Coumboscuro: Αυτό είναι το ιταλικό χωρίο όπου οι κάτοικοι δεν μιλάνε ιταλικά

coumboscuro-αυτό-είναι-το-ιταλικό-χωρίο-όπου-οι-κ-1545068

Το Coumboscuro γνωστό και ως «Μικρή Προβηγκία» είναι ένα απομονωμένο χωρίο στην Ιταλία.

Βρίσκεται κοντά στα σύνορα μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας. Οι επισκέπτες ώστε να φτάσουν εκεί πρέπει να πετάξουν μέχρι το Τορίνο, από εκεί να πάρουν τρένο και στη συνέχεια λεωφορείο, είτε να οδηγήσουν νότια της γαλλικής Provence. Όσοι κάνουν το ταξίδι στο άκουσμα του «arveire» αντί για «arrivederci» θα αναρωτηθούν, αν πράγματι βρίσκονται στην Ιταλία.

Η επίσημη γλώσσα του Coumboscuro είναι η προβενσαλική, μια αρχαία μεσαιωνική νεολατινική διάλεκτος της οξιτανικής, της γλώσσας που ομιλείται σε ολόκληρη την περιοχή της Οξιτανίας στη Γαλλία. Στο χωριό ζουν σήμερα περίπου 30 άτομα, που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

Η ζωές τους δεν είναι καθόλου εύκολες: το χωρίο μπορεί να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ολόκληρες εβδομάδες, τα κοπάδια τους δέχονται συχνά επιθέσεις από λύκους που περιφέρονται στα βουνά, ενώ η σύνδεση στο ίντερνετ είναι υποτυπώδης.

Η περιφέρεια της Piedmont όπου βρίσκεται το Coumboscuro πέρασε αρκετές φορές από ιταλική σε γαλλική κατοχή, με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους ντόπιους να μην αισθάνονται σήμερα ούτε Ιταλοί ούτε Γάλλοι παρά μόνο Προβηγκιανοί.

Αν και το χωριό άκμαζε για πολλά χρόνια, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν το 1400, όταν οι σκληροί χειμώνες ανάγκασαν πολλές οικογένειές να μεταναστεύσουν. Σήμερα η πληθυσμιακή μείωση δεν έχει αντιστραφεί αλλά οι ντόπιοι έχουν καλύτερη επίγνωση της κληρονομιάς τους.

Κάθε Ιούλιο, χιλιάδες ομιλητές της Προβηγκιανής γλώσσας, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες ξεκινούν το Roumiage, ένα πνευματικό προσκύνημα που ξεκινά από την Provence της νότιας Γαλλίας κατά μήκος των Άλπεων και καταλήγει στο Coumboscuro.

Διασχίζουν χιονισμένες κορυφές, απόκρημνα φαράγγια και δάση καστανιάς, ακολουθώντας τη διαδρομή που έκαναν στο παρελθόν οι πρόγονοι τους, καθώς και έμποροι, παράνομοι και λαθρέμποροι που διέσχιζαν κατά το Μεσαίωνα τις Άλπεις.

Όταν οι προσκυνητές φτάσουν στο Coumboscuro οι ντόπιοι τους υποδέχονται με μια τεράστια γιορτή, με σκηνές και αχυρώνες που έχουν στηθεί ως προσωρινά καταλύματα.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook