Δακοκτονία με τοποθέτηση παγιδών από την Αντιπεριφέρεια Χανίων

Εν όψει της έναρξης περιόδου δακοκτονίας έτους 2020, από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:

Αναρτήθηκαν την Πέμπτη 21 Μάιου 2020 παγίδες, στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς στις πρώιμες και μεγάλο μέρος των μεσοπρώιμων περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στις οποίες έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της η καρπόδεση της ελιάς. Παγίδες αναρτώνται στις περιοχές που έχουν καρποφορία άνω του 25% μίας πλήρους καρποφορίας, έχουν αποδεχτεί την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των οικείων Δήμων και έχει αναδειχτεί προσωρινός ανάδοχος στις εργολαβίες παγιδοθεσίας και ψεκασμών για τις περιοχές αυτές. Παγίδες θα αναρτηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και στις υπόλοιπες ελαιοκομικές περιοχές οι οποίες πληρούν τους όρους ένταξης.

Της ανάρτησης των δακοπαγίδων προηγήθηκε συνάντηση την Πέμπτη 14 Μάιου 2020 με τους προσωρινούς μειοδότες του διαγωνισμού παγιδοθεσίας, στους οποίους έχει ανατεθεί το έργο, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα της παγιδοθεσίας και δόθηκαν οδηγίες για την σωστή εφαρμογή του προγράμματος.

Ενημερώνονται οι παραγωγοί ότι οι παγίδες αναρτώνται σε ελαιόδεντρα (όχι πλατάνια, καστανιές ή άλλα καρποφόρα δέντρα) με πλούσια καρποφορία και κανονική ανάπτυξη, περίπου ανά 2.000 ελαιόδεντρα, ομοιόμορφα κατανεμημένες. Τα δέντρα αυτά δεν θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε δρόμο αγροτικό ή ταχείας κυκλοφορίας

Ενημερώνουμε επίσης ότι δεν έχει βρεθεί εργολάβος ψεκασμού για τις Δ.Κ. Χανίων και Σούδας και τις Τ.Κ. Τσικαλαριών και Απτέρων. Παρακαλούνται οι παραγωγοί των περιοχών αυτών να προχωρήσουν με ίδια μέσα στην αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς.

Σε εξέλιξη είναι και η εκτίμηση παραγωγής στην ζώνη της ορεινής τσουνάτης. Στην περίπτωση περαιτέρω εξαίρεσης περιοχών λόγω ακαρπίας, οι παραγωγοί θα ενημερωθούν με επόμενο δελτίο τύπου.

Για την πορεία της δακοκτονίας οι παραγωγοί θα ενημερώνονται με συνεχή δελτία τύπου τα οποία μαζί με τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. crete.gov.gr /ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΓΡΑΦΕΙΟ/ΤΥΠΟΥ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ/ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ/ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ/ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ 2020 (https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-chanion/dakoktonia-p-e-chanion-2020/)

Τηλ. επικοινωνίας 2821346500, 2821346570-20-40-43, 2822022005.

Zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ