Click away: Επιχείρηση “φιάσκο” – Αντίθετοι οι εμπορικοί σύλλογοι

Καταθλιπτικά, όπως και οι εικόνες από όλες τις εμπορικές αγορές της χώρας, είναι τα αποτελέσματα των δύο πρώτων ημερών εφαρμογής του click away (ή παράδοση εκτός). Λιγοστά καταστήματα άνοιξαν για να δοκιμάσουν τον νέο τρόπο πώλησης και λιγοστοί ήταν οι πελάτες που ψώνισαν με click away.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από τα 200 περίπου καταστήματα άνοιξαν μόνο 10 για click away, με τις πωλήσεις τους να είναι λιγοστές. Άλλωστε, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, μόνο το 10% των εμπορικών επιχειρήσεων μπορούν να υποστηρίξουν το click away, αφού οι υπόλοιπες δεν διαθέτουν eshop. «Στην Ελλάδα από το σύνολο των 850.000 επιχειρήσεων μόνο 15.000 έχουν eshop και μόνο οι 7.000 από αυτές λειτουργούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα και μεγάλες αλυσίδες, όπως τα Jumbo δεν συμμετέχουν στο…πείραμα, ενώ δεν έλειψαν τα ευτράπελα με πελάτες να δοκιμάζουν στον δρόμο ρούχα και παπούτσια (φωτο). Το γενικό συμπέρασμα από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του click away, είναι ότι θα συμβάλει στην κάλυψη των απωλειών του τζίρου της εορταστικής περιόδου κατά πολύ μικρό ποσοστό.

Αντίθετοι οι εμπορικοί σύλλογοι

Μεγάλοι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας εκφράζουν τη δυσπιστία και την αντίθεσή τους για το click away, αποτυπώνοντας τις απόψεις των μελών τους.

«Συστήματα τύπου “click away”, ραντεβού και ψηφιακές πωλήσεις, αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς», ανέφερε ενδεικτικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Η ακατανόητη επιμονή της κυβέρνησης στο ανεφάρμοστο μέτρο “click away”, που από τις 25/11 είχαμε καταγγείλει (και στην συνέχεια ακολούθησε το σύνολο του εμπορικού κόσμου και των εκπροσώπων του) θα οδηγήσει στην καταστροφή και την πλήρη απώλεια της εορταστικής περιόδου για το σύνολο του εμπορικού κόσμου προς όφελος μερικών δεκάδων πολυεθνικών αλυσίδων. Το μέτρο είναι τόσο ανεδαφικό που ακόμη και μεγάλοι όμιλοι ανακοίνωσαν πως δεν διαθέτουν τις υποδομές για την υποστήριξή του».

Για επιβεβαίωση των αρνητικών προβλέψεων για την εφαρμογή του click away κάνει λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, που τιτλοφορεί ανάρτησή του στα social media «Πρεμιέρα της ανεφάρμοστης μεθόδου «click away», επισημαίνοντας τα εξής:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, όπως είχε άλλωστε προειδοποιήσει εξ αρχής, επιβεβαιώθηκε. Η λειτουργία της αγοράς με την μέθοδο του click away είναι εντελώς ανεφάρμοστη. Κανένα εργαλείο δεν μπορεί να υποκαταστήσει το φυσικό κατάστημα

Δυστυχώς, η φωνή της αγωνίας μας δεν εισακούστηκε και η πρώτη μέρα της λειτουργίας του νέου, πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα μέτρου, επιβεβαίωσε στο έπακρο τους φόβους μας.

Πρακτικά, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να λύσει.

Είναι μια μέθοδος με πολλαπλές δυσλειτουργίες, ενώ είναι φανερό πως γιγαντώνει τις μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές, που διαθέτουν όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά και διαφημιστικά μέσα, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των καταστημάτων, αφού πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ηλεκτρονική παρουσία για να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα προϊόντα τους, αλλά και πολλές άλλες υποδομές που απαιτούνται για να υποστηριχθεί αυτή η διαδικασία.

Επιπλέον, η απαγόρευση της χρήσης μετρητών (ενώ επιτρέπεται σε όλα τα καταστήματα τα οποία είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή) για αγορές, είναι ένας ακόμη περιορισμός που μειώνει σημαντικά τον αριθμό των υποψήφιων πελατών στα μικρά καταστήματα».

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό για τα τεράστια προβλήματα του εμπορικού κόσμου υπογραμμίζει τα εξής:

«Λύσεις για το λιανικό εμπόριο και αγορές με τη μέθοδο click away, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να βολεύουν οικονομικά μεγάλα καταστήματα και πολυεθνικές. Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μικρά καταστήματα με αυτή την απότομη καταστροφή, δεν έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία τους στα δεδομένα της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Πηγή: sofokleousin.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ