Cinnamon rolls με σάλτσα καραμέλας

cinnamon-rolls-με-σάλτσα-καραμέλας-1001665

Χρόνος Εκτέλεσης 20′  Χρόνος  Αναμονής 1 ώρα  Χρόνος Ψησίματος  30′

Μερίδες 12   Βαθμός  Δυσκολίας 2

του Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

250 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

9 γρ. μαγιά ξηρή

120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

80 γρ. βούτυρο

2 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. αλάτι

700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, +έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης

30 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση

100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

150 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή

20 γρ. κανέλα

Για την επικάλυψη

σάλτσα καραμέλας

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθεί η μαγιά μέσα στο γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αβγά, το αλάτι και το αλεύρι.

Χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ 1 κ.σ. από το λιωμένο βούτυρο και βάζουμε μέσα τη ζύμη μας.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και περιμένουμε τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί. Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε μία ίσια επιφάνεια και ξεκινάμε να την ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη. Προσπαθούμε να της δώσουμε ένα σχήμα ορθογώνιο, με το πάχος της ζύμης γύρω στο μισό εκατοστό και διάσταση περίπου 50×80 εκ.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμισή μας. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα και χτυπάμε με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους. Αφαιρούμε από τον κάδο και την προσθέτουμε στο κέντρο της ζύμης. Απλώνουμε τη γέμιση με τη βοήθεια ενός κουταλιού σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, εκτός από τις άκρες.

Τυλίγουμε τη ζύμη μας (διπλώνοντας τη μεγάλη πλευρά) δημιουργώντας ένα μεγάλο ρολό και κόβουμε με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού σε 12 ίσια κομμάτια.

Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο.

Καλύπτουμε με μία πετσέτα και περιμένουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Αφού φουσκώσουν αλείφουμε τα ζυμαράκια μας με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά. Στην συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο. Περιχύνουμε με την σάλτσα καραμέλας και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook