάζει σημαντικά ανάλογα με το σημείο το οποίο βρίσκομαι για δύο κυρίως λόγους: τον τουρισμό που σε κάποιες περιοχές είναι εντονότερος από άλλες, τον προσανατολισμό της πόλης και της ζωής της προς την θάλασσα.

Η χορογραφία θα πειραματιστεί με το πώς το περπάτημα, το τρέξιμο, η γρήγορη και αργή αστική κινητικότητα και ακινησία παράλληλα με την κοινωνιολογική αλλά και χωρική πολυπλοκότητα της πόλης μπορούν να εξελιχθούν σε μία καλλιτεχνική αστική παρέμβαση και να παραγάγουν έτσι μια βαθύτερη συνείδηση για τη ζωή στα Χανιά.

Χορογραφία: Έλενα Δαλαμάρα

Δραματουργία: Αναστασία Πολυχρονίδου

Μουσική επιμέλεια μέρος Α’: Κωνσταντίνος Χίνης

Μουσική μέρος Β’: “Dal cielo cader vid’ io due stelle” -Luigi Rossi: Arpeggiata, Christina Pluhar, Jakub Jοzef Orlinski

Ερμηνεία: Ευγενία Πετροπούλου, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα, Εύα Κουτσουπάκη, Σταματίνα Κωστιανη

Με την υποστήριξη: Flux Laboratory Athens

Συμπαραγωγή: Dance Days Chania

Είσοδος ελεύθερη [περιορισμένος αριθμός θέσεων]

Θα ακολουθήσει συζήτηση, στις 20:30 στον Πολυχώρο Όξω Νου, με θέμα: Το σώμα στον –δημόσιο- χώρο την μετά-κορωνοϊό εποχή.

  • Into the Flux: Jungle
    Ιουλία Ζαχαράκη [Ελλάδα]
    31 Ιουλίου | 14:00| Δημοτικός Κήπος Χανίων
    Ενότητα Νέοι δημιουργοί στην πόλη

Ένα ψυγείο

Ένα καινούργιο περιβάλλον χτισμένο σε έναν ήδη υπάρχοντα καμβά

Ένα οικοσύστημα

Ένα νέο οικοσύστημα μέσα στο σύστημα.

Τρεις χαρακτήρες

Αλληλεπιδρούν

Μεταμφιέζονται

Τρεις νέοι χαρακτήρες

Σαν παιχνίδι

Μέσα στο νέο σύστημα

Θηρευτές και θηράματα

Πως επιβιώνεις σε μια Ζούγκλα;

Μια παρατήρηση της σύγχρονης κοινωνίας

Ιδέα: Ιουλία Ζαχαράκη

Συν-δημιουργία & ερμηνεία: Βαρβάρα Μπαρδακά, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης, Ιουλία Ζαχαράκη

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Μπαρνιάς

Με την υποστήριξη: Flux Laboratory Athens

Συμπαραγωγή: Dance Days Chania

Είσοδος ελεύθερη [περιορισμένος αριθμός θέσεων]

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: Δημιουργώντας μια ζούγκλα

  • Replica
    Diego de la Rosa [Ισπανία/ Γερμανία]
    31 Ιουλίου | 19:30| Οδός Γερασίμου – Πλάτωμα Δαιδάλου

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια και κόστος που δεν είναι ο καθένας διατεθειμένος να πληρώσει. Ζούμε σε μια εποχή όπου αν δεν είμαστε σε διαρκή ανάπτυξη είναι δύσκολο να συμβαδίζουμε.

Οι παλιές αξίες έχουν ξεχαστεί. Οι παραδόσεις και η κουλτούρα απ’ τους προγόνους μας έχουν ξεπεραστεί. Μεταβαίνουμε σε μια νέα «επανάσταση»;

Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο που εργαζόμαστε και αυτό πρόκειται να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμαστούν για το εργασιακό περιβάλλον του μέλλοντος. Πολλές δουλειές θα αντικατασταθούν. Η ψηφιακή μεταμόρφωση επηρεάζει όλα τα επαγγέλματα, τωρινά και μελλοντικά, και προκειμένου να έχουμε το προβάδισμα πρέπει να προετοιμαστούμε για δουλειές που δεν υπάρχουν σήμερα.

Για να προετοιμαστούν για ένα δυναμικό νέο μέλλον, οι άνθρωποι πρέπει να στοχεύσουν ώστε να είναι προορατικοί και ν’ αναπτύξουν νέες δεξιότητες, γιατί υπάρχει υψηλό ρίσκο αν δεν δώσουμε την απαραίτητη προσοχή να γίνουμε «άχρηστοι».

Όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο δύσκολο είναι να αλλάξουμε, το πρόβλημα μας δεν είναι η ηλικία μας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο σκεπτόμαστε. Η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα και η συναισθηματική νοημοσύνη θα πρέπει να εφαρμοστούν στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά ενδιαφέρεται κάποιος γι’ αυτό;

Και λέγοντας αυτά, έρχεται μια άλλη ερώτηση: τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν θα προσαρμοστούν στη νέα εποχή; Θα βρούμε νέα πεδία γι’ αυτούς ή απλά θα τους αφήσουμε…

Πολλοί άνθρωποι ήδη μιλούν για τη στέρηση των ανθρώπινων ιδιοτήτων και την απομόνωση του είδους μας τους τελευταίους αιώνες. Πολλοί από εμάς δεν έχουν εσωτερικεύσει αυτή την πραγματικότητα. Θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις έναν κόσμο όπου δεν είσαι αναγκαίος.

Αλλά ίσως αντί να επαναστατήσουμε εναντίον της νέας εποχής και των μηχανών, το μόνο που χρειάζεται είναι να αναπτύξουμε τα επαγγέλματά μας, να διαφοροποιήσουμε το μυαλό μας και να δουλεύουμε εσωτερικά για να είμαστε σίγουροι ότι οι δεξιότητες ευθυγραμμίζονται ανάλογα.

Είναι τα άτομα έτοιμα να επαναπροσδιορίσουν τους εαυτούς τους;

Σκηνοθεσία, Χορογραφία, Ιδέα: Diego de la Rosa

Κοστούμι: Diego de la Rosa

Μουσική: Loscil

Με την υποστήριξη του Dance Days Chania & Carlito Fluito

Είσοδος ελεύθερη [περιορισμένος αριθμός θέσεων]

  • Παρουσίαση: Η μετα-κίνηση των “κανονικών και μη κανονικών σωμάτων” στο χώρο. Το αποτύπωμα στο μετρό της Αθήνας και στον γατόκοσμο του Ε. Τριβιζά.    31 Ιουλίου | 20:30| Πολυχώρος Όξω Νου

Αυτό που καλούμαστε να διερευνήσουμε σε αυτή τη μελέτη είναι κατά πόσο τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν το σώμα μας είναι ικανά να συνθέσουν μια τυπολογία η οποία ταξινομεί το σώμα σε κανονικό και μη-κανονικό, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτισμικό πλαίσιο το οποίο εναγωνίως αναζητά το ορθό και το κανονικό. Επίσης θα μελετήσουμε το πως το σώμα συσχετίζεται με την παραγωγή του σύγχρονου αστικού χώρου. Παρατηρούμε την μετακίνηση του “κανονικού” σώματος και του “σώματος του περιθωρίου” μέσα από το παράδειγμα του μετρό της Αθήνας και τον παραμυθικό τόπο της τελευταίας μαύρης γάτας του Ε. Τριβιζά.

Λητώ Καραμπίνη &Κωνσταντίνα Πρωιμάκη

Είσοδος ελεύθερη [περιορισμένος αριθμός θέσεων]

http://dancedays.gr/

https://www.facebook.com/DanceDaysChania/

https://www.instagram.com/dancedayschania_festival/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook